Ενέργεια

Ασπίδα ΑΚΕΛ σε Ακιντζί

Η Θύρα 9 υποκινείται από διάφορους κύκλους και καταστάσεις, δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού
Η εμπλοκή στη διαδικασία αξιοποίησης του φυσικού αερίου και η συνέχιση της ενταξιακής πορείας στην Ε.Ε., ανάμεσα στα συμφέροντα της Άγκυρας από τη λύση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ

Τις θέσεις του κόμματός του σε μια σειρά από ζητήματα όπως το Κυπριακό, την παρούσα κατάσταση της οικονομίας και της κοινωνίας, αλλά και την πρόσφατη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ και Θύρας 9 της Ομόνοιας, παρέθεσε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε μια εφ’ όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.


Αναφερόμενος αρχικά στο Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως αυτό αποτελεί θέμα επιβίωσης ελληνοκυπρίων, τουρκοκυπρίων, μαρωνιτών, αρμένιων και λατίνων, ενώ η λύση πρέπει να βασίζεται, όπως είπε, στο συμφωνημένο πλαίσιο και να μας απαλλάσσει από την κατοχή. «Η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να οδηγεί σε ενωμένο κράτος στη βάση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Κράτος με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Με πολιτική ισότητα. Δίχως εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα.


Με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους», εξήγησε. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ δήλωσε επίσης πως επί διακυβέρνησης Χριστόφια, ο κυπριακός λαός άκουγε για πρώτη φορά «την πικρή ιστορική αλήθεια», για την ανάγκη συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκύπριων στο κοινό τους σπίτι? την Κυπριακή Δημοκρατία, και σήμερα, όπως είπε, η πλειοψηφία αναγνωρίζει την αξία των τότε θέσεων και προτάσεων του ΑΚΕΛ.
«Είπαμε την αλήθεια»
Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως το ΑΚΕΛ είπε την αλήθεια για τους κύριους ενόχους του σκανδάλου της κυπριακής οικονομίας, για τις ευθύνες των διοικήσεων των τραπεζών, για την ελλιπή εποπτεία του τότε Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζα και τη «σκανδαλώδη», όπως χαρακτήρισε, κάλυψη και στήριξη όλων αυτών από πολιτικά κόμματα και μερίδα των μέσων ενημέρωσης. «Επειδή είπαμε την αλήθεια, μας έστησαν στον τοίχο. Επιχείρησαν την πολιτική και ηθική εξόντωση του ΑΚΕΛ. Παρ' όλη την ισοπέδωση και σε αρκετές περιπτώσεις τη χυδαιότητα αυτής της επίθεσης, αντέξαμε. Τώρα που είμαστε εμείς στην αντιπολίτευση, επιλέξαμε συνειδητά να μη λειτουργήσουμε ρεβανσιστικά.


Αν το κάναμε, ο τόπος θα βούλιαζε κυριολεκτικά στον διχασμό και την αντιπαράθεση. Θα εξανεμιζόταν κάθε ελπίδα για λύση του κυπριακού προβλήματος», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως αυτός είναι και ο κύριος λόγος που το κόμμα του αποφάσισε να στηρίξει εξ αρχής τη διαπραγματευτική διαδικασία, δίχως όμως να δίνει λευκή επιταγή. Όσον αφορά το δημοψήφισμα, επανέλαβε πως δεν μπορεί κάποιος να μιλά με βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι συνομιλίες, καθώς έχουμε ανοικτά τεράστια ζητήματα. Χαρακτήρισε άσκοπη και αχρείαστη τη συζήτηση που γίνεται για το κατά πόσο θα έχουμε τον Μάρτη δημοψηφίσματα ή αν θα αναβληθούν οι Βουλευτικές του Μαΐου.
Αξιοποιήθηκαν οι συγκλίσεις
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, σημείωσε πως το σημαντικό για το ΑΚΕΛ είναι να μην καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό για άμεσο δημοψήφισμα λύσης, ή ότι θα υπάρξει ένα ενιαίο κράτος, καλύτερο και από αυτό του 1960. «Ο λαός μας χόρτασε τόσα χρόνια από μεγάλα λόγια. Διψά για την αλήθεια. Το ΑΚΕΛ συμφωνεί ότι επιτεύχθηκε πρόοδος. Πρόοδος που προέκυψε με την αξιοποίηση των συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ. Θεωρεί όμως ότι ο δρόμος προς τη λύση του Κυπριακού δεν είναι ανθόσπαρτος», δήλωσε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας μεταξύ άλλων: «Αυτήν τη στιγμή στην τουρκοκυπριακή κοινότητα υπάρχει ηγεσία που θέλει λύση. Το καλώς νοούμενο συμφέρον της Τουρκίας επίσης επιβάλλει το ίδιο, για διάφορους λόγους».
Το συμφέρον της Τουρκίας
Κληθείς από τη «Σημερινή» να διευκρινίσει ποιο ακριβώς είναι το «καλώς νοούμενο συμφέρον» της Τουρκίας και τους λόγους για τους οποίους το ΑΚΕΛ πιστεύει ότι η Άγκυρα θα στηρίξει τη λύση, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ σημείωσε πως η Τουρκία θέλει και έχει συμφέρον να καταστεί συνεργός στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού βλέπει πως με τη συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου-Ελλάδας και Ισραήλ, αυτή μένει εκτός ενεργειακού παιχνιδιού. Επιπλέον, είπε, η Τουρκία ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική, η οποία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μετά την επίτευξη λύσης του Κυπριακού. Κληθείς να καταθέσει για τη θέση του ΑΚΕΛ αναφορικά με την παραχώρηση στρατιωτικών διευκολύνσεων προς τη Μόσχα, ο κ. Κυπριανού είπε πως το κόμμα του είναι θετικό προς μια τέτοια συνεργασία, που θα βασίζεται στα πρότυπα της συνεργασίας που υπάρχει με τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Δεν φταίει το ΑΚΕΛ για Ομόνοια
Ερωτηθείς για την πορεία οργανωμένων οπαδών της Ομόνοιας τη Δευτέρα έξω από τα γραφεία του κόμματος, ο κ. Κυπριανού, αφού εξέφρασε αρχικά τη λύπη του, παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι το ποδόσφαιρο έχει ταλαιπωρηθεί, αλλά όχι από το ΑΚΕΛ. «Είναι δεξιά σωματεία που εκδίδουν ανακοινώσεις για να στηρίξουν υποψηφίους, όχι το ΑΚΕΛ», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας άπαντες να αφήσουν το ΑΚΕΛ έξω από το ποδόσφαιρο, κάνοντας επιπλέον λόγο για παρακινούμενους. «Υπάρχει μερίδα της Θύρας 9 που υποκινείται από διάφορους κύκλους και καταστάσεις», τόνισε, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω πληροφορίες. Ναι, με πονά, συνέχισε, ως οπαδό, το γεγονός ότι η Ομόνοια δεν πάει καλά, αλλά αυτό είναι δουλειά της Διοίκησης και των προπονητών. «Γιατί να αναλάβει την ευθύνη το ΑΚΕΛ, επειδή δεν παίζει καλά η Ομόνοια;», διερωτήθηκε.
«Αντίσταση» στις πολιτικές της Κυβέρνησης
Ο Γ.Γ. Γραμματέας του ΑΚΕΛ μίλησε, επίσης, για την «αντίσταση» που είναι υποχρεωμένο το κόμμα του να καταβάλλει ενάντια στην κοινωνικο-οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, την οποία και κατηγόρησε για ψέματα. «Είναι τα ψέματα ότι έρχονται επενδύσεις? τα ψέματα ότι θα επιμηκυνθούν τα δάνεια και θα μειωθούν οι δόσεις χωρίς επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες. Ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα μειωθούν τα επιτόκια, θα προστατευθούν όσοι έχουν ανάγκη από δημόσιο βοήθημα», είπε, προσθέτοντας, «αυτός ήταν ο πρώτος κύκλος ψεμάτων. Τώρα έχουμε περάσει στον επόμενο κύκλο. Αφού επιβλήθηκαν όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, αφού πέρασαν όλες οι αντιλαϊκές νομοθεσίες από τη Βουλή, η Κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ προσπαθούν να πείσουν ότι όλα βαίνουν καλώς. Ότι η Κύπρος είναι μια επιτυχημένη οικονομική ιστορία. Το περιβόητο success story».
Αέριο και εμπορική σχέση ΗΠΑ-Ε.Ε.
Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και σε εξανεμισμό των ελπίδων από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αφού, όπως είπε, όλοι οι σχεδιασμοί που έγιναν από την προηγούμενη διακυβέρνηση ξηλώθηκαν. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως η νέα εμπορική και εταιρική σχέση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ έχει ως στόχο τη δραστική συμπίεση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη χαλάρωση των κανονισμών στους τομείς του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων, και την απελευθέρωση της αγοράς υπηρεσιών όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό. «Στο σύνολό τους αυτές οι πολιτικές έχουν ως στόχο να δώσουν περισσότερα κίνητρα για κερδοφορία στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, αγνοώντας τους κινδύνους για τους εργαζομένους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση έναντι τέτοιων πολιτικών, για να προστατεύσει την ήδη πληγείσα οικονομία της Κύπρου; Κανείς δεν ξέρει», είπε.
Οι «μάχες» του ΑΚΕΛ
Καταληκτικά δήλωσε πως το ΑΚΕΛ εργάζεται μαζί με τους προοδευτικούς Τουρκοκυπρίους πάνω στα γερά θεμέλια της επαναπροσέγγισης, της συμφιλίωσης και της συνεννόησης, ούτως ώστε να ξανακτιστεί η ελπίδα αλλά και η αξιοπρέπεια του λαού μας. «Έχουμε τη δύναμη να το πράξουμε. Είμαστε η μόνη δύναμη που μπορεί να σταθεί συνεπής και ανυποχώρητη στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολλών. Δώσαμε αγώνα για να προστατεύσουμε την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη. Συναντούμε δυστυχώς την άρνηση της Κυβέρνησης. Όμως επιμένουμε. Δίνουμε μάχη για να διασώσουμε τον δημόσιο πλούτο», είπε.