Ενέργεια

Ωρολογιακές… αντιδράσεις

Απορρίπτει το 35ωρο και ζητά καλλιτεχνικό κλάδο η Νέα Κίνηση Καθηγητών
Δυσφορία εκφράστηκε χθες από τους Συνδέσμους Καθηγητών Γεωγραφίας, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και την Επιτροπή Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών Ρωσικών και Τουρκικών γλωσσών
ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ η υποχρεωτική εξέταση των πλείστων ξένων γλωσσών, καταγγέλλουν οι καθηγητές τους

Δεν λένε να κοπάσουν οι αντιδράσεις των οργανωμένων εκπαιδευτικών σχετικά με τα νέα ωρολόγια προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας. Μετά τα έντονα παράπονα από τους καθηγητές Οικονομίας, Χημείας, Πληροφορικής, Οικιακής Οικονομίας και Αγγλικών, σειρά παίρνουν οι Σύνδεσμοι Καθηγητών Γεωγραφίας, Σχεδιασμού και Τεχνολογίας και η Επιτροπή Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών, Ρωσικών και Τουρκικών γλωσσών.
Ανατρέξτε στον Μπαμπινιώτη
Την έντονη δυσαρέσκειά τους για την πρόταση του ΥΠΠ για το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα στη Μέση Εκπαίδευση εξέφρασαν χθες, με ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι και τα μέλη των Συνδέσμων και Επιτροπών Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών, Ρωσικών και Τουρκικών. Οι σύνδεσμοι στρέφουν τα πυρά τους κατά της ΟΕΛΜΕΚ, κατηγορώντας την ότι δεν έκανε τίποτε για τα μέλη τους και τονίζουν ότι επιφυλάσσονται ν’ αναλάβουν ανάλογες δράσεις εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.


«Δεν θεωρούμε ότι ο κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να εκλάβει ως "αναβάθμιση" τον αφανισμό των ξένων γλωσσών από το προτεινόμενο ωρολόγιο πρόγραμμα και τη μετατόπισή τους σε απογευματινή προαιρετική βάση. Αν αυτό βαφτίζεται ως "αναβάθμιση", τότε τι ορίζεται ως υποβάθμιση; Καλούμε όσους έχουν απορίες σχετικά με την ερμηνεία των δύο όρων να ανατρέξουν στο λεξικό του Μπαμπινιώτη», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Lingua morta τα Λατινικά;
Έντονη είναι η διαφωνία και για την εκμάθηση των Αγγλικών και των Λατινικών ως των μόνων υποχρεωτικών γλωσσών στην κατεύθυνση των Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από τους καθηγητές των Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών, Ρωσικών, Τουρκικών. Σχετικά με τα Λατινικά, οι καθηγητές, αν και λένε ότι την αναγνωρίζουν ως lingua madre (μητέρα γλώσσα), ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη θεωρούν ως... νεκρή γλώσσα (lingua morta). Η ανακοίνωση τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:


«Ο καθαρός εμπαιγμός συνίσταται στο ότι για να έχουν οι μαθητές πρόσβαση στα πανεπιστήμια από την κατεύθυνση Ξένων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, θα πρέπει να εξετάζονται υποχρεωτικά στις παγκύπριες εξετάσεις στα Νέα Ελληνικά, Αγγλικά και Γαλλικά και σε ένα επιλεγόμενο μάθημα, μεταξύ των οποίων Αρχαία, Λατινικά, Μαθηματικά, Πολιτική Οικονομία και Ιστορία. Και ρωτούμε: Πού βρίσκεται η υποχρεωτική εξέταση των υπόλοιπων ξένων γλωσσών, που θεωρητικά δικαιούται ο μαθητής να επιλέξει;».
Τα πέντε σημεία
Τις κόκκινες γραμμές, καθώς και τις εισηγήσεις της, έκανε γνωστές μέσω ανακοίνωσής της η Νέα Κίνηση Καθηγητών, με στόχο, όπως αναφέρει, το νέο Ωρολόγιο να γίνει λειτουργικό, να εξυπηρετεί την αναβάθμιση του Λυκείου αλλά κυρίως να μη χρειαστεί να απολυθούν συνάδελφοι. Οι κόκκινες γραμμές είναι οι εξής:
1. Απόρριψη του 35ωρου και εφαρμογή του 37ωρου στο Γυμνάσιο.
2. Δημιουργία έβδομης καλλιτεχνικής δέσμης.
3. Κατάργηση των δύο δίωρων ενδιαφέροντος και αξιοποίηση των τεσσάρων ωρών προς όφελος κλάδων, χωρίς να διαφοροποιείται ο στόχος, που είναι η βελτίωση στο Λύκειο.
4. Διορθωτικές κινήσεις στο Γυμνάσιο για αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος κάποιων κλάδων (έχουμε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα).
5. Συζήτηση εισηγήσεων κλάδων αναφορικά με τις επιλογές.
Αποφασίζονται ενέργειες
Μαζί με τον Σύνδεσμο Οικονομολόγων Καθηγητών και τον Σύνδεσμο Καθηγητών/τριών Οικιακής Οικονομίας, σειρά παίρνει και ο Σύνδεσμος Γεωγράφων Κύπρου, ο οποίος με αφορμή τη μείωση της διδασκαλίας του μαθήματος της Γεωγραφίας σε 2 διδακτικές περιόδους στο σύνολο της Μέσης Εκπαίδευσης, καλεί τα μέλη του σε συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο, 28 Μαρτίου στις 3.30 μ.μ. στη Χοιροκοιτία - στο κέντρο «Γεωργία». Στη συνεδρίαση θα γίνει ενημέρωση για τα βήματα και τις ενέργειες του συλλόγου αναφορικά με τις προτάσεις για τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα.
Αιχμές για μεροληψία
Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν για το μάθημα αλλά και την παιδεία του τόπου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συνδέσμου Σχεδιασμού και Τεχνολογίας, εκφράζοντας την απαρέσκειά του ως προς το περιεχόμενο της τελικής πρότασης της Επιτροπής Αναδόμησης/Αναδιαμόρφωσης του Ωρολόγιου Προγράμματος. «Με τη μείωση ωρών από το μάθημα της Τεχνολογίας, την εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας, κάθε άλλο παρά ανανέωση και εκσυγχρονισμός του ισχύοντος προγράμματος επιτυγχάνεται», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Στην ίδια ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος τονίζει ότι δεν έγιναν θεσμικές συζητήσεις με τους Κλάδους, ενώ αφήνει αιχμές για μεροληψία μελών της υποεπιτροπής για τη Μέση Εκπαίδευση, και συγκεκριμένα για τη Μαίρη Κουτσελίνη, Καθηγήτρια Τμήματος Επιστημών Αγωγής Παν. Κύπρου, τον Φιλόλογο Δημήτρη Ταλιαδώρο, Πρόεδρο Ο.Ε.Λ.Μ.Ε.Κ., τον Παντελή Παντελή, Επιθεωρητή Μαθηματικών ΜΕ, τον Αντώνη Σολωμού, Καθηγητή Φυσικής και τη Δανάη Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Φιλόλογο και Λειτουργό του Γραφείου του Υπουργού. Ταυτόχρονα, γίνεται λόγος για μη επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση των μεταρρυθμίσεων, ενώ ο Σύνδεσμος προειδοποιεί με ομαδικά απεργιακά μέτρα στις 4 Απριλίου, σε περίπτωση που απαιτήσεις του δεν γίνουν αποδεκτές.
Στο Λονδίνο ο Καδής
Στο Λονδίνο βρίσκεται, εν τω μεταξύ, από χθες βράδυ ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Καδής, ο οποίος θα επισκεφθεί τα παροικιακά σχολεία και θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών φορέων της παροικίας. Συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης και με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο και θα είναι ο κύριος ομιλητής στον Παμπαροικιακό Εορτασμό της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας για τις εθνικές επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955.