Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Όροι συνεργασίας ΕΔΕΚ
«Η απάντηση προς την εκλογική πρόκληση της ΕΔΕΚ - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΚΟ. - Μελετάται εντατικά από το Πολιτικό Γραφείο - ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΕΛ - ΑΝΥΠΟΜΟΝΕΙ Η ΕΔΕΚ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 7 Δεκεμβρίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Με δικό του πρόγραμμα θα απαντήσει το Δημοκρατικό Κόμμα στο πρόγραμμα που έχει υποβάλει σαν όρο συνεργασίας η ΕΔΕΚ στο ίδιο και στο ΑΚΕΛ. Το πρόγραμμα αυτό συζήτησε χθες και προχθές το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΚΟ σε μακρές συνεδρίες του. Τούτο συνάγεται από τηλεφωνική επικοινωνία, που συντάκτης μας είχε χθες με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΔΗΚΟ κ. Σταύρο Αμπίζα, λίγο πριν από την έναρξη της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου. Σε ερώτηση του συντάκτη μας, αν είχε συζητηθεί το πρόγραμμα της ΕΔΕΚ και αν επρόκειτο να ανακοινωθεί η απόφαση του ΔΗΚΟ, σχετικά ο κ. Αμπίζας απάντησε ότι δεν τίθεται θέμα συζητήσεως του προγράμματος της ΕΔΕΚ και ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΚΟ θα μελετούσε το δικό του πρόγραμμα.
Στοιχεία για ξένους διπλωμάτες
Επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες από τη Λευκωσία, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» των Αθηνών δημοσίευσε στη χθεσινή της έκδοση ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος κατέχει σημαντικά στοιχεία που τεκμηριώνουν τις καταγγελίες του για ανάμειξη Δυτικών διπλωματών στα εσωτερικά της Κύπρου και συγκεκριμένα την άσκηση πιέσεων για εκλογή Προέδρου της αρεσκείας τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι καταγγελίες του Αρχιεπισκόπου αφορούν διπλωμάτες των ΗΠΑ, της Βρεττανίας, της Δυτικής Γερμανίας και άλλων δυτικών δυνάμεων.
Ανάκριση για το δράμα της Περιστερώνας
Συνεχίστηκε χθες στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας η θανατική ανάκριση για τα αδέλφια Δημητράκη και Σωτηράκη Α. Κουτσογιάννη, 15 και 10 χρονών αντίστοιχα, από την Περιστερώνα. Τα δύο παιδιά, όπως είναι γνωστό, σκοτώθηκαν από έκρηξη χειροβομβίδας στις 5 Σεπτεμβρίου σε περιοχή έξω από το χωριό τους. Κατά τη χθεσινή συνεδρία κατέθεσε ο 11χρονος Παναγιώτης Ανδρέου από την Περιστερώνα, ο οποίος τραυματίσθηκε από την ίδια χειροβομβίδα.


Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτης είπε: «Την ημέρα που σκοτώθηκαν οι φίλοι μου, είχαμε πάει και οι τρεις στα χωράφια. Μέσα σε ένα αυλάκι ο Σωτηράκης βρήκε κάτω ένα αντικείμενο. Από τα χέρια του το πήρε ο αδελφός του, και προσπάθησε να το ανοίξει. Το αντικείμενο, όμως, αυτό εξερράγη και σκότωσε τα δύο αδέλφια. Εγώ τραυματίσθηκα σε πολλά μέρη του σώματός μου». Το δικαστήριο ανέβαλε την έκδοση του πορίσματος της θανατικής ανακρίσεως για αργότερα.
Έκλεψαν κοπάδι οι Τούρκοι
Ένα ολόκληρο κοπάδι προβάτων έκλεψαν προψές οι Τούρκοι στρατιώτες, που επανδρώνουν τα φυλάκια στην τοποθεσία Βρυσούλλες στο Φρέναρος. Το κοπάδι απετελείτο από 534 πρόβατα αξίας 1500 λιρών και ανήκει στον Αποστόλη Χριστοφή από την Αχερίτου, και τώρα κάτοικο Βρυσούλλων.