Γαρίφαλα και… κριτική στο Kοινοβούλιο

Στη συζήτηση του κυβερνητικού Σχεδίου για την Ισότητα
Ο Ιωνάς Νικολάου παρουσίασε το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017

Με ένα γαρίφαλο πάνω στο έδρανο ή στο κάθισμά τους, λόγω της προχθεσινής Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, υποδέχτηκε χθες η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής τούς καλεσμένους της, που ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες και περιλάμβαναν τις τρεις Επιτρόπους Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, Διοικήσεως Ελίζα Σαββίδου και Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, όπως και τις εκπροσώπους του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Οικονομικών, Παιδείας και Υγείας, της Ένωσης Δήμων Κύπρου, του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου και των γυναικείων οργανώσεων. Όμως στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής, πέρα από σύντομες παρεμβάσεις βουλευτών, μίλησε μόνο ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, παρουσιάζοντας το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, που ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες. Παρατήρησε δε, ότι «πέντε από τα εννέα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών είναι γυναίκες - και είναι η μόνη Επιτροπή του Κοινοβουλίου μας στην οποία συμβαίνει αυτό το φαινόμενο».
«Έχουμε χορτάσει από λόγια»
Όμως, παρά τη «γιορταστική» ατμόσφαιρα, δύο γυναίκες βουλευτές δεν «χαρίστηκαν» στον φιλοξενούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης. Η Ρούλα Μαυρονικόλα της ΕΔΕΚ τόνισε ότι «είμαστε εδώ για ν’ ακούσουμε πώς αυτή η Κυβέρνηση θ’ αναπτύξει τις πολιτικές της για τα θέματα της ισότητας. Το θέμα δεν είναι σημερινό, ή χθεσινό, ή περυσινό - είναι διαχρονικό και ευθύνη έχουμε όλοι. Περιμένουμε ότι κάποια στιγμή, κάποια κυβέρνηση θ’ αγγίξει το θέμα όσο το δυνατόν καλύτερα, για να έχουμε μια πρακτική εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών. Ζητούμε, κύριε Υπουργέ, από εσάς και από την Επίτροπο Ισότητας, που έχει διοριστεί από την Κυβέρνηση, να μας πείτε τι προτίθεστε να κάνετε και πώς πρακτικά θα εφαρμόσετε το Στρατηγικό Σχέδιο - και μην αναλωθείτε σε λόγια.


Πέστε μας πρακτικά πώς μπορείτε να το εφαρμόσετε, πώς θα ενισχύσετε τη Μονάδα Ισότητας, πώς θα ενισχύσετε τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, πώς θα ενισχύσετε τα Υπουργεία που πρέπει να εκπονήσουν προγράμματα βάσει του Στρατηγικού Σχεδίου; Θέλουμε να δούμε πώς θα διευκολύνετε τους εργαζόμενους γονείς για να μπορούν να εργάζονται, πώς θα δημιουργήσετε συνθήκες για τις γυναίκες που θέλουν να μπουν στην πολιτική; Περιμένουμε ν’ ακούσουμε κατά πόσο η Κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει γυναικεία πρότυπα, με διορισμό γυναικών σε διάφορα πόστα. Έχουμε χορτάσει από λόγια, έχουμε χορτάσει από Στρατηγικούς Σχεδιασμούς και περιμένουμε πρακτικά μέτρα».
Η αναφορά στην οικονομική κρίση
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, που ενέγραψε το θέμα για συζήτηση, επεσήμανε την οικονομική διάσταση που η Κυβέρνηση προβάλλει εμφαντικά στην εισαγωγή του Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών, με αναφορά στην οικονομική κρίση που αναμένεται να έχει επίδραση στην αύξηση του κινδύνου φτώχιας και στη μείωση των υπηρεσιών φροντίδας, με τις γυναίκες να επιφορτίζονται ολοένα και περισσότερο το βάρος της φροντίδας παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρίες.


Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνεδρίας, η κυρία Κουκουμά κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να ερευνήσει την κατάσταση στους αστυνομικούς σταθμούς. Αποκάλυψε ότι έγινε δέκτης παραπόνων από γυναίκες ότι «καταγγέλλουν τη βία από τους συζύγους ή τους συντρόφους τους και η Αστυνομία δεν αναλαμβάνει να εξετάσει τις καταγγελίες και δεν τις προωθεί με τη δέουσα προσοχή και σημασία». Πρόσθεσε ότι «κατόπιν των καταγγελιών, διευθέτησε συνάντηση με Αστυνομικό Διευθυντή για να συζητήσουν τα συχνά κρούσματα αυτής της αντιμετώπισης γυναικών» και ότι «ο Αστυνομικός Διευθυντής διερωτήθηκε, τι θα κάνει η Αστυνομία με τους άνδρες που τους δέρνουν οι γυναίκες τους»!
Η Σκεύη Κουκουμά παρατήρησε ότι «λόγω της κρίσης αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά είναι απαράδεκτο η Αστυνομία να προσεγγίζει τις καταγγελίες με αυτόν τον τρόπο». Ανέφερε ότι «κατά τη συνεδρία η Κυβέρνηση “επανέλαβε το ίδιο τροπάρι” για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, (Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας), χωρίς ωστόσο να γίνονται τα απαραίτητα βήματα, την ώρα που η Κύπρος περιλαμβάνεται στα τέσσερα κράτη - μέλη της ΕΕ που δεν υπέγραψαν τη Σύμβαση».
Δεν είναι «γυναικεία» θέματα
Ενημερώνοντας τους βουλευτές και τους άλλους προσκεκλημένους της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής για το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2014-2017, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου τόνισε ότι «για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι τα θέματα ισότητας ανδρών και γυναικών δεν είναι γυναικεία - αποτελούν θέματα της κοινωνίας της πολιτείας, όλων μας. Είναι θέμα πολιτισμού και η κουλτούρα παρωχημένων εποχών πρέπει να γίνει για όλους μας παρελθόν». Διαβεβαίωσε ότι μέχρι τον επόμενο μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να προωθεί προς άμεση εφαρμογή συγκεκριμένες πρόνοιές της.


Είπε ότι οι πρόνοιες αυτές αφορούν τη δημιουργία χώρων φιλοξενίας και την ενίσχυση με 150.000 ευρώ, της μη κυβερνητικής οργάνωσης ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια), για υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος που κοστολογείται στις 750.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της λειτουργίας μόνιμης και σε 24ωρη βάση τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας των θυμάτων με τον ΣΠΑΒΟ, ώστε να συγκεντρωθούν συγκεκριμένα στοιχεία για σκοπούς αξιολόγησης. Ανέφερε ακόμα ότι προωθείται η ποινικοποίηση αδικημάτων, που δεν περιέχονται στον ποινικό κώδικα της Κύπρου, τα οποία σχετίζονται με μορφές βίας κατά των γυναικών, όπως η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), η ψυχολογική βία και άλλα αδικήματα που προβλέπονται στη Σύμβαση.
Εμπορία προσώπων και ποινικός κώδικας
Απαντώντας σε ερώτηση για τις υποθέσεις που αφορούν τη βία στην οικογένεια κατά των γυναικών και την εμπορία προσώπων, ο Ιωνάς Νικολάου επεσήμανε ότι «καταγράφεται ουσιαστική διαφοροποίηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, δίδοντας έμφαση στην εκπαίδευση των αστυνομικών, όπου τα σχετικά προγράμματα εκπαίδευσης έχουν αυξηθεί κατά το 2014».


Πρόσθεσε ότι, «ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί κατά 8-10 φορές περισσότερο οι επιχειρήσεις και υποθέσεις που διερευνώνται σε σχέση με τα ζητήματα αυτά, και αυτό γιατί δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των φαινομένων βίας. Επιπρόσθετα, δόθηκαν οδηγίες όπως όλες οι υποθέσεις εμπορίας προσώπων διώκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις που αφορούν την εμπορία προσώπων και όχι του ποινικού κώδικα, αφού σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών και άλλων χωρών η Κύπρος αφέθηκε εκτεθειμένη, γιατί δεν υπήρχαν καταδίκες για εμπορία προσώπων».
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή γυναικών στα κέντρα λήψεως αποφάσεων και την πολιτική, ο κ. Νικολάου είπε ότι «σύντομα θα υποβληθεί σε κομματικές και άλλες οργανώσεις μελέτη, για την υιοθέτηση θετικών δράσεων, όπως η ποσόστωση στα κομματικά ψηφοδέλτια και ποσόστωση για συμμετοχή στα Διοικητικά Συμβούλια των δημοσίων εταιρειών».