Ειδήσεις

Η μισή Βουλή με «κόκκινα» δάνεια

Εκατομμύρια ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στην Τρ. Κύπρου από Βουλευτές
Στη λίστα περιλαμβάνονται 29 ονόματα Βουλευτών, που προέρχονται κυρίως από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα

Βόμβα στα θεμέλια του Κοινοβουλίου έριξε η αποκάλυψη περί λίστας Γιωρκάτζη για μη εξυπηρετούμενα δάνεια Βουλευτών στην Τράπεζα Κύπρου, αφού εύκολα διερωτάται κάποιος εάν οι αποφάσεις που λαμβάνουν γύρω από το θέμα μπορεί να εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Τη λίστα αυτή, η οποία περιλαμβάνει 29 ονόματα Βουλευτών, που προέρχονται κυρίως από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ), εξασφάλισαν το «Σίγμα» και το SigmaLive, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τη δημοσιεύουν προς το παρόν, δίδοντας 24 ώρες στους εμπλεκόμενους Βουλευτές να προβούν στις ενέργειες που πρέπει. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το υψηλότερο δάνειο βουλευτή ανέρχεται στα 28,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 27,3 εκ. δεν είναι εξυπηρετούμενα, ενώ την ίδια ώρα έχει εξασφαλίσεις που ανέρχονται σε σχεδόν 65 εκ. ευρώ.


Το δεύτερο υψηλότερο δάνειο βουλευτή ανέρχεται στα 5,3 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκ. δεν εξυπηρετούνται, ενώ υπάρχουν εξασφαλίσεις ύψους 3,1 εκ. Στην εν λόγω λίστα φιγουράρουν και πολιτικοί αρχηγοί, όμως, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στα ποσά που χρωστούν, περιλαμβάνονται και χρέη των κομμάτων τους. Συγκεκριμένα, το δάνειο ενός πολιτικού αρχηγού αγγίζει τα 4,1 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 195 χιλιάδες δεν εξυπηρετούνται, ενώ οι εξασφαλίσεις φτάνουν τις 487 χιλιάδες ευρώ. Σε άλλη περίπτωση δάνειο πολιτικού αρχηγού ανέρχεται στο ένα εκ. ευρώ, εκ των οποίων 57 χιλιάδες δεν εξυπηρετούνται, ενώ δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση.
Υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων
Πέραν των πιο πάνω, τον ασκό του Αιόλου άνοιξε κι η αποκάλυψη του παραιτηθέντος μέλους της Κεντρικής Τράπεζας Στέλιου Κοιλιάρη κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ότι βουλευτές έχουν μεγαλύτερη σύγκρουση συμφερόντων. Αναφορά η οποία αποτέλεσε στην ουσία μομφή κατά του μισού αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου ότι ψηφίζουν νόμους και δη εκείνον των εκποιήσεων, με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Αναμενόμενη βέβαια ήταν και η αναστάτωση που ακολούθησε με τη συνεδρία να κλείνει, μέχρι να αποφασίσει η Επιτροπή Θεσμών πώς να χειριστεί το θέμα.


Μάλιστα ο Στέλιος Κοιλιάρης ανέφερε ότι εργάστηκε με τη μαφία στην Ελλάδα και δεν ανησύχησε τόσο. Μετά τις αποκαλύψεις Στέλιου Κοιλιάρη η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη υπέδειξε πως τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, εντάσσονται στο έργο της Κεντρικής Τράπεζας και στον εποπτικό ρόλο που ασκεί. «Είναι καθήκον», είπε, «η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας να γνωρίζει για τα μεγάλα δάνεια που είναι μη εξυπηρετούμενα και οι τράπεζες δεν κάνουν ό,τι πρέπει για να πάρουν το λαβείν τους και η ίδια έδωσε οδηγίες γι' αυτό το θέμα».
Σύγκρουση Ομήρου - Βουλευτών
Μετά τη βόμβα για τα «κόκκινα» δάνεια των Βουλευτών ήρθε να ταράξει τα ήδη τρικυμισμένα νερά, η απαίτηση από πλευράς Προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, στη σύσκεψη των κομμάτων, όπως του κατατεθούν οι λίστες για πιθανά δάνεια βουλευτών, διαβεβαιώνοντας, ταυτόχρονα, για το απόρρητο. Η εισήγηση αυτή, ωστόσο, απορρίφθηκε από τους Αρχηγούς, με τον Γιαννάκη Ομήρου να αναγκάζεται να εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας δηλώνει την πρόθεσή του να αποστείλει επιστολή σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, ώστε να καταθέσουν στο γραφείο του καταστάσεις των εκκρεμούντων δανείων τους στις τράπεζες. Αν και, όπως πληροφορούμαστε, η αντίδραση των κομμάτων ήταν εντονότατη, με Βουλευτές να ζητούν ακόμη και την παραίτηση του Προέδρου της Βουλής για αυτή του την απαίτηση, εντούτοις, κανένα κόμμα δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του ζητήματος, πλην του Προεδρεύοντος της Επιτροπής Θεσμών Δημήτρη Συλλούρη.


Ερωτηθείς ο κ. Συλλούρης εάν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών αντιμετωπίζουν θετικά την κατάθεση των καταστάσεων των δανείων τους, ανέφερε ότι δεν ήταν σε θέση να αξιολογήσει αυτό το ζήτημα. Τόνισε ακόμη ότι τα περιουσιακά του στοιχεία και τα δάνειά του είναι γνωστά, εδώ και καιρό, ενώ εξέφρασε την ετοιμότητά του να τα δίνει κάθε μήνα εάν χρειάζεται. Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης διεμήνυσε πως δεν θεωρεί πως «εάν έχεις δάνεια ή καταθέσεις αυτό είναι ζήτημα το οποίο σε εμποδίζει να ψηφίζεις με σωστό τρόπο στη Βουλή».
Δείχνει την πόρτα εξόδου στο ΔΣ της ΚΤ, ο Χάρης
Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες ισοδυναμούν με κατάρρευση των θεσμών και των αξιών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, κληθείς να σχολιάσει τον σάλο γύρω από την επεισοδιακή συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, δείχνοντας ταυτόχρονα την πόρτα εξόδου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΤ. Μιλώντας στις «Τομές στα Γεγονότα», ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι από τη στιγμή που η οικονομία σταδιακά ανακάμπτει, τα όσα συμβαίνουν είναι το χειρότερο που μπορούσε να συμβεί. Επείγει, πρόσθεσε, το ξεκαθάρισμα και η επανάκτηση της εμπιστοσύνης. Ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται στο εξωτερικό, νιώθουν έντονα προβληματισμένοι για την κατάσταση.


«Ο βασικός ρόλος και η αποστολή μιας ΚΤ, είναι να εμπνέει εμπιστοσύνη και πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη έχει κλονιστεί», είπε. «Δεν μπορεί να λειτουργήσει η εποπτική Αρχή, όταν εκδηλώνει αυτές τις εικόνες», υπέδειξε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος δε στη λίστα με τους Βουλευτές, οι οποίοι έχουν χρέη στην Τράπεζα Κύπρου, σημείωσε ότι και αυτό είναι κάτι που τον προβληματίζει. «Επειδή ο κάθε Υπουργός και κάθε Βουλευτής λαμβάνει αποφάσεις, είναι υποχρεωμένος να δηλώνει τόσο τα περιουσιακά του στοιχεία όσο και τις υποχρεώσεις του», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι εξελίξεις ισοδυναμούν με κατάρρευση των θεσμών σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της οικονομίας, την ώρα που, όπως επεσήμανε ο Υπουργός, η οικονομία βελτιώνεται.