Ειδήσεις

Πατριαρχική (ακόμα) η κοινωνία μας…

Διαπιστώσεις συζήτησης στο Λύκειο Αρχαγγέλου Λευκωσίας
«Ενώ η πρόσβαση στην εκπαίδευση έχει σε μεγάλο βαθμό επιτευχθεί, τα αναλυτικά προγράμματα των σχολείων παρουσιάζουν ακόμα ουσιώδεις ελλείψεις στη συμπερίληψη θεμάτων όπως η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και η ανάπτυξη διαφυλικών σχέσεων. Αυτό το γεγονός συμβάλλει στη διατήρηση του πατριαρχικού χαρακτήρα της κυπριακής κοινωνίας, στην οποία ακόμη επικρατεί προκατάληψη για ανοικτή συζήτηση ζητημάτων, όπως το κοινωνικό φύλο και ο σεξουαλικός προσανατολισμός», είπε χθες η Διευθύντρια του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μελετών Κοινωνικού Φύλου (MIGS), Σουζάνα Παύλου.


Μιλούσε στο Λύκειο Αρχαγγέλου «Απόστολος Μάρκος» στη Λευκωσία, σε συζήτηση με θέμα «Ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της εκπαίδευσης», που οργάνωσαν το MIGS και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» τους μαθητές σχολείων που συμμετείχαν σε εργαστήρια των συν-διοργανωτών, σε όλες τις πόλεις της Κύπρου, αλλά και άλλοι μαθητές και εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπρόσωποι οργανώσεων που καταπιάνονται με θέματα ισότητας. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε ζωηρός διάλογος με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Οριζόντιος και κάθετος διαχωρισμός
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Αν. Επικεφαλής του Γραφείου του ΕΚ, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σημείωσε ότι υπάρχει οριζόντιος και κάθετος έμφυλος διαχωρισμός στα Πανεπιστήμια και τα σχολεία της Ευρώπης, ότι οι στάσεις και τα πιστεύω των εκπαιδευτικών σε θέματα φύλου επηρεάζουν τους έμφυλους ρόλους των μαθητών και των μαθητριών, συνήθως όχι προς όφελος των κοριτσιών και ότι παρόλο που τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στις σχολικές επιδόσεις, «εντούτοις αυτό δεν μεταφράζεται στις επαγγελματικές προοπτικές των γυναικών και τις μισθολογικές απολαβές τους».
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες) ανέλαβε να παρουσιάσει την πραγματικότητα που επικρατεί στην ΕΕ, αλλά και σε τρίτες χώρες και τις ευρωπαϊκές πολιτικές που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Ο κ. Μαυρίδης επικαλέστηκε το παράδειγμα της Μαλάλα Γιουσαφζάι, η οποία έχει λάβει το Νόμπελ και το Βραβείο Ζαχάρωφ του ΕΚ για τον αγώνα της να αποκτήσουν πρόσβαση τα κορίτσια της χώρας της, και όχι μόνο, στην εκπαίδευση. Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Αθηνά Μιχαηλίδου, αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης στην εξάλειψη των στερεοτύπων, υπογραμμίζοντας ότι «ακόμη και σήμερα, το σχολείο λειτουργεί ως μηχανισμός αναπαραγωγής των στερεοτύπων».
Εξάλλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου, Μιράντα Χρίστου, ανέφερε τις περιπτώσεις χωρών όπως η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία, όπου έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.