Ενέργεια

Έγκλημα πολέμου χωρίς τέλος

Την άμεση παραχώρηση «υπηκοότητας» σε 26.500 εποίκους ζήτησε από τον Ακιντζί ο Νταβούτογλου
Νέα συνάντηση με επίκεντρο το περιουσιακό πραγματοποίησαν χθες Αναστασιάδης-Ακιντζί. Αναμένεται γνωμοδότηση από ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα για τα οικονομικά της λύσης
«Δόθηκε η ευκαιρία να προβάλουμε τι είναι αυτό που αναμένουμε από τις ΗΠΑ και η ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν θετική», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Τη μαζική παραχώρηση «υπηκοότητας» σε 26.500 εποίκους από το κατοχικό καθεστώς φαίνεται πως απαίτησε ο Αχμέντ Νταβούτογλου, κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψή του στην Κύπρο την 1 Δεκεμβρίου. Το παρασκήνιο των επαφών Νταβούτογλου αποκάλυψε σε χθεσινό δημοσίευμά της η τ/κ εφημερίδα «Αφρίκα», σημειώνοντας πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον του κατοχικού ηγέτη ερωτήματα, αναφορικά με την παραμονή επιπλέον αριθμού εποίκων από την Τουρκική Δημοκρατία, ζητώντας παράλληλα αλλαγή του κωδικού για την ενοποίηση των κινητών τηλεφώνων που ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, σύμφωνα με πληροφόρηση από το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη, την οποία επικαλείται. Όσον αφορά το θέμα των εποίκων, υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ο εποικισμός συνιστά έγκλημα πολέμου, το οποίο ούτε διαγράφεται ούτε παραγράφεται.
Στην ουρά 10 χιλιάδες αιτήσεις
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στις επαφές που είχε με τον «πρόεδρο», τον «πρωθυπουργό» και την «πρόεδρο της βουλής», δήλωσε πως αναμένει από αυτούς να παραχωρήσουν «υπηκοότητα» σε ακόμη 26.500 άτομα από την Τουρκία, κάτι που, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αρνήθηκε ο κ. Ακιντζί, λέγοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα ανατινάξει τις συνομιλίες. Όπως σημειώνει η «Αφρίκα», μέχρι στιγμής εκκρεμεί ένας κατάλογος περίπου 10.000 ατόμων που αναμένουν παραχώρηση «υπηκοοτήτων». Η απαίτηση Νταβούτογλου, όπως σημειώνεται, για επιπρόσθετες «υπηκοότητες», ξεχείλισε το ποτήρι.
Ανησυχίες από ΤΡΚ
Το συγκεκριμένο ζήτημα, αναφέρει το δημοσίευμα, έτυχε διαβούλευσης και στα ανώτατα σώματα του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, δημιουργώντας έντονη ανησυχία. Επιπλέον, οι Τ/κ αξιωματούχοι του κόμματος δήλωσαν πως δεν έχουν τέτοια πληροφόρηση, και εξέφρασαν την εκτίμηση πως μια μαζική παραχώρηση «υπηκοοτήτων», ενώ βρίσκονται εν εξελίξει οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, θα δημιουργήσει κρίση.
Ο αριθμός των Τ/κ
Επικαλούμενη πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, η «Αφρίκα» αναφέρει ότι υπήρξε συμφωνία με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο ότι ο αριθμός των Τ/κ είναι 220.000. Η εφημερίδα καλεί τον κ. Ακιντζί να διευκρινίσει αν όντως ζήτησε την παραμονή ακόμη 50.000 και εάν επιμένει στην αλλαγή του κωδικού της Κύπρου στο θέμα της λειτουργίας των κινητών τηλεφώνων.
Μπάζει νερά η διαχείριση του αγωγού
Εν τω μεταξύ, μετέωρο εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της διαχείρισης του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, αφού οι διαφορές μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους αλλά και εντός των «κυβερνητικών» εταίρων συνεχίζουν να παραμένουν αγεφύρωτες. Δημοσίευμα της «Γενί Ντουζέν», μετά τη συζήτηση της πρότασης της Τουρκίας, τα συλλογικά όργανα και των δύο κομμάτων της «συγκυβέρνησης», ΡΤΚ και ΚΕΕ, παρουσιάσουν διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τρόπο επίλυσης του ζητήματος.


Συγκεκριμένα, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως το κόμμα του (ΡΤΚ) είναι ανοικτό σε διαπραγματεύσεις, αλλά διατηρεί τις θέσεις του. «Δεν είναι θέμα καβγά με την Τουρκία. Απλά εξηγούμε τις σκέψεις που θεωρούμε ότι είναι σωστές. Και αυτοί τις εξηγούν. Αυτό είναι διαπραγμάτευση», δήλωσε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει θέμα με το νερό, γιατί υπάρχουν μηχανισμοί όπως το «τμήμα υδάτων», ενώ οι εγκαταστάσεις εξαρτώνται από το Τμήμα Υδάτων της Τουρκίας.


Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του κόμματος ΚΕΕ Ντουρσούν Ογούζ ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στην παρουσία και των «δημάρχων» που προέρχονται από το κόμμα, και έχουν σχηματίσει την άποψη ότι θα πρέπει να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να αναζητηθεί μια κοινή λύση. «Πρέπει πλέον και εμείς να ξέρουμε τι θα κάνουμε, πρέπει να γίνει γνωστό πια τι και πώς θα γίνει στο θέμα του νερού», δήλωσε ο κ. Ογούν, τονίζοντας πως η Άγκυρα κατέθεσε μια πρόταση, η οποία θα τύχει διαπραγμάτευσης.
Νέα συνάντηση Ακιντζί-Αναστασιάδη
Εν τω μεταξύ, νέα συνάντηση πραγματοποίησαν χθες ο Προέδρος Αναστασιάδης με τον Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο του εντατικοποιημένου γύρου διαπραγματεύσεων για το Kυπριακό. «Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, βλέπουμε πού μπορεί να πλησιάσουμε, πού υπάρχουν ακόμα διαφορές και οπωσδήποτε, στις επόμενες των συναντήσεων, θα συνεχίσουμε κατά τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο τον διάλογο», δήλωσε έξω από το Προεδρικό ο κ. Αναστασιάδης, μετά το πέρας της συνάντησης με τον κατοχικό ηγέτη. Κληθείς να απαντήσει, αν στη συνάντηση συζητήθηκε το ζήτημα του περιουσιακού, ο Πρόεδρος απάντησε «και όχι μόνον».
Θετική ανταπόκριση ΗΠΑ
Όσον αφορά τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για θετική ανταπόκριση από πλευράς ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως η συζήτηση στο χθεσινό δείπνο που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και τον Τ/κ ηγέτη, στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ, υπήρξε παραγωγική. «Δόθηκε η ευκαιρία να προβάλουμε τι είναι αυτό που αναμένουμε από τις ΗΠΑ και η ανταπόκριση από πλευράς του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν θετική», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.
Εκκρεμούν τα οικονομικά
Επιπλέον, ο Πρόεδρος ξεκαθάρισε πως με τον Αμερικανό αξιωματούχο δεν συζητήθηκε το θέμα του οικονομικού κόστους της λύσης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που αναμένεται, είναι η εμπειρογνωμοσύνη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αλλά και της Παγκόσμιας Τράπεζας όσον αφορά στα ακριβή δεδομένα πλέον, και όχι τους υπολογισμούς απλώς κατά προσέγγιση». Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το πρωί, η ώρα 8.30 π.μ., αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ολάντ
Έκτακτη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε χθες ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έφτασε στο νησί μας με ιδιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, γύρω στις 3.30. Βασικός σκοπός της παρουσίας του Γάλλου Προέδρου ήταν η επίσκεψη στο στρατιωτικό προσωπικό του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle, στα ανοικτά των συριακών ακτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Γάλλου Πρέσβη, «θα συναντηθεί με τους στρατιωτικούς που εμπλέκονται στην εντατικοποίηση της μάχης εναντίον του Daesh (Ισλαμικό Κράτος) στη Συρία και το Ιράκ». Σημειώνεται ότι πριν από την αναχώρησή του, ο κ. Ολάντ είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Γάλλο Πρέσβη στην Κύπρο.
Συνάντηση με Αναστασιάδη
Ο ΓΑΛΛΟΣ πρόεδρος επέστρεψε στην Κύπρο μετά τις 6 το απόγευμα, όπου και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην αίθουσα επισήμων του παλαιού αεροδρομίου Λάρνακας. Εκπρόσωπος της γαλλικής πρεσβείας μιλώντας στο ΚΥΠΕ, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας, δεν θέλησε να δώσει οποιεσδήποτε επιπλέον πληροφορίες για τη συνάντηση. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την άφιξη του κ. Ολάντ στο νησί, ελικόπτερο της Αστυνομίας και ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς υπερίπταντο της περιοχής, διενεργώντας ελέγχους για την ομαλή μετακίνηση του Γάλλου Προέδρου.