Ενέργεια

Κρούσμα αρμενοφοβίας στα κατεχόμενα

Συμπλοκές και συλλήψεις Αζέρων ταραχοποιών
Αντέδρασαν φοιτητές του «Πανεπιστημίου» Ανατολικής Μεσογείου των κατεχομένων, που εξέφρασαν τη στήριξή τους ενάντια σε όλες τις καταπιεσμένες ταυτότητες

Εκδήλωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες δεκάδες φοιτητές του «Πανεπιστήμιου» Ανατολικής Μεσογείου των κατεχομένων, με αφορμή το σοβαρό κρούσμα αρμενοφοβίας που εκδηλώθηκε τις προηγούμενες μέρες, όταν ομάδα Αζέρων φοιτητών εναντιώθηκαν με σφοδρότητα στη συμμετοχή μιας Αρμένισσας σε δραματική παράσταση. Το όλο συμβάν μπορεί να προστεθεί στο ευρύτερο πλαίσιο αντιπαράθεσης μεταξύ Αρμενίας, Τουρκίας και τουρκόφωνου Αζερμπαϊτζάν, με αφορμή την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων και την πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου επί του θέματος.
Λιθοβολισμοί και συλλήψεις
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές μέρες, φοιτητές αζερικής καταγωγής μαζεύτηκαν έξω από το πολιτιστικό κέντρο «Ραούφ Ντενκτάς», στην περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι η Αρμένισσα καλλιτέχνις, συγγραφέας και ηθοποιός Arete Vardanyan έπαιζε ένα ρόλο στην παράσταση «Bitter Sweet Love», μαζί με τον Τούρκο ηθοποιό Lezant Ozdelik. Σύμφωνα με πληροφορίες του Avrupa.info, οι τοπικές «αρχές» έσπευσαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση με τη βοήθεια πολυάριθμων «αστυνομικών», με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών ενεργών μελών των Αζέρων διαδηλωτών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αζέρων Συγγραφέων Raul Masum χαρακτήρισε άδικη την επίθεση που δέχτηκαν οι Αζέροι από τα ΜΜΕ, ενώ κατηγόρησε την «αστυνομία» των κατεχομένων ότι άσκησε υπέρμετρη βία στην προσπάθειά της να αποσπάσει τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν από χέρια φοιτητή. Πάντως, η άφιξη και άλλων Αζέρων φοιτητών, 300 το σύνολο, με σκοπό να βοηθήσουν τους τουρκόφωνους ομοεθνείς τους που δεν ήθελαν να παραδώσουν τη σημαία, οδήγησε σε αντιπαράθεση και καβγά, με λιθοβολισμούς και ξύλα ενάντια στην κατοχική «αστυνομία». Αποτέλεσμα της συμπλοκής ήταν ο τραυματισμός ενός «αστυνομικού», που χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση και ενός διαδηλωτή. Σύμφωνα με την κατοχική «αστυνομία», ξεκίνησε ήδη νομική δράση για τις πράξεις 80 περίπου φοιτητών που συμμετείχαν στη διαδήλωση και εκδήλωσαν ανάρμοστη συμπεριφορά.
Αντίδραση φοιτητών
Σε μια προσπάθεια αντίδρασης, εκατοντάδες φοιτητές του «Πανεπιστημίου» Ανατολικής Μεσογείου των κατεχομένων, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό, εξέφρασαν την αντίθεσή τους για επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Μετά το πέρας της πορείας, μέλη μιας αντιστασιακής ομάδας του «πανεπιστημίου» τόνισαν, σε ομιλία τους, πως ο μεγαλύτερος πλούτος των ανθρώπων είναι η κοινωνικοποίηση με έμφαση στις διαφορές κουλτούρας, τέχνης φυλής, φύλου και θρησκείας.


Σύμφωνα με την ομιλία που αναμετάδωσε η ιστοσελίδα του ψευδοκράτους Gundemkibris, ομάδα φασιστών επιτέθηκαν στις 17 Απριλίου στην Arete Vartanyan, που πρωταγωνιστούσε σε παράσταση δράματος στο πολιτισμικό κέντρο της Αμμόχωστου, στοχοποιώντας με αυτόν τον τρόπο την αρμενική ταυτότητα. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι φοιτητές, «Θα παλέψουμε ενάντια στον φασισμό και τον ρατσισμό σε όλους του τομείς, και στεκόμαστε δίπλα σε όλες τις καταπιεσμένες ταυτότητες».
Αρμενική εκκλησία κατεχομένων
Σημειώνεται πως την περασμένη βδομάδα, η Ευρωπαϊκή Eπιτροπή απέδωσε το βραβείο πολιτισμικής κληρονομιάς Europa Nostra στην Αρμένικη Εκκλησία και Μοναστήρι που βρίσκεται στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Το συγκεκριμένο βραβείο θεωρείται το διασημότερο της Ευρώπης στον τομέα της πολιτισμικής κληρονομιάς. Το συγκεκριμένο αρμενικό μοναστήρι και εκκλησία βρίσκονται στην αραβική περιοχή Αχμέτ, του αραβικού Αχμέτ της βόρειας Λευκωσίας.


Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα περιλαμβάνει, επίσης, τρία αρμενικά σχολικά κτίρια, τις εγκαταστάσεις της Αρμενικής Αρχιερατικής, ένα σημαντικό ιστορικό αρχοντικό, αυλές και υπαίθριους χώρους, όλο περιφραγμένο με τοίχο. Η αποκατάσταση της εκκλησίας είχε στόχο τη διατήρηση αυτού του αριστουργήματος γοτθικής αρχιτεκτονικής που, από το 1963 και μετά, έχει υποστεί πολλαπλές καταχρήσεις και παραμελήθηκε.
Στο Εριβάν ο Αναστασιάδης
Επίσκεψη στο Εριβάν της Αρμενίας θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, με σκοπό να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Σημειώνεται πως, επίσης σήμερα, η Τουρκία διοργανώνει εκδήλωση για την 100ή επέτειο από τη μάχη της Καλλίπολης και στην οποία θα παραστεί, σύμφωνα με τη «Χουριέτ», ο πρόεδρος των κατεχομένων Ντερβίς Έρογλου. Μεταξύ άλλων, το παρών τους θα δώσουν οι πρίγκιπες Κάρολος και Χάρι, και ο Αμερικανός Πρέσβης στην Άγκυρα Richard Mills.
Παράλληλα, την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί ποδηλασία αφιερωμένη στη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων (1915) από τους Οθωμανούς και του Νεότουρκους του Κεμάλ. Σημείο εκκίνησης θα είναι το Μνημείο των Αρμενίων, στις Φοινικούδες στην Λάρνακα, η ώρα 7:30 το πρωί, μπροστά από τη μαρίνα, με προορισμό την αρμένικη εκκλησία στην Ακρόπολη στη Λευκωσία.