Ενέργεια

H Κύπρος τιμά το ηρωικό '21

Πηγή άντλησης ηθικών διδαγμάτων η Ελληνική Επανάσταση
Ο κυπριακός Ελληνισμός είχε τη δική της συνεισφορά, προσφέροντας και αίμα και υλική βοήθεια στην εθνεγερσία, σημειώνει ο Υπουργός Παιδείας

Με τη δέουσα ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάζει σήμερα ο κυπριακός Ελληνισμός την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 ενάντια στα 400 χρόνια σκλαβιάς από τον Οθωμανικό ζυγό.
Επίκεντρο των σημερινών εορτασμών θα αποτελέσει ο Ιερός Ναός Παναγίας Φανερωμένης, Λευκωσίας, όπου θα τελεσθεί η πανηγυρική δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και στην παρουσία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Πρόεδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, του Επιτετραμμένου της Ελλάδος Παναγιώτη Αντωνάτου και άλλων πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών του τόπου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Θα ακολουθήσει μαθητική παρέλαση έξω από την οικία του Έλληνα Πρέσβη. Σημειώνεται πως πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.
Ενωμένοι για τερματισμό της κατοχής
Μήνυμα εθνικής ομοψυχίας έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος σε ανακοίνωσή του, τονίζει την σημασία της Ελληνικής Επανάστασης για τον δίκαιο αγώνα της Κύπρου, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Πρέπει να εδραιώσουμε ένα μέτωπο ελευθερίας, δικαιοσύνης και σωτηρίας της πατρίδας μας, αναδεικνύοντας την εθνική ομοψυχία ως τη θεμελιώδη βάση του αγώνα μας, συνεγείροντας όλες τις ζωντανές δυνάμεις του έθνους, στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον απόδημο Ελληνισμό».
Το μήνυμα του Υπουργού
Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, σε μήνυμα του για την εθνική επέτειο, κάλεσε άπαντες να αντλήσουν μηνύματα από το ήθος των αγωνιστών, ενώ για την συνεισφορά της Κύπρου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα δήλωσε: «Η Κύπρος είχε τη δική της συνεισφορά στην όλη προσπάθεια, προσφέροντας υλική βοήθεια και αίμα, αφού πολλοί Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν με ενθουσιασμό και θυσιάστηκαν για τον αγώνα, ενώ ακριβό τίμημα πλήρωσε το νησί μας, με τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων ιερωμένων και προκρίτων».
ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρεται στην επικαιρότητα του μηνύματος της 25ης Μαρτίου σήμερα, σημειώνοντας ότι ο αγωνιζόμενος κυπριακός λαός εμπνέεται από τα ιδανικά του Εικοσιένα και αντλεί δύναμη από τις αξίες που ανέδειξε ο μεγάλος εκείνος ξεσηκωμός, αφού η επανάσταση αποδεικνύει ότι ο λαός μπορεί να επιβάλει το δίκιο του, αν το θελήσει και δράσει. «Η Ιστορία δείχνει εξάλλου», συνεχίζει ανακοίνωση, «ότι οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται». Αναφορικά με τη σχέση της Επανάστασης με το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι ο μόνος δρόμος για δίκαιη, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού είναι μέσα από τον διάλογο. Τέλος, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου το ΑΚΕΛ χαιρετίζει τον αδελφό, όπως αποκαλεί, ελληνικό λαό και στέλνει θερμές ευχές για ειρήνη και ασφάλεια, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα και την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα που διεξάγουν σήμερα ηγεσία και λαός για ανατροπή των υφιστάμενων μνημονιακών δεδομένων.
ΔΗΚΟ
Το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του, αποδίδοντας αρχικά φόρο τιμής τόσο στους ήρωες όσο και στους αφανείς αγωνιστές της ελευθερίας, αναφέρει: «Οφείλουμε να παραλάβουμε την ευθύνη, που μας κληροδότησαν οι αθάνατοι ήρωες του 1821, και να την μετουσιώσουμε σε αγώνα για επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ανατολικής εσχατιάς του Ελληνισμού. Απέναντί μας έχουμε τους συνεχιστές της Τουρκοκρατίας, την επεκτατική Τουρκία του Ερντογάν και τους υποκριτές συμμάχους της από τον δήθεν πολιτισμένο κόσμο».
ΕΔΕΚ
«Χρειάζεται πίστη, επιμονή και μόχθος για να μπορέσουμε να αναστήσουμε μέσα μας το πνεύμα και τον ηρωισμό του ’21, να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε τα δικαία μας. Να εμπνευστούμε από την αθάνατη παράδοση του ’21 και να αγωνιστούμε για απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και την απαλλαγή από το μνημονιακό ζυγό», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
Συμμαχία Πολιτών
Η Συμμαχία Πολιτών τονίζει το οικουμενικό μήνυμα της επανάστασης τότε και επιχειρεί να την παραλληλίσει με τον σημερινό αγώνα της Ελλάδας για απεγκλωβισμό από το μνημόνιο. «Ο πόλεμος κατά των Τούρκων ήταν ιερός πόλεμος, για να αποκτήσουν οι Έλληνες την προσωπική ελευθερία, την τιμή. Η Ελλάδα σήμερα δίνει ξανά ένα δύσκολο αγώνα για να απεγκλωβιστεί από τον βαρύ μνημονιακό ζυγό που έχει στερήσει στον ελληνικό λαό τις δημοκρατικές αξίες και τις ανθρώπινες ελευθερίες. Ένας αγώνας που ολοένα βρίσκει ανταπόκριση ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
ΕΥΡΩΚΟ
Το ΕΥΡΩΚΟ με ανακοίνωσή του χαιρετίζει τη διπλή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, γιορτή της πίστης και της λευτεριάς, σημειώνοντας: «Σήμερα η ημικατεχόμενη πατρίδα μας διέρχεται μια επικίνδυνη κρίση που την επηρεάζει πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά. Σήμερα ζούμε μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας και προβλημάτων, που δημιουργούν η πρωτόγνωρη οικονομική καταστροφή και η συνεχιζόμενη τουρκική επιβουλή εις βάρος της πατρίδας και του λαού μας».
Μήνυμα Παυλόπουλου: Να μην ξεχνάμε την Κύπρο
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, στο δικό του μήνυμα, αναφέρθηκε στο ζήτημα της Κύπρου, σημειώνοντας τα εξής: «Κάθε φορά που τιμάμε τον Ελληνισμό και τους αγώνες του έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε την Κύπρο. Η οποία, ακόμη και ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξακολουθεί ν’ αγωνίζεται εναντίον ξένης, προκλητικώς παράνομης, στρατιωτικής κατοχής και ν’ αντιμετωπίζει εξίσου προκλητικώς απαράδεκτες αξιώσεις επί των αδιαμφισβήτητων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, καθώς και επί του κατά το διεθνές δίκαιο πλήρως θεμελιωμένου δικαιώματός της να εκμεταλλεύεται ελευθέρως τους φυσικούς της πόρους. Η Κύπρος πρέπει να δικαιωθεί, το ταχύτερο δυνατό».
Στην Αθήνα ο YΠΑΜ
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης, προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ο κ. Φωκαΐδης αφού παραστεί στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση. Στο πλαίσιο της μονοήμερης επίσκεψής του, σημειώνει η ανακοίνωση του Υπουργείου, θα έχει, επίσης, κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του.