Ενέργεια

Ανεπηρέαστη η Κύπρος

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας στην Αθήνα
Επικοινωνία Λακκοτρύπη με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου, αναφορικά με την απόφαση της αιγυπτιακής Κυβέρνησης να παγώσει τις διαπραγματεύσεις έλευσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ

Δεν επηρεάζει την Κύπρο η απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης να παγώσει τις διαπραγματεύσεις έλευσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης. Μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, αναφορικά με το πρόστιμο που έχει επιβληθεί στην Αίγυπτο σε σχέση με δολιοφθορά κατά τη μεταφορά φυσικού αερίου, μια απόφαση υπέρ του Ισραήλ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Δεν θα υπεισέλθω στις διαφορές των δύο μερών, διότι είναι κάτι που αφορά τους ιδίους και όχι την Κύπρο».


Ο ίδιος μάλιστα ενημέρωσε πως την Κυριακή είχε έκτακτη επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Αιγύπτου και τέως Υπουργό Πετρελαίου, ο οποίος και τον ενημέρωσε αναφορικά με αυτήν την εξέλιξη και επιπλέον για την απόφαση της Αιγύπτου να προχωρήσει σε πάγωμα των διαπραγματεύσεων έλευσης φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Αίγυπτο. «Ο λόγος που ήθελε να με ενημερώσει ήταν για να μου πει ότι αυτή η απόφαση δεν επηρεάζει τις διαπραγματεύσεις για κυπριακό φυσικό αέριο προς την Αίγυπτο», είπε ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας «απ' εκεί και πέρα είναι θέμα που αφορά τα δύο μέρη».
Ραντεβού στις 9
Όσον αφορά την επικείμενη τριμερή συνάντηση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου στις 9 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ο Υπουργός είπε ότι «θα διεξαχθεί κανονικά και απ' εκεί και πέρα συνεχίζονται και οι δικές μας διαπραγματεύσεις σε εμπορικό επίπεδο για την πώληση φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο». Κληθείς να σχολιάσει για το τι πρέπει να αναμένουμε από αυτήν την τριμερή, ο κ. Λακκοτρύπης ότι «θα γίνει σε επίπεδο ηγετών, οπότε ας αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα από τη συζήτηση. Πάντοτε υπάρχει κάτι καινούργιο ανάμεσα στις τρεις χώρες, στην προσπάθεια όλων μας να εμβαθύνουμε τις σχέσεις και στον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς που θα συζητηθούν μεθαύριο».
Προχωρεί το τεμάχιο 12
Ερωτηθείς, αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο αναφορικά με το ενδιαφέρον μεγάλων ξένων εταιρειών για επένδυση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι «ουσιαστικά είναι αυτά που ήδη έχουν ανακοινωθεί. Δουλεύουμε αυτήν τη στιγμή πάνω στην πρόταση της Noble για την είσοδο της BG στο τεμάχιο 12, εκκρεμεί μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να επιλύσουμε με βάση τη νομοθεσία μας και θα προχωρήσουμε».
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Reuters, οι ισραηλινές εταιρείες Delek Group, Ratio Oil, και Isramco Negev δήλωσαν χθες ότι είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την εξαγωγή φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, παρά την απόφαση επιβολής αποζημιώσεων ύψους 1,6 δις δολαρίων από διεθνή διαιτησία, που προκάλεσε την οργή του Καΐρου.