Ενέργεια

Αφανές έγκλημα η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ παιδιών προσχολικής ηλικίας
Ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης απαιτεί η ΚΣΟΠ
«ΣΟΚΑΡΟΥΝ τα στοιχεία, τονίζει η ανακοίνωση της Α.Κι.Δα»

Η σεξουαλική κακοποίηση αποτελεί σήμερα μια σημαντική μορφή κακομεταχείρισης των παιδιών. Τα αίτια ωστόσο που οδηγούν στη σεξουαλική κακοποίηση δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί επαρκώς, με τρόπο που να επιτρέπουν συγκεκριμένες ερμηνείες γύρω από τέτοιου είδους φαινόμενα. Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κύπρο, απαιτεί δραστικά μέτρα προς αντιμετώπιση του προβλήματος.
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση
Με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό μεταξύ παιδιών της προσχολικής ηλικίας, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) απαιτεί από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) να δεσμευτεί δημόσια για ένταξη του μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε δελτίο Τύπου που δημοσίευσε χθες, ο ΚΣΟΠ καλεί το ΥΠΠ να τηρήσει τις δεσμεύσεις που προνοεί η Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού, η νομοθεσία περί «Πρόληψης και Καταπολέμησης της Σεξουαλικής Κακοποίησης, Σεξουαλικής Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας του 2014», αλλά και η Σύμβαση Λαζαρότε που πρόσφατα επικυρώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Η ανάπτυξη των παιδιών σε νέους, που σταδιακά θα γίνουν αυτόνομοι, ανεξάρτητοι, υπεύθυνοι καθώς και σωματικά και ψυχικά υγιείς ενήλικες θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος όλων των φορέων που συμβάλλουν στην εκπαίδευση και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.


Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, που συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της Αγωγής Υγείας, μπορεί να συμβάλει άμεσα στην πρόληψη και αντιμετώπιση προβλημάτων όπως οι μορφές σεξουαλικής βίας, ο εκφοβισμός, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη στην εφηβεία, η ομοφοβία, τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και το HIV/AIDS, η αναπαραγωγή και διαιώνιση στερεοτύπων των φύλων, η βία κατά των γυναικών, ο στιγματισμός και οι διακρίσεις εις βάρος περιθωριοποιημένων ομάδων, και άλλα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ανησυχίες Α.Κι.ΔΑ
Τις ανησυχίες της για τις διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων αλλά και τρόπους αντιμετώπισης παρουσίασε η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών (Α.Κι.ΔΑ), σε συνέδριο που διοργανώθηκε στις 14 Μαρτίου 2015 στο Δημοτικό Σχολείο Κωνσταντινουπόλεως με θέμα: «Σεξουαλική Παρενόχληση και Κακοποίηση Ανηλίκων: Νομοθεσία, Ευθύνες Εκπαιδευτικών, Πρακτικές Συμβουλές».
Με ανακοίνωσή της, η Α.Κι.ΔΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Ένα στα πέντε παιδιά έχουν κακοποιηθεί ή πρόκειται να κακοποιηθεί, σύμφωνα με έρευνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας! Τα στοιχεία σοκάρουν, όπως επίσης και οι διαστάσεις που λαμβάνει το φαινόμενο. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση ανηλίκων είναι το κατ’ εξοχήν αφανές έγκλημα. Αυτά που γνωρίζουμε είναι πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που συμβαίνουν, γιατί υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο σιωπής. Είναι τα πάντα, δυστυχώς, κάτω από την κορφή του παγόβουνου! Η κοινωνία κάνει, συνήθως, ότι δεν βλέπει. Ενδεικτικό του άγραφου νόμου της σιωπής, που συνήθως κυριαρχεί σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης ανηλίκων, είναι ότι μόλις το 10% καταγγέλλεται, ενώ το 90% δεν αποκαλύπτεται!».
Από θύμα σε θύτη
Σε ερευνητικό επίπεδο, διάφορες ψυχιατρικές μελέτες επισημαίνουν την πεποίθηση ότι υπάρχει μια εξέλιξη του θύματος σε θύτη, καθώς οι δράστες αδικημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συχνά αναφέρουν οι ίδιοι ιστορικό σεξουαλικής θυματοποίησης. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο σε παιδεραστές αγοριών, σημειώνει ο ερευνητής Knoop. Οι καθηγητές Hilton και Mezey, σε άλλη έρευνά τους, παρατήρησαν μιαν αναπαραγωγή της προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας των δραστών πάνω στα θύματα, τα οποία επιλέγουν, κυρίως, από τα φυσικά τους χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας.
Επιπτώσεις πορνογραφίας
Μια ανασκόπηση των επίσημων εκθέσεων και άλλων ερευνών δείχνει ότι οι συνθήκες γύρω από τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων είναι ανεπαρκώς καθορισμένες. Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το ζήτημα, κατά πόσον η πορνογραφία μπορεί να συμβάλει στην κακοποίηση των παιδιών. Μια αξιολόγηση πάντως της ερευνητικής βιβλιογραφίας δείχνει ότι η πορνογραφία είναι ελάσσονος σημασίας και ασκεί έμμεση επιρροή στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Arch Pediatrics» του 2002, ο Γάλλος ερευνητής Hayez, δίνοντας έμφαση σε πορνογραφικό υλικό του διαδικτύου, ισχυρίζεται ότι τα περισσότερα παιδιά ξεφεύγουν σχεδόν ατραυμάτιστα από την έκθεση στην πορνογραφία. Ωστόσο, εντόπισε ότι μερικά από αυτά παραμένουν τραυματισμένα ή στρέφονται προς διαστροφικές συμπεριφορές. Παρόμοιες είναι και οι συνέπειες για τους εφήβους, αν και σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει, οι επιπτώσεις είναι περισσότερο πολύπλοκες. Η υπερσεξουαλικοποίηση των εφήβων, τονίζει ο ερευνητής, μπορεί να γίνει περίπλοκη, με αποτέλεσμα τη διαταραχή εθισμού στο διαδίκτυο (Internet Addiction Dissorder), την απομόνωση, μέχρι και τη διαστροφή.
«Επιδημία» στις ΗΠΑ
Χρησιμοποιώντας δημόσια αρχεία και τους λογαριασμούς ειδήσεων, η εφημερίδα «Daily Beast» ανέφερε τη Δευτέρα τη συγκλονιστική επιδημία της παιδικής πορνογραφίας, της σεξουαλικής κακοποίησης και τα βίαια εγκλήματα βιασμού στην Ουάσιγκτον και αλλού.
Η πιο πρόσφατη σύλληψη έγινε τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για έναν ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ονόματι Daniel Rosen, ο οποίος πιάστηκε σε προσέλκυση σεξ, σε απευθείας σύνδεση με ανήλικη.
Τον Ιανουάριο, ο πρώην διευθυντής της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για το αμερικανικό υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση, έπειτα από καταδίκη για παιδική πορνογραφία. Ο 56χρονος Timothy DeFoggi, αναφέρει το δημοσίευμα, φέρεται μπλεγμένος σε μια επιχείρηση παιδικής εκμετάλλευσης, που συνδέεται με μια μυστική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, όπου εικόνες σεξουαλικού περιεχομένου παιδιών μοιράστηκαν μεταξύ των μελών.
Η «Daily Beast» αναφέρεται επίσης σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, π.χ. ένας πρώην ειδικός πράκτορας του Προεδρείου της Διπλωματικής Ασφάλειας καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση για κατοχή περίπου 30.000 εικόνων παιδικής πορνογραφίας στον προσωπικό του υπολογιστή. Ένας άλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας εξωτερικών έλαβε ποινή φυλάκισης 20 ετών για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας και σεξουαλικής βιντεοσκόπησης με τα κορίτσια, ενώ εργαζόταν ως προξενικός υπάλληλος.


Επίσης αναφέρεται πως ένας πρώην επικεφαλής της CIA, στην Αλγερία, καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή για νάρκωση και βιασμό μιας γυναίκας, ενώ έξι πρώην υπάλληλοι του Εσωτερικού Τμήματος Ασφαλείας εκτίουν ποινή φυλάκισης για εγκλήματα που περιλαμβάνουν κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, για την προσέλκυση σεξ με ανηλίκους, καθώς και τη σεξουαλική εμπορία ανθρώπων.