Ενέργεια

Στην Κύπρο για επιθεώρηση ο Κέρι

Ο Υπουργός Ευρώπης της Μεγάλης Βρετανίας συγχαίρει τους «θαρραλέους» Αναστασιάδη - Ακιντζί
Στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Οικονομίας της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Προεδρικό Μέγαρο

Με ολιγόλεπτη καθυστέρηση άρχισε χθες τις επαφές του στην Κύπρο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, ο οποίος έγινε αρχικά δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δυο Υπουργοί συζήτησαν, εκτός από το Κυπριακό, και θέματα διμερών σχέσεων και περιφερειακά ζητήματα. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Προεδρικό το «παρών» τους έδωσαν, μεταξύ άλλων αξιωματούχων της Κυβέρνησης, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης. Το γεγονός αυτό αφήνει να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται στο τραπέζι των συζητήσεων να τέθηκαν θέματα ενέργειας, που αφορούν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και οικονομίας και ειδικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.
Λόγοι επίσκεψης
Η επίσκεψη του κ. Κέρι στην Κύπρο εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο εντατικοποίησης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, ενώ υπενθυμίζεται πως σήμερα θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να πραγματοποιήσει και επαφές με αξιωματούχους της ελληνικής Κυβέρνησης. Ο κ. Κέρι αναμένεται να συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, τα θέματα που θα μονοπωλήσουν τη συζήτηση θα είναι το Κυπριακό, οι ρωσοτουρκικές σχέσεις, καθώς και το θέμα της ενέργειας.
Αγώνας μπάσκετ
Πληροφορίες έκαναν λόγο αρχικά για μετάβαση του κ. Κέρι στη Νεκρή Ζώνη προκειμένου να παρακολουθήσει αγώνα καλαθόσφαιρας της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Peace Players International». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως τον κ. Κέρι συνόδευε και η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτώρια Νούλαντ, η οποία είχε επισκεφτεί την Κύπρο τον περασμένο Σεπτέμβρη.
Ευκαιρία βλέπουν οι Βρετανοί
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον εξέφρασε την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι υπάρχει μία «πραγματική ευκαιρία» για εύρεση λύσης στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή βορείου Λονδίνου, Μάθιου Όφορντ, για την εκτίμηση του Φόρεϊν Όφις σχετικά με την πιθανότητα συμφωνίας επανένωσης της Κύπρου, ο κ. Λίντινγκτον απάντησε: «Η κυβέρνηση είναι δυνατός υποστηρικτής τής υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασίας λύσης και θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε».


Έπειτα, ο Βρετανός αξιωματούχος έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ στην Κύπρο, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί τούς συνεχάρη «για τη θαρραλέα ηγεσία τους» και προέτρεψε «να κάνουν τα τολμηρά βήματα που χρειάζονται για να διασφαλίσουν μία ιστορική συμφωνία». Καταλήγοντας στην απάντησή του, ο κ. Λίντινγκτον σημείωσε: «Όπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα, υπάρχει τώρα μία "πραγματική ευκαιρία" για να τερματιστούν τέσσερις δεκαετίες διαίρεσης στο νησί».