Περιβάλλον

Το «κυπριακό χαβιάρι» της ντροπής…

Σύμφωνα με στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, παγιδεύονται περίπου 2,5 εκατομμύρια πτηνά ετησίως

Μια ματιά στις αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι οι παγιδευτές σε τελική φάση δεν παραμένουν ατιμώρητοι...
Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της φύσης· η διάπραξή του συναντάται και σε άλλες χώρες. Στην Κύπρο όμως λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις. Η μη επιλεκτική μέθοδος παγίδευσης άγριων πτηνών, με στόχο την προμήθεια και πώληση αμπελοπουλιών, εκτός από το διεθνές αρνητικό κλίμα που προκαλεί κατά της χώρας μας, συντελεί επίσης στην οικολογική καταστροφή. Σύμφωνα με στοιχεία του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, παγιδεύονται περίπου 2,5 εκατομμύρια πτηνά ετησίως.
Υποχρεώσεις Πολιτείας
Οι ενέργειες της Πολιτείας για την αντιμετώπιση του φαινομένου κρίνονται από ένα τρίπτυχο. Το τρίπτυχο νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας. Αρχίζοντας με τη νομοθετική εξουσία, ο Κύπριος νομοθέτης έχει μεριμνήσει να ποινικοποιεί την παγίδευση άγριων πτηνών και να την τιμωρεί με ποινή φυλάκισης μέχρι τριών χρόνων ή/και πρόστιμο μέχρι και 50.000 ευρώ. Σε περίπτωση, δε, επανάληψης του αδικήματος για δεύτερη φορά, η προβλεπόμενη ποινή διπλασιάζεται. Η εκτελεστική εξουσία φαίνεται ότι κατορθώνει μέσω της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας και/ή του έργου της Αστυνομίας να οδηγεί τους παγιδευτές ενώπιον δικαστηρίων για τις παράνομες ενέργειές τους. Τέλος, το έργο της δικαστικής εξουσίας εντοπίζεται στο περιεχόμενο των αποφάσεων των δικαστηρίων, που σχετίζονται με την παγίδευση άγριων πτηνών.
Η νομολογία των δικαστηρίων
Μια ματιά στις αποφάσεις των κυπριακών δικαστηρίων είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει κανείς ότι οι παγιδευτές σε τελική φάση δεν παραμένουν ατιμώρητοι. Οι δικαστές συνηθίζουν να τιμωρούν τους παραβάτες με χρηματικές ποινές, ο μέσος όρος των οποίων -σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας- δεν υπερβαίνει τα 1500 ευρώ ανά έτος· καμία ποινή φυλάκισης παρ'όλα ταύτα δεν είχε επιβληθεί έως προσφάτως σε παγιδευτές άγριων πτηνών. Μοναδικό προηγούμενο φυλάκισης παγιδευτή ήταν απόφαση δικαστηρίου των Βρετανικών Βάσεων.
Ακτίδα φωτός (;)
Στις 31 Μαρτίου 2015 το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εκδίκασε την ποινική υπόθεση παραβάτη, ο οποίος συνελήφθηκε από την ΥΚΑΝ να κατέχει κοκαΐνη ενός γραμμαρίου, 144 άγρια πτηνά (κυρίως αμπελοπούλια) και κιλά κρέατος αγρινού. Το δικαστήριο, αφού τον έκρινε ένοχο στις κατηγορίες παράνομης κατοχής άγριων πτηνών, ναρκωτικών ουσιών και παράνομου θηράματος, τού επέβαλε ποινή φυλάκισης δυόμισι χρόνων.
Αποτελεί ιστορική απόφαση, μιας και είναι η μοναδική περίπτωση στην οποία κυπριακό δικαστήριο επιβάλλει σε παγιδευτή άγριων πτηνών ποινή φυλάκισης. Γεγονός αποτελεί ότι το αδίκημα συνοδευόταν από την παράνομη κατοχή ναρκωτικών, προκειμένου να καταδικαστεί σε φυλάκιση, εντούτοις αποτελεί το πρώτο βήμα για την αυστηρότερη αντιμετώπιση των παγιδευτών από τα κυπριακά δικαστήρια.
Κέρδη και επικινδυνότητα λαθρεμπορίου
Η ελάχιστη τιμή παράνομης πώλησης αμπελοπουλιών ανέρχεται στα 5 ευρώ το ένα, ενώ όταν προσφέρονται μαγειρεμένα σε εστιατόρια η τιμή αγγίζει τα 70-100 ευρώ τη δωδεκάδα. Το λαθρεμπόριο, οποιαδήποτε μορφή και αν προσλαμβάνει, έχει πάντα έναν κοινό παρονομαστή. Το παράνομο κέρδος. Αυτό το κέρδος αποτελεί μαύρο χρήμα και είναι ανυπολόγιστο. Η Ιντερπόλ ενδιαφέρεται για τη διακίνηση των εκατομμυρίων που προέρχονται από εγκλήματα κατά της άγριας ζωής, μιας και τα μη νόμιμα κέρδη δεν μπορούν να κατατεθούν σε τράπεζες ή να διακινηθούν εύκολα. Εξού και καταλήγουν σε «εναλλακτικές» επενδύσεις: ναρκωτικά, πορνεία, οπλισμό. Ο λαθρέμπορος δεν θα σεβαστεί ούτε το περιβάλλον, ούτε και την προστασία του ανθρώπου, μπροστά στο δέλεαρ του παράνομου χρήματος.
Το χρέος μας
Αρνήσου να καταναλώσεις αμπελοπούλια. Η προσφορά αμπελοπουλιών εξουδετερώνεται με τη μείωση της ζήτησης από τους καταναλωτές. Αν αντιληφθείς οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα είτε παγίδευσης, είτε εμπορίας, είτε προμήθειας και πώλησης αμπελοπουλιών, κατάγγειλέ το άμεσα στις αρμόδιες Αρχές.