Ειδήσεις

Του υπολογιστή και του διαδικτύου οι Κύπριοι

Τι καταδεικνύει σχετική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας
Βάσει των ευρημάτων, το ποσοστό που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή αγγίζει το 71% και αυξάνεται στο 93,1% στα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά. Την ίδια ώρα, το 71,2% έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση του αριθμού όσων διαθέτουν tablet

Το διαδίκτυο αλλά και τον υπολογιστή στη ζωή τους έβαλαν για τα καλά οι Κύπριοι. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας «Χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στα Νοικοκυριά 2015». Η συλλογή των στοιχείων έγινε με προσωπικές συνεντεύξεις και η κάλυψη ήταν παγκύπρια. Βάσει των ευρημάτων, το ποσοστό που διαθέτουν ηλεκτρονικό υπολογιστή αγγίζει το 71% και αυξάνεται στο 93,1% στα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά. Την ίδια ώρα, το 71,2% έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Άλλα ευρήματα
Σύμφωνα, εξάλλου, με τα αποτελέσματα της έρευνας, αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των νοικοκυριών που διαθέτουν υπολογιστή με οθόνη αφής (tablet) φθάνοντας το 39,2% το 2015, σε σχέση με 32,8% το 2014 και 18,7% το 2013. Επίσης, κατά το 2015 συνεχίστηκε η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο από τα νοικοκυριά, και έφτασε το 71,2% σε σχέση με 68,6% το 2014. Ταυτόχρονα, μικρή αύξηση παρατηρήθηκε και στο ποσοστό των ατόμων που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο, από 69,3% το 2014 σε 71,7% το 2015.


Από το σύνολο όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το 11,2% των νοικοκυριών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω κινητής σύνδεσης (μέσω κινητού τηλεφώνου, κάρτας, USB) σε σχέση με 7,1% το 2014. Πιο συχνοί χρήστες του διαδικτύου είναι τα άτομα ηλικίας 16-24 ετών (97,8%) και οι μαθητές/φοιτητές (98,6%). Το ποσοστό αυτό μειώνεται σημαντικά με την αύξηση της ηλικίας, το οποίο όμως στα άτομα ηλικίας 65-74 που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο έχει αυξηθεί σε 23,0% το 2015 σε σχέση με 15,2% το 2014. Οι άντρες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο πιο συχνά από τις γυναίκες, με ποσοστό 71,3% και 68,1% αντίστοιχα.
Γιατί σερφάρουν στο διαδίκτυο
Βάσει των ίδιων αποτελεσμάτων, η χρήση του διαδικτύου για επικοινωνία με τις δημόσιες Αρχές/ Υπηρεσίες μειώθηκε το 2015. Το 33,7% των ατόμων είχαν οποιαδήποτε συναλλαγή με δημόσιες Αρχές/ Υπηρεσίες μέσω Διαδικτύου σε σχέση με 41,5% το 2014. Οι πιο δημοφιλείς δραστηριότητες στο διαδίκτυο είναι η ανάγνωση ειδήσεων/εφημερίδων/περιοδικών και η αναζήτηση πληροφοριών για αγαθά ή υπηρεσίες (78,8% και 74,8% επί των ατόμων που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, αντίστοιχα).


Αγορές μέσω διαδικτύου πραγματοποίησαν το 18,7% των ατόμων ηλικίας 16-74 κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 σε σχέση με 23,1% το 2014. Πρώτα στις προτιμήσεις παραμένουν, όπως και στον προηγούμενο χρόνο, τα είδη ένδυσης ή αθλητικά είδη με ποσοστό 60,0% και ακολουθούν οι διευθετήσεις σχετικά με διακοπές (εισιτήρια, ξενοδοχεία, ενοικίαση αυτοκινήτου κ.λπ.) με ποσοστό 45,5%.