Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Η ΣΕΚ δεν θα συγχωρέσει υπονόμευση του ΓΕΣΥ

Καλείται ο Υπουργός Υγείας να σταθεί όρθιος για εισαγωγή του ΓΕΣΥ στα τεθέντα χρονοδιαγράμματα. Την ώρα που το ΓΕΣΥ εισέρχεται στην τελική ευθεία για τη σταδιακή εφαρμογή του, οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά διαπλεκόμενα συμφέροντα στον νευραλγικό χώρο της υγείας, προκαλούν έντονη ανησυχία στο συνδικαλιστικό κίνημα της ΣΕΚ.


Η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υπουργού, ότι υπάρχει μια ετερόκλιτη, ανίερη συμμαχία, η οποία συμπράττει προκειμένου να αποφευχθεί η έλευση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο καρκινοβατεί εδώ και είκοσι χρόνια, μόνο θλίψη προκαλεί στους εργαζόμενους και τον λαό. Η ΣΕΚ, που εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της τιτάνιας προσπάθειας για εισαγωγή και λειτουργία σύγχρονου συστήματος υγείας στον τόπο μας, προειδοποιεί ότι δεν θα ανεχθεί καταστάσεις οι οποίες θα φρενάρουν άλλο ή θα υπονομεύσουν την πορεία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.
Οι καταγγελίες του Γιώργου Παμπορίδη, ότι κομματικές ηγεσίες «αρνούνται να ηγηθούν και να δουν το συνολικό συμφέρον, και άγονται και φέρονται από συμφέροντα ομάδων», θα πρέπει να προβληματίσει βαθύτατα όλους μας, ιδίως την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η παραδοχή του Υπουργού ότι «υπάρχει ομερτά στο Υπουργείο Υγείας και η κατάσταση επιδεινώνεται επειδή δεν υπάρχει τιμωρία», δεν μπορεί παρά να μας προβληματίσει βαθύτατα και να μας τρομάζει, μήπως τορπιλισθεί και η νέα προσπάθεια για εισαγωγή του ΓΕΣΥ.
Κάθε μέρα που περνά χωρίς ΓΕΣΥ, η κυπριακή κοινωνία πληρώνει ακριβό τίμημα, κοινωνικό και οικονομικό. Η ΣΕΚ καλεί τον Υπουργό Υγείας να προχωρήσει μπροστά με θαρραλέα βήματα, προκειμένου το ΓΕΣΥ να προχωρήσει ταχύτατα στη βάση της αναλογιστικής μελέτης και με φορέα υλοποίησής του τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στη βάση μονοασφαλιστικού συστήματος. Οι φωνές που ακούγονται συχνά-πυκνά για πολυασφαλιστικό σύστημα είναι εκ του πονηρού και υποσκάπτουν τη διαδικασία υλοποίησης του ΓΕΣΥ.


Για τη ΣΕΚ δεν χωράνε εκπτώσεις ή συμβιβασμοί στον νευραλγικό τομέα της υγείας, ο οποίος αποτελεί βασικό πυλώνα ισχυρού κράτους πρόνοιας. Η ΣΕΚ διαβεβαιώνει ότι θα σταθεί έμπρακτα δίπλα στον Υπουργό, προκειμένου να τελεσφορήσει η καταβαλλόμενη προσπάθεια, ώστε σύντομα το ΓΕΣΥ να μετουσιωθεί σε χειροπιαστή πραγματικότητα, προς όφελος των εργαζομένων και των μη προνομιούχων στρωμάτων του πληθυσμού. Είναι ευθύνη όλων των πολιτικών και πολιτειακών φορέων να αφουγκρασθούν τον πόνο του λαού, προωθώντας όλες τις αναγκαίες πολιτικές, ώστε σύντομα η Κύπρος να αποκτήσει σύγχρονο σύστημα υγείας, για το οποίο να νιώθουμε υπερήφανοι. Οποιοδήποτε πισωγύρισμα θα είναι καταδικαστέο στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού.
ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Αρχισυντάκτης εφημερίδας «Εργατική Φωνή»

Υποστηρίξτε τη