Ενέργεια

Ονειρεύεται… Ευρωστρατό

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θεωρεί ότι θ’ αναβαθμίσει το διεθνές γόητρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βασική προϋπόθεση για την Κύπρο είναι να προχωρήσει με ένταξή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα της εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα, υποδεικνύει ο Φοίβος Κλόκκαρης

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται τον δικό της στρατό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιθετικότητα και ν’ αναβαθμίσει το διεθνές γόητρό της και να προστατέψει τις ευρωπαϊκές αξίες, εξέφρασε πριν από μερικές ημέρες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Ο κ. Γιούνκερ, ένθερμος υποστηρικτής μιας φεντεραλιστικής Ευρώπης, υπήρξε διαχρονικά υπέρμαχος της σύστασης ενός Ευρωστρατού, αφού, πέρα από τη ρωσική ανάσχεση, θεωρεί πως μια στρατιωτική ένωση των μελών-κρατών θα επιτρέψει στις αμυντικές δαπάνες να γίνουν περισσότερο αποδοτικές, ενθαρρύνοντας, παράλληλα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. «Ένας τέτοιος στρατός θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Η εικόνα της Ευρώπης έχει υποφέρει δραματικά και επίσης, από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, δεν φαίνεται να μας λαμβάνουν εντελώς σοβαρά», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Διώξτε πρώτα την Τουρκία
Η παραδοξότητα των δηλώσεων Γιούνκερ, πως με έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό η Ένωση θα μπορούσε «ν’ αντιδράσει πιο αξιόπιστα στην απειλή για την ειρήνη σε ένα κράτος-μέλος ή σε ένα γειτονικό κράτος», εντοπίζεται στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή Κύπρος τελεί ήδη υπό κατοχή, από ένα κράτος μη ευρωπαϊκό, όπως η Τουρκία.
Σε δηλώσεις του στη «Σημερινή», ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής Γιώργος Βαρνάβα δήλωσε πως ο μοναδικός λόγος, για τον οποίο θα μπορούσε να συσταθεί ένας Ευρωστρατός, θα ήταν να μπορεί να παρεμβαίνει σε ειρηνικές αποστολές, μετά από τη σύμφωνο γνώμη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. «Η Κύπρος είναι ένα πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας εδώ και 41 χρόνια το 37% κατέχεται από μια χώρα, την Τουρκία, που κτυπά την πόρτα της Ευρώπης. Άρα, είναι σοφότερο ο κ. Γιούνκερ ν’ αντιληφθεί ότι υπάρχει ήδη ένα κατεχόμενο τμήμα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πρώτα απ’ όλα να στραφεί κατά της ίδιας της Τουρκίας και ν’ απαιτήσει την άμεση αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων», τόνισε. Διερωτήθηκε, δε, εάν ο κ. Γιούνκερ προχωρήσει με τη δημιουργία Ευρωστρατού, «θα έρθει ο Ευρωστρατός να εκδιώξει την Τουρκία από την Κύπρο;».
Επιλεκτικές ευαισθησίες
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονου ο οποίος, σύμφωνα με το Euractiv.gr, έστρεψε τα πυρά του ενάντια στον Πρόεδρο της Επιτροπής, λέγοντας: «Μάλλον του διαφεύγει ότι υπάρχει κράτος-μέλος της Ένωσης (Κύπρος), ένα μέρος του εδάφους του οποίου τελεί υπό ξένη (τουρκική) κατοχή εδώ και δεκαετίες, χωρίς κανείς να συγκινείται. Φαίνεται πως η ευαισθησία των ευρωπαϊκών ελίτ, για την προάσπιση των αξιών τους, είναι επιλεκτική και μάλιστα ισχυρή όταν πρόκειται για τρίτα κράτη (Ρωσία-Ουκρανία) και ασθενής όταν πρόκειται για τα του οίκου τους (Κύπρος)».
Προέχει η ένταξη σε ΣγΕ
Κληθείς από τη «Σ» να σχολιάσει την πρόθεση Γιούνκερ, ο Αντιστράτηγος ε.α. και πρώην υπουργός Άμυνας Φοίβος Κλόκκαρης παρουσίασε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση του θέματος, δηλώνοντας πως για την Κύπρο, βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε σε έναν Ευρωστρατό είναι, κατά κύριο λόγο, η ένταξή της στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (ΣγΕ). «Σαν πρώτο και βασικό βήμα πρέπει να είναι η ένταξή μας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που θα μας εξασφαλίσει σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι αρχικά η πρόσβαση σε διαβαθμισμένες πληροφορίες, να μπορούμε να διαθέτουμε την υποδομή μας και τις εγκαταστάσεις μας προς αξιοποίηση, και, τέλος, να εκσυγχρονιστεί η Εθνική Φρουρά στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων», δήλωσε.
Τόνισε, επίσης, πως σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος θα μπορεί να συμμετέχει ισότιμα με τα άλλα κράτη στις δραστηριότητες της ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας) που σχετίζονται με το ΝΑΤΟ. «Εκεί γίνονται όλες οι διαβουλεύσεις για τα θέματα ασφάλειας, για συμμετοχή σε ασκήσεις με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ», εξήγησε. «Αυτήν τη στιγμή, η Κύπρος είναι αποκλεισμένη, και είναι γνωστό πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεωρήσει το ΝΑΤΟ ως τον θεμελιώδη παράγοντα για την ασφάλεια της Ευρώπης. Άρα, δεν γίνεται να μένει η Κύπρος έξω απ' όλα τα θέματα ασφάλειας, επειδή δεν είναι μέσα στον ΣγΕ», υπογράμμισε.
Διάσταση απόψεων Η.Β.-Γερμανίας
ΤΗΝ πρόταση Γιούνκερ έσπευσε να απορρίψει η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση το Ηνωμένο Βασίλειο να συμφωνήσει με τη δημιουργία ενός Ευρωστρατού. «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η άμυνα αποτελεί εθνική και όχι ευρωπαϊκή ευθύνη, και δεν υπάρχει καμία προοπτική ν’ αλλάξει αυτή η θέση, και καμία προοπτική ενός ευρωπαϊκού στρατού», δήλωσε ο Βρετανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινήθηκαν οι δηλώσεις της Γερμανίας, με τη Γερμανίδα Υπουργό Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν να δηλώνει στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk πως «ο Ευρωστρατός είναι το μέλλον». Επίσης, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της γερμανικής Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Ρότγκεν επεσήμανε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, αθροιστικά, ξοδεύουν πολλαπλάσια χρήματα για την άμυνα απ’ ό,τι η Ρωσία, εντούτοις, οι στρατιωτικές δυνατότητες είναι ανεπαρκείς, και έτσι θα παραμείνουν, όσο το κάθε κράτος λειτουργεί ξεχωριστά και όσο θα γίνεται λόγος για εθνικούς μίνι-στρατούς, οι οποίοι συχνά κάνουν και αγοράζουν τα ίδια πράγματα.