Ειδήσεις

Ι. Νικολάου: Δεν χαριζόμαστε στους θύτες παιδιών-γυναικών

Αποκαλύψεις σε κοινοβουλευτική συνεδρία για ισότητα
«Στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις, ακόμα και μελών της Αστυνομίας, υπόπτων, για βία, σεξουαλική παρενόχληση ή παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο, που τους χαρίστηκαν»

«Εφαρμόζουμε τη νομοθεσία, επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή, δεν χαριζόμαστε σε κανένα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν και έχουμε πολλές υποθέσεις στα δικαστήρια», διαβεβαίωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, αναφερόμενος σε περιπτώσεις βίας σε βάρος γυναικών, σεξουαλικής παρενόχλησης και παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - και αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι «στο παρελθόν -και το λέω με πλήρη ευθύνη- υπήρξαν περιπτώσεις, ακόμα και μελών της Αστυνομίας, υπόπτων, για βία, σεξουαλική παρενόχληση ή παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο, που τους χαρίστηκαν.


Αυτά που δυστυχώς συνέβαιναν, δεν συμβαίνουν τώρα και δεν επιθυμούμε να συμβαίνουν στο μέλλον», είπε ο κ. Νικολάου, απευθυνόμενος στους βουλευτές της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τις εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, που συμμετείχαν στη συζήτηση του νέου Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης της κυβέρνησης Αναστασιάδη, για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017. Συνέχισε λέγοντας ότι «ακόμα και προχθές, είχαμε περίπτωση παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο, με ύποπτο μέλος της Αστυνομίας και δεν υπάρχει περίπτωση να χαριστεί, γιατί είμαστε της άποψης ότι πρέπει να αντιμετωπίζει ο καθένας την ευθύνη των πράξεών του».
«Δεν κουκουλώθηκε ο “Ναός της Αφροδίτης”»
Απαντώντας σε παρατήρηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ Σκεύης Κουκουμά ότι στην περίπτωση του διαβόητου «Ναού της Αφροδίτης» στην Παλώδια, δεν καταδικάστηκε κανείς, παρόλο που η Αστυνομία αναγνώρισε γυναίκες θύματα σωματεμπορίου, ενώ οι περισσότερες αλλοδαπές εργαζόμενες στον χώρο αυτό απελάθηκαν πριν από τη διεξαγωγή της δίκης, ο Υπουργός σχολίασε ότι «ο χειρισμός του θέματος του Ναού της Αφροδίτης έγινε κυρίως από τη Νομική Υπηρεσία και δεν έγινε οποιαδήποτε προσπάθεια κουκουλώματος».
Να σημειώσουμε ότι η χθεσινή ήταν η τρίτη στη σειρά συζήτηση θεμάτων ισότητας ανδρών και γυναικών που άρχισε στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 9 Μαρτίου και συνεχίστηκε στις 16 Μαρτίου 2015. Ο κ. Νικολάου διαβεβαίωσε χθες για ακόμα μια φορά, ότι μέχρι τον επόμενο μήνα η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι έτοιμη να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης (Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας) και να προωθεί, προς άμεση εφαρμογή, συγκεκριμένες πρόνοιές της.


Είπε ότι μια από αυτές είναι η επέκταση της δικαιοδοσίας των δικαστηρίων για εκδίκαση αδικημάτων που έγιναν στο εξωτερικό και όχι στην Κύπρο, όπως η παρενοχλητική παρακολούθηση (stalking), η ψυχολογική βία και άλλα αδικήματα που προβλέπονται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σε σχέση με την εμπορία προσώπων και την πορνεία, ο Υπουργός είπε ότι «η μη κυβερνητική οργάνωση Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου έκανε μια πολύ καλή έρευνα για το θέμα, που την εξετάζουμε με την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία, για να επισημάνουμε τα προβλήματα».
Απόπειρες φόνου και σωματικές βλάβες
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πανίκος Σταυριανός, είπε σε παρέμβασή του ότι «πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί άμεσης εξέτασης καταγγελιών για άσκηση βίας, σεξουαλική παρενόχληση, ή βιασμό, σε βάρος γυναικών. Πρέπει να υπάρχει μια τηλεφωνική γραμμή από όπου να ξεκινά αυτή η διαδικασία, από τη στιγμή της καταγγελίας. Η προσωπική μου εμπειρία ως ιατροδικαστή, είναι ότι ο γενικός παθολόγος που εξετάζει, στις Πρώτες Βοήθειες, κακώσεις από άσκηση βίας ή από βιασμό, δεν μπορεί ν’ αναλάβει ιατροδικαστικής φύσεως θέματα, όταν καλείται να μαρτυρήσει στο δικαστήριο, με αποτέλεσμα οι διαδικασίες να στερούνται νομικών ερεισμάτων και να χάνονται υποθέσεις καταγγελιών. Επίσης, οι ποινές δεν είναι πολύ αυστηρές. Σε μια υπόθεση, ο άντρας έσπασε τη γυναίκα του στο ξύλο και της προκάλεσε τεράστια βλάβη στον νεφρό και στην ουροδόχο κύστη και η κατηγορία είναι “πρόκληση σωματικής βλάβης”, ενώ στην πραγματικότητα είναι απόπειρα φόνου».
Απαντώντας στον κ. Σταυριανό, ο Ιωνάς Νικολάου υποστήριξε ότι σήμερα όλες οι καταγγελίες προωθούνται άμεσα, σε σημείο που ο μηχανισμός έχει ρητές οδηγίες, ακόμα και στις περιπτώσεις που το θύμα, (συνήθως η σύζυγος), τραβά πίσω, να μην κλείνει το θέμα. «Είχαμε περίπτωση προχθές, στην οποία το θύμα αποφάσισε ν’ αναιρέσει την καταγγελία της με κατάθεση και βρισκόμαστε στο στάδιο της προσπάθειας να πεισθεί ότι πρέπει να οδηγηθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. Προχθές επισκέφθηκα την Αστυνομική Διεύθυνση Αμμοχώστου και ήμουν έντονα επικριτικός, γιατί παρά τις ρητές μου οδηγίες, δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στη δημιουργία γραφείου λήψης μαγνητοφωνημένης κατάθεσης, όπως προβλέπεται για τις περιπτώσεις βίας στην οικογένεια, ειδικότερα όταν εμπλέκονται ανήλικα παιδιά».
Όσον αφορά την τηλεφωνική γραμμή, ο κ. Νικολάου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει οικονομικά την προσπάθεια του ΣΠΑΒΟ (Συνδέσμου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια), για τηλεφωνική γραμμή βοήθειας, επί 24ωρης βάσης.
Οι «απαράδεκτοι» συνεργάτες της Αστυνομίας
Ξένια Κωνσταντίνου, Πρόεδρος ΓΟΔΗΣΥ: «Υπήρξαν, πρόσφατα, διάφορες υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων πορνείας και σωματεμπορίας. Λόγω του ότι πάσχει το Δίκαιο της Απόδειξης, η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη, με έναν παράδοξο τρόπο, να κάνει χρήση των λεγόμενων συνεργατών, που δεν έχουν καμιά νομιμότητα, σε μια προσπάθεια να πατάξει αυτά τα κυκλώματα και να βρει αποδεικτικά στοιχεία ώστε να στήσει υπόθεση στο δικαστήριο. Δεδομένου ότι αυτός ο τρόπος είναι απαράδεκτος, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε το Δίκαιο της Απόδειξης, γιατί είναι εξευτελιστικό, να διαβάζουμε στην εφημερίδα τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η εξάρθρωση του κυκλώματος σωματεμπορίου. Στην προσπάθειά μας να κάνουμε κάτι καλό, υπάρχει στο ενδιάμεσο ένα στάδιο εξευτελισμού των γυναικών».
Ιωνάς Νικολάου: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, κυρία Κωνσταντίνου. Μόλις αναδείχθηκε το θέμα, έδωσα οδηγίες να μην “αξιοποιούνται” αυτά τα άτομα - το είχα συζητήσει και στο παρελθόν με τον τέως Αρχηγό Αστυνομίας, ότι δεν θα έπρεπε να “αξιοποιούνται” τα εν λόγω άτομα και για μια περίοδο δεν “αξιοποιούντο”, ή τουλάχιστον δεν είχα υπόψη μου περιπτώσεις που “αξιοποιήθηκαν”. Ηγέρθη το θέμα της απόδειξης των υποθέσεων στα δικαστήρια και αυτό το συζητούμε με τη Νομική Υπηρεσία, στην προσπάθεια να βρεθούν άλλοι τρόποι απόδειξης των υποθέσεων, χωρίς κατ’ ανάγκη να έχουμε αυτού του είδους τη συμμετοχή, με τον τρόπο που την έχουμε - δεν είναι ανάγκη δηλαδή, να φτάνουμε μέχρι το τέλος και να στέλνουμε έτσι αυτό το λανθασμένο μήνυμα.


Μελετούμε για να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται καθ’ όσον αφορά την απόδειξη - και δεν είναι θέμα τροποποίησης του Δικαίου της Απόδειξης, είναι θέμα αποφάσεων του δικαστηρίου. Για να δούμε πώς θα διαφοροποιηθεί η άποψη, η οποία όρισε να υπάρχει αυτή η συμμετοχή (σ.σ. των συνεργατών της Αστυνομίας που έχουν σεξουαλική επαφή με τα θύματα σωματεμπορίου). Σίγουρα δεν επικροτούμε, ούτε συμφωνούμε, ούτε θέλουμε να συνεχίσει η συμμετοχή με τον τρόπο που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις».
Πορνεία, μορφή βίας κατά γυναικών
Στέλλα Κυριακίδου, βουλευτής, αντιπρόεδρος ΔΗΣΥ: «Πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνει την ανάγκη να μειωθεί η ζήτηση στην πορνεία, τιμωρώντας τους πελάτες και όχι τις πόρνες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι η πορνεία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θέμα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αξιοπρέπειας και αυτό που προβάλλεται είναι η ανάγκη τα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν στρατηγικές και εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης και οικονομικής στήριξης των γυναικών που εγκαταλείπουν την πορνεία.


Η προσπάθεια νομιμοποίησης της πορνείας στην Ουγγαρία και Γερμανία έχει φέρει καταστροφικά αποτελέσματα και δεν διαφάνηκε ότι προστατεύει τις γυναίκες ή βελτιώνει τις συνθήκες ζωής τους. Μάλιστα, τα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση του αριθμού των θυμάτων εμπορίας. Πρέπει επιτέλους να τολμήσουμε να αντιμετωπίσουμε την πορνεία ξεκάθαρα και όχι να δεχόμαστε ότι είναι ένας αναπόσπαστος τρόπος ζωής και συμπεριφοράς.
Η αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών από πόρνες κάτω των 21 ετών πρέπει να είναι ποινικό αδίκημα. Τέλος, αρκετές έρευνες δηλώνουν ότι οι πόρνες είναι σε υψηλό ρίσκο να πέσουν θύματα βίας. Αρκετές γυναικείες οργανώσεις βλέπουν την πορνεία ως μια μορφή βίας ενάντια στις γυναίκες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα το 2011 συμφώνησε με αυτήν τη θέση. Επιπλέον, σημαντικό και όχι τυχαίο, οι περισσότερες γυναίκες που εργάζονται στον χώρο της πορνείας, είναι μετανάστριες».