Ενέργεια

Με πρότυπα τους Ήρωες της ΕΟΚΑ

Με δοξολογίες, τρισάγια, παρελάσεις και εκδηλώσεις τιμάται η 1η Απριλίου
Επίκεντρο των σημερινών εορτασμών θα είναι ο καθεδρικός ναός Αγίου Ιωάννου, στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα ψαλεί Πανηγυρική Δοξολογία χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου

Mε τη δέουσα ευλάβεια τιμά και φέτος ο κυπριακός Ελληνισμός τον ένδοξο Εθνικοαπελευθερωτικό-Ενωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Οι σημερινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν δοξολογίες και τρισάγια, με επίκεντρο των εορτασμών τον καθεδρικό ναό του Αγίου Ιωάννου, στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα ψαλεί Πανηγυρική Δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, στην παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου. Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Ανδρέας Βοσκός. Στη συνέχεια τα βλέμματα όλων θα στραφούν στα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου θα τελέσει τρισάγιο και θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Οι εκδηλώσεις θα έχουν παγκύπριο χαρακτήρα.
Προέδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου τονίζει, σε μήνυμά του, πως ο Αγώνας της ΕΟΚΑ έθεσε τα θεμέλια μέσα σε επώδυνες συνθήκες για τη γέννηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οδηγώντας σε μια φαλκιδεμένη, όπως χαρακτήρισε, ανεξαρτησία που αργότερα, με το προδοτικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, οδήγησε στη σημερινή κατοχή της πατρίδας μας. Αυτό ωστόσο, σημείωσε, σε καμία περίπτωση δεν μειώνει το νόημα του αγώνα και το μεγαλείο της θυσίας των αγωνιστών. Ο κ. Ομήρου δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναφερθεί και στην πρόσφατη επιθετικότητα της Τουρκίας, και σημείωσε: «Η εξαγγελία του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, για δημιουργία και αποστολή πλατφόρμας για γεωτρήσεις και εξόρυξη φυσικού αερίου, αποκαλύπτει πέραν πάσης αμφιβολίας τους τουρκικούς στόχους».
Υπουργός Παιδείας
Για σύνεση και ομοψυχία, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις από τη συνεχιζόμενη κατοχή και τα κοινωνικά προβλήματα, έκανε λόγο ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής, με αφορμή την σημερινή επέτειο της 1ης Απριλίου. Αναφερόμενος στα κατορθώματα των πρωταγωνιστών της ένδοξης εκείνης εποχής, η κ. Καδής μνημόνευσε σε ομιλία του τον «Γρηγόρη Αυξεντίου, που με τον θάνατό του έδωσε συνέχεια στις μεγάλες στιγμές της ελληνικής ιστορίας, τον Κυριάκο Μάτση, που με τη ζωή και τη θυσία του επιβεβαίωσε, εκφράζοντας αγωνιστές και λαό, ότι «ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα, αλλά περί αρετής». Τους ελεύθερους πολιορκημένους του αχυρώνα του Λιοπετρίου, που νίκησαν τον φόβο του θανάτου αρνούμενοι να παραδοθούν. Μνημονεύουμε τους εννιά απαγχονισθέντες, με τελευταίο τον μαθητή και ποιητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που δεν δείλιασαν μπροστά στην αγχόνη και θυσιάστηκαν για την ελευθερία».
ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ, μέσω ανακοίνωσής του, αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες και τους αγωνιστές του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ και δίνοντας έμφαση στη σημερινή κατάσταση επί του Κυπριακού, σημειώνει: «Τις ώρες αυτές, που η Κύπρος περνά μέσα από μια πρωτοφανή οικονομική δοκιμασία, ενώ η μισή πατρίδα μας στενάζει ακόμα κάτω από τουρκική κατοχή, επαπειλούμενη και με οριστική αλλοίωση της φυσιογνωμίας της, θα πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και να αναζητήσουμε αρετές και χαρακτηριστικά της γενιάς της ΕΟΚΑ. Είναι ώρα να στραφούμε στις διαχρονικές αξίες της ιστορίας μας και τις πατροπαράδοτες αρετές της φιλοπατρίας, του φιλότιμου και της φιλαλληλίας», προσθέτοντας πως «η προσπάθεια για μια έντιμη και λειτουργική συμφωνία για λύση του Κυπριακού πρέπει να συνεχισθεί. Σε αυτό αποσκοπεί η ηγεσία μας, αναζητώντας μια πολιτική συμφωνία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων».
ΔΗΚΟ
Για την ανάγκη έναρξης ενός νέου αγώνα, με διαφορετικούς στόχους, κάνει λόγο το ΔΗΚΟ στην ανακοίνωσή του, με αφορμή τα 60 χρόνια από την έναρξη αυτού του ένδοξου Αγώνα της ΕΟΚΑ, τονίζοντας: «Η πατρίδα μας παραμένει ημικατεχόμενη από την Τουρκία και το κράτος μας αγωνίζεται να αναγεννήσει την οικονομία του, αλλά και να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών. Εξήντα χρόνια μετά την έναρξη αυτού του ένδοξου Αγώνα, ένας νέος αγώνας είναι απαραίτητος, παράλληλα με τη μάχη γι' απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή: Είναι ο αγώνας εναντίον της διαπλοκής, εναντίον της διαφθοράς και εναντίον της αναξιοκρατίας».
ΕΔΕΚ
«Ο Αγώνας για εθνική αξιοπρέπεια, ελευθερία και δημοκρατία σφυρηλατήθηκε μέσα από τη φιλοπατρία, την αγωνιστικότητα, την πίστη, τη γενναιοφροσύνη και την ανιδιοτέλεια των συντελεστών της ηρωικής εποποιίας του ’55-’59. Πολίτες και πολιτικά κόμματα έχουμε σήμερα ευθύνη να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις των καιρών μας, και να αγωνιστούμε για την απελευθέρωση της πατρίδας μας από την τουρκική κατοχή και την απαλλαγή του λαού μας από τον μνημονιακό ζυγό», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ.
Συμμαχία Πολιτών
Σε επαγρύπνηση και αναζωπύρωση του αγωνιστικού αντιστασιακού φρονήματος καλεί, μέσω της ανακοίνωσής της, η Συμμαχία Πολιτών, η οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς, μόλις μόνο 60 χρόνια μετά τη θυσία των παλληκαριών μας, η Κύπρος βρίσκεται κάτω από τη στρατιωτική κατοχή της Τουρκίας και την οικονομική κατοχή της Τρόικας. Χρωστάμε στους ήρωές μας την απελευθέρωση της Κύπρου τόσο από τα στρατιωτικά όσο και από τα οικονομικά δεσμά. Να αποκτήσουμε ξανά την ελευθερία μας και την ανεξαρτησία μας, πολιτική και οικονομική».
Οικολόγοι
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τιμά, μέσω ανακοίνωσης, τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του κυπριακού λαού για την αποτίναξη του αγγλικού αποικιοκρατικού ζυγού, καλώντας άπαντες να αγνοήσουν τις φωνές της τάχα λογικής και να διεκδικήσουν τα δίκαια της πατρίδας μας ενάντια στον Τούρκο κατακτητή. «Σήμερα βλέπουμε μια Τουρκία η οποία εμπλούτισε την επεκτατική της πολιτική με την προφανή, πλέον, διεκδίκηση του φυσικού πλούτου της χώρας μας. Δυστυχώς, η δυσμενής οικονομική κρίση άνοιξε την κερκόπορτα της Άγκυρας για περαιτέρω διεκδικήσεις», τονίζει η ανακοίνωση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ως Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρούμε ότι, παράλληλα με τις προσπάθειες γι' ανάκαμψη της πληγωμένης οικονομίας της χώρας, πρέπει να γίνονται και προσπάθειες σε διπλωματικό επίπεδο για αναχαίτιση των οποιωνδήποτε προσπαθειών της Τουρκίας, για μια λύση που θα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι οι κυβερνώντες δεν είναι διατεθειμένοι να το κάνουν».