Περιβάλλον

Εκατόμβη αποδημητικών πουλιών η Κύπρος

Κυνήγι-πογκρόμ με δίχτυα και ξόβεργα
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, ο αριθμός των παγίδων το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και είναι ο υψηλότερος από το 2002, όταν και ξεκίνησαν οι μετρήσεις
TΟ ΠΑΡΑΝΟΜΟ εμπόριο γύρω από τα εδέσματα αποτελεί βιομηχανία 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως...

Περισσότερα από δύο εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά σκοτώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην Κύπρο από κυνηγούς, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Birdlife Cyprus. Η έρευνα της οργάνωσης έλαβεν χώραν στην περίοδο μεταξύ Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, υπολογίζοντας τον αριθμό των πτηνών που παγιδεύτηκαν αδιάκριτα σε παγίδες, δίχτυα και κλαδιά αλειμμένα με κόλλα (ξυλόβεργες ή ξόβεργα).
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της οργάνωσης, ο αριθμός των παγίδων το 2014 σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και είναι ο υψηλότερος από το 2002, όταν και ξεκίνησαν οι μετρήσεις.
Συγκεκριμένα, πέρυσι βρέθηκαν στο νησί δίχτυα συνολικού μήκους 16 χιλιομέτρων και περισσότερα από 6.000 ξόβεργα, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται δυνατά ηχητικά σήματα και φακοί για τον αποπροσανατολισμό των πουλιών. Οι μέθοδοι αυτές χρησιμοποιούνται για το παράνομο κυνήγι αμπελοπουλιών και τσιχλών, τα οποία προσφέρονται έως και για 80-90 ευρώ τη δωδεκάδα στη μαύρη αγορά. Σύμφωνα με τις Αρχές του νησιού, το παράνομο εμπόριο γύρω από τα εδέσματα αποτελεί βιομηχανία 15 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα εκατομμύρια αποδημητικά πτηνά βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, έχουν καταγραφεί 152 διαφορετικά είδη πτηνών παγιδευμένα σε δίχτυα και ξόβεργα, εκ των οποίων τα 78 θεωρούνται απειλούμενα από διάφορες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη δεκαετία του 1990 το κυνήγι ήταν πάλι εκτός ελέγχου, καταλήγοντας στον θάνατο έως και 10 εκατομμυρίων πτηνών, σύμφωνα με εκτιμήσεις.


Το φθινόπωρο αποτελεί την κυριότερη κυνηγετική περίοδο, με 3.000-4.000 λαθροκυνηγούς να δραστηριοποιούνται σε όλο το νησί. Στους αριθμούς αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι δραστηριότητες στις Βρετανικές Βάσεις, με τον Βασιλικό Σύνδεσμο για την Προστασία των Πτηνών να ζητάει από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα πριν από το ερχόμενο φθινόπωρο. Αυστηρά μέτρα εναντίον των παραβατών λήφθηκαν το 2004, προτού η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τώρα οι περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την κυπριακή Κυβέρνηση για απουσία πολιτικής βούλησης να αντιμετωπίσει το ανησυχητικό φαινόμενο. Ο νόμος προβλέπει ποινές φυλάκισης έως και τριών ετών, καθώς και πρόστιμα ύψους έως και 17.000 ευρώ, ωστόσο σπάνια εφαρμόζεται.
Πηγή: econews