Ενέργεια

Αρμενική αναγνώριση

Οι απόγονοι των επιζώντων της «ξεχασμένης Γενοκτονίας» απαιτούν δικαίωση
Τις γενοκτονίες των Ασσυρίων και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου αναγνώρισε η Αρμενική Εθνοσυνέλευση, με 177 ψήφους ανθρωπιάς

Με μια ιστορικής σημασίας απόφαση, η Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Αρμενίας ενέκρινε χθες το νομοσχέδιο με τίτλο «Για την καταδίκη της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Ασσυρίων από τους Οθωμανούς Τούρκους μεταξύ 1915-1923». Το εν λόγω νομοσχέδιο, που πέρασε με 117 ψήφους υπέρ και μία κατά, επικαλείται μια σειρά συμβάσεων και αποφάσεων του ΟΗΕ, που αφορούν την καταδίκη των γενοκτονιών, όπως την απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών του 2007 για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, αλλά και τις προαιώνιες φιλικές σχέσεις Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων. Το νομοσχέδιο καταλήγει, σημειώνοντας ότι η βία που ασκήθηκε κατά των Αρμενίων, των Ασσυρίων, των Ελλήνων Μικρασιατών και των Ποντίων συνιστά γενοκτονία.
Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Pontos-news.gr, αρχικός εισηγητής του νομοσχεδίου ήταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, ο οποίος ενημέρωσε τους βουλευτές ότι για τη σύνταξη του νομοσχεδίου υπήρξε συνεργασία ανεξάρτητων βουλευτών, αντιπροσώπων από τις κοινότητες Ελλήνων και Ασσυρίων, Αρμενίων της διασποράς, ιστορικών, τουρκολόγων και άλλων ειδικών. Ιδιαίτερη, όπως αναφέρεται, ήταν και η συμβολή του αποθανόντος πολιτικού, πρώην βουλευτή της Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας και πρώην αντιπροέδρου της Βουλής Βαχάν Χοβχανισιάν.
Ενάντια στη νοοτροπία άρνησης
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνοσυνέλευσης Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ δήλωσε, χαρακτηριστικά, επί του θέματος: «Έχουμε επιλέξει να υιοθετήσουμε μια διακήρυξη, γιατί η Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας υιοθετεί διακηρύξεις σε πολύ σημαντικές υποθέσεις. Σε αυτήν την περίπτωση προτείναμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση μιας διακήρυξης θα ήταν καταλληλότερη, επειδή η Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας δεν υιοθετεί κάθε μέρα μιαν απόφαση. Με αυτήν την έννοια, υποβάλλοντας το σχέδιο ως δήλωση για την καταδίκη, θέλουμε να δείξουμε στην κοινωνία και στους Έλληνες και Ασσύριους αδελφούς και τις αδελφές μας αλλά και τη διεθνή κοινότητα, ότι η Εθνική Συνέλευση της Δημοκρατίας της Αρμενίας και όλες οι πολιτικές δυνάμεις αποδίδουν σημασία στην καταδίκη της γενοκτονίας που διαπράχθηκε εναντίον των Ελλήνων και των Ασσυρίων».
Δήλωση Ασσυρίων
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του Ασσυριακού Κέντρου Μελετών Γενοκτονιών Σάμπρι Άτμαν δήλωσε: «Η Τουρκία δεν μπορεί να πάρει τη θέση της ανάμεσα στα πολιτισμένα έθνη του κόσμου, αν δεν αναλάβει την πλήρη ευθύνη για το τρομακτικό έγκλημα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, των Ασσυρίων, και των Ελλήνων. Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τη νοοτροπία της άρνησης και θα πρέπει να σταματήσει την υποστήριξή της στην εγκληματική και βάρβαρη οργάνωση, όπως το ISIS, που σήμερα συνεχίζει να διαπράττει γενοκτονία κατά του λαού μας στο Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι απόγονοι των επιζώντων της "ξεχασμένης Γενοκτονίας" δεν θα σταματήσουν ποτέ να απαιτούν την αναγνώρισή της».
Σημειώνεται ότι το 2007, η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) αναγνώρισε την γενοκτονία των Ασσυρίων και Ελλήνων, ενώ το 2010 η Σουηδία έγινε η τρίτη χώρα μαζί με την Ελλάδα και την Κύπρο που αναγνώρισε το αποτρόπαιο αυτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.