Περιβάλλον

Το Ελ Νίνιο δεν θα επηρεάσει το κλίμα

Ευτυχώς έφτασε καθυστερημένο και εξασθενημένο
Συμβαίνει κάθε δύο με οκτώ χρόνια και διαρκεί για ένα χρόνο, και εμφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων..
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ συνέβαλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική

Εκδηλώθηκε τελικά το φαινόμενο Ελ Νίνιο, όπως προέβλεπαν οι μετεωρολόγοι, ωστόσο έφτασε καθυστερημένο και εξασθενημένο, με αποτέλεσμα να μην επηρεάσει το παγκόσμιο κλίμα το 2015.
«Το φετινό Ελ Νίνιο είναι ασθενές και αρκετά αργοπορημένο», επιβεβαίωσε ο Μάικλ Χάλπερτ της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), από την οποία ανακοινώθηκε η άφιξη του μετεωρολογικού φαινομένου.
Τι προκαλεί
Το Ελ Νίνιο (γνωστό και ως Ελ Νίνο, ισπανικά El Ni?o) είναι το μετεωρολογικό φαινόμενο κατά το οποίο τα κεντρικά και ανατολικά νερά του Ειρηνικού Ωκεανού κοντά στον Ισημερινό (ακτές του Περού) είναι θερμότερα σε σχέση με άλλες περιοχές.
Η θερμοκρασία του νερού είναι μεγαλύτερη κατά 3°C περίπου. Η έκταση των θερμών νερών είναι συγκρίσιμη με την έκταση μιας μεγάλης χώρας. Συμβαίνει κάθε δύο με οκτώ χρόνια και διαρκεί για ένα χρόνο, και εμφανίζεται εδώ και αιώνες κατά την περίοδο των Χριστουγέννων... Στο φαινόμενο αποδίδονται ως συνέπειες ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλον τον κόσμο, αλλά κυρίως στις περιοχές γύρω από τον Ειρηνικό, όπως ξηρασίες, βροχοπτώσεις, πυρκαγιές, τροπικοί κυκλώνες.


Το Ελ Νίνιο διαταράσσει τα καιρικά συστήματα από την κανονική λειτουργία τους, αλλά η απόδοση πολλών ακραίων καιρικών φαινομένων σε αυτό θεωρείται υπερβολή. Αιτία του φαινομένου, η διαταραχή των αληγών δυτικών ανέμων. Το όνομα του φαινομένου δόθηκε από ψαράδες στα ισπανικά El Ni?o, που κυριολεκτικά σημαίνει το παιδί και ειδικότερα το θείο βρέφος, γιατί το φαινόμενο συμβαίνει κοντά στα Χριστούγεννα.
Το Ελ Νίνιο έχει τα αντίθετα χαρακτηριστικά από το «ψυχρό» φαινόμενο Λα Νίνια, ενώ και τα δύο μαζί θεωρούνται ως μέρος της Νότιας ταλάντωσης, μιας ταλάντωσης του Ειρηνικού Ωκεανού. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με το Ελ Νίνιο είναι μερικές φορές φυσικές καταστροφές, γι' αυτό γίνεται προσπάθεια να κατανοηθεί και να προβλεφθεί, για παράδειγμα το Ελ Νίνιο μάλλον συνέβαλλε στον αφανισμό του πολιτισμού των Χμερ, ενώ συμβάλλει και στο λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική.
Με τους δυτικούς ανέμους να κοπάζουν, το θερμό νερό εξαπλώνεται ανατολικά μέχρι τις ακτές της Αμερικής, και οι υδρατμοί του σχηματίζουν σύννεφα που φέρνουν έντονες βροχοπτώσεις στο Περού. Στην περιοχή αυτή, τα εισερχόμενα θερμά και φτωχά νερά αντικαθιστούν τα ψυχρά ύδατα, πλούσια σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, και μπορούν έτσι να προκαλέσουν μείωση των ψαριών και μεγάλες ζημιές στην αλιεία.
Ωστόσο, φέτος η NOAA υπολογίζει σε 40% έως 50% την πιθανότητα το Ελ Νίνιο να λήξει πριν από την έναρξη του καλοκαιριού στο Βόρειο Ημισφαίριο.
Πηγή: econews