Ενέργεια

Ικανοποίησαν οι ρωσικές θέσεις

Θετικά αξιολόγησαν Κυβέρνηση και κόμματα τις θέσεις του Σεργκέι Λαβρόφ για το Κυπριακό
Οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αλλά και οι εξελίξεις στην περιοχή ανάμεσα στους λόγους των επισκέψεων υψηλόβαθμων ξένων αξιωματούχων στο νησί στην παρούσα χρονική συγκυρία

Ο σημαντικός ρόλος που μπορεί αυτήν την στιγμή να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού αποτελούν τους βασικούς λόγους των επισκέψεων που πραγματοποιούν στην Κύπρο οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που του προκάλεσε η πολύ καλή γνώση του κ. Λαβρόφ πάνω στις πτυχές του Κυπριακού. Γεγονός που, όπως είπε, ενδεχομένως να οφείλεται από τη θητεία του ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Γνώστης ο Λαβρόφ
Στο ίδιο πλαίσιο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε πως η πολύ καλή γνώση του Λαβρόφ επηρεάζει και τις θέσεις που εκφράζει, ειδικότερα για τα θέματα εγγυήσεων στην Κύπρο. «Ήταν ξεκάθαρος ο Ρώσος ΥΠΕΞ, ότι εν έτει 2015 δεν μπορούμε να μιλούμε για στρατιωτικές εγγυήσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι μια θέση την οποία χαιρετίζουμε και η οποία έρχεται να προστεθεί στις θέσεις άλλων σημαντικών δρώντων στο κυπριακό πρόβλημα, μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Εκκρεμούν συμφωνίες
Κληθείς να σχολιάσει διάφορα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για υπογραφή συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών και τους λόγους που αυτό δεν έχει επιτευχθεί, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως «υπήρχαν πέντε συμφωνίες που ήμασταν πολύ κοντά να υπογράψουμε. Για τις τέσσερις από αυτές δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος από ρωσικής πλευράς. Για την πέμπτη, που αφορά την αναγνώριση τίτλων σπουδών, ζητήθηκαν κάποιες αλλαγές την τελευταία στιγμή, που δεν ήταν δυνατόν να προωθηθούν, και έτσι συμφωνήθηκε όπως ο κ. Κασουλίδης μεταβεί πολύ σύντομα στη Μόσχα για να υπογράψουμε αυτές τις πέντε συμφωνίες».
Δεν χρειάζονται βάσεις
Όσον αφορά τις επιστολές κομμάτων (ΕΔΕΚ-Οικολόγοι) που ζητούσαν παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Ρωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε πως ο κ. Λαβρόφ δεν έθεσε τέτοιο θέμα σε καμιά περίπτωση. «Και είναι λογικό να μη θέσει», είπε, προσθέτοντας πως «η Ρωσία, για όσους δεν το γνωρίζουν, έχει πολύ σύγχρονες βάσεις, και αεροπορική και ναυτική, στη Συρία. Δεν χρειάζεται στην Κυπριακή Δημοκρατία βάσεις, και το είπε και ο ίδιος ο Λαβρόφ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να συμβάλει, αν της ζητηθεί, ειδικότερα σε θέματα ανθρωπιστικών κρίσεων, να αξιοποιηθεί ο ρόλος της στην περιοχή και να δώσει στη Ρωσία όλη τη βοήθεια που δίδει και σε άλλους σημαντικούς εταίρους μας, όπως για παράδειγμα η Γαλλία».
Ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις
Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε πως ο Ρώσος ΥΠΕΞ εξέφρασε την εκτίμησή του για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε τη Μόσχα και ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρευρέθη στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου και εκτιμούμε τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στις σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας, ειδικότερα στο θέμα του Ουκρανικού. Παράλληλα σημείωσε πως στη συνάντηση της Τετάρτης, το «παρών» του έδωσε και ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, στον οποίο η ρωσική πλευρά εξέφρασε το ενδιαφέρον της όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο και για συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η αποτίμηση των κομμάτων
Αναφερόμενος στις επισκέψεις των Υπ. Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ κ. Πρόδρομος Προδρόμου σημείωσε πως ο κόσμος δίνει σήμερα έναν αγώνα κατά της βαρβαρότητας. Από πλευράς ΑΚΕΛ, ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού είπε πως οι θέσεις αρχών που τήρησε ο κ. Λαβρόφ, και είναι διαχρονικές θέσεις της Ρωσίας και προηγουμένως της ΕΣΣΔ, ικανοποιούν στο έπακρον το κόμμα του. Σημαντική χαρακτήρισε την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η ΕΔΕΚ, η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει πως η παρουσία του κ. Λαβρόφ στην Κύπρο έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις.


Με τη σειρά του ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε την τοποθέτηση Λαβρόφ για κατάργηση των εγγυήσεων, υπογραμμίζοντας πως «φεύγοντας έχει πριμοδοτήσει την Κυπριακή Δημοκρατία με μία δήλωση μεγάλης πολιτικής σημασίας, η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί απαιτώντας και από τον κ. Κέρι να τοποθετηθεί με την ίδια σαφήνεια». Θετική αποτίμηση της επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ έκανε χθες και το ΕΥΡΩΚΟ, και σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χώρα του υποστηρίζει τα δίκαια και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού και ότι η Τουρκία δεν μπορεί να έχει οποιονδήποτε ρόλο μετά τη λύση.