Ενέργεια

Τα βρήκαν ΟΕΛΜΕΚ-Καδής

Την παραίτηση Ιερείδη ζητά η «Νέα Κίνηση»
Διάσταση απόψεων και διχόνοια ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, σχετικά με τα Ωρολόγια Προγράμματα, επικαλείται η ΔΗΚΙ Καθηγητών

Συνάντηση με την ΟΕΛΜΕΚ πραγματοποίησε χθες ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής. Καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Υπουργό, η ΟΕΛΜΕΚ εισηγήθηκε αρκετές τροποποιήσεις στα ωρολόγια προγράμματα, ενώ πρότεινε οι μαθητές να επιλέγουν μίαν από τις έξι κατευθύνσεις, να έχουν δύο υποχρεωτικά τετράωρα μαθήματα και να μπορούν να επιλέξουν δύο τετράωρα μαθήματα από πέντε συνολικά μαθήματα, εκτός από την 3ηκατεύθυνση που θα μπορούν να επιλέξουν δύο τετράωρα μαθήματα από εφτά συνολικά μαθήματα. Οι συγκεκριμένες προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τον Υπουργό Παιδείας κ. Καδή, και ενσωματώθηκαν στο υπουργικό πρόγραμμα και αναμένεται πλέον να κατατεθούν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Τα «μαυράκια» της ΟΛΤΕΚ
Τα πυρά της εναντίον του Υπουργείου Παιδείας στρέφει η Επιτροπή Συνδέσμου Εκπαιδευτών Γραφικών Τεχνών της ΟΛΤΕΚ, κατηγορώντας το ότι υποχώρησε κατά κράτος στις παράλογες, όπως χαρακτηρίζει, απόψεις και απαιτήσεις της ΟΕΛΜΕΚ, ρίχνοντας το μάθημα των Γραφικών Τεχνών στον Καιάδα.
Επιλέγοντας την 27η Απριλίου, που είναι η παγκόσμια μέρα Γραφιστικής, οι καθηγητές Γραφικών Τεχνών σημείωσαν χαρακτηριστικά: «Τι πιο ωραία μέρα να γιορτάσουμε την κατάργηση του μαθήματός μας;». Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, οι καθηγητές Γραφικών Τεχνών, αναφερόμενοι στις διαβεβαιώσεις του Υπουργού ότι δεν πρόκειται να μείνει κανείς άνεργος, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους: «Για τους Γραφίστες τα “μαυράκια” της ΟΛΤΕΚ, που θα μείνουν για πάντα άνεργοι, ουδείς λόγος. Αυτή είναι η απάνθρωπη διάσταση της κατά τα άλλα Ανθρωπιστικής Παιδείας».
Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει πως με αυτές τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις το ΤΕΠΑΚ, αλλά και διάφορα άλλα ιδιωτικά Πανεπιστήμια στα οποία υπάρχει ο κλάδος της Γραφιστικής, θα επηρεαστούν άμεσα, αφού πλέον οι μαθητές δεν θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μάθημα και να το επιλέξουν για περαιτέρω σπουδές. Είναι, πάντως, γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια αύξηση της ζήτησης των μαθημάτων Γραφικών Τεχνών. Αυτό επιβεβαίωσαν και διάφοροι σχολικοί σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού. Ωστόσο, όπως εξήγησαν, ο συγκεκριμένος κλάδος εθεωρείτο σχετικά εύκολος, αφού τα Μαθηματικά δεν αποτελούσαν προαπαιτούμενο μάθημα για συνέχιση των σπουδών των μαθητών.
Σύνδεσμος Μαθηματικών
Με ανοικτή επιστολή του προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού και το Κ.Δ.Σ. ΟΕΛΜΕΚ, ο Σύνδεσμος Μαθηματικών Κύπρου ζητά, μεταξύ άλλων, «να διατηρηθεί η εξέταση στα Μαθηματικά, όπως άλλωστε και στα Ελληνικά, σε όλες τις τάξεις του γυμνασίου και λυκείου και για όλα τα επίπεδα». Στην επιστολή γίνεται επίσης λόγος για την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του Ωρολογίου Προγράμματος στη βάση των οδηγιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την Εργαστηριοποίηση του Μαθήματος με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, αλλά και άλλων εποπτικών διαδικασιών.
Δυσαρεστημένη η ΔΗΚΙ
Σφοδρή ήταν, επίσης, και η κριτική που άσκησε η ΔΗΚΙ Καθηγητών, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο ενήργησαν οι οργανώσεις Αλλαγή και Ν. Κίνηση, στη έκτακτη ΠΣΓΑ της 23ης Απριλίου 2015. Σύμφωνα με ανακοίνωση ημερομηνίας 26 Απριλίου, η οργάνωση εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι η πρότασή που έκανε, για διεξαγωγή διαλόγου εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για τα ωρολόγια προγράμματα δεν εισακούστηκε, με αποτέλεσμα τη διεξαγωγή ψηφοφορίας με στόχο, όπως αναφέρει, την εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το οποίο ήταν οριακό, αποδεικνύει τη μεγάλη διάσταση απόψεων και τη διχόνοια που επικρατεί ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς, για την οποία ευθύνονται οι ηγεσίες των συγκεκριμένων Κινήσεων», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Ζητούν παραίτηση Ιερείδη
Την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ Μιχάλη Ιερείδη ζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Θέμης Πολυβίου. Σε δήλωσή του στο Paideia-News, ο κ. Πολυβίου σημειώνει: «Ως πρόεδρος της Νέας Κίνησης θεωρώ, μετά από συνεννόηση με τα μέλη του Συντονιστικού, ότι ο Μιχάλης Ιερείδης, με τη στάση του στη συνεδρία του ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, ενήργησε εκτός αποφάσεων της Νέας Κίνησης και της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης. Ως εκ τούτου, ως Συντονιστικό τον καλούμε να παραιτηθεί τόσο από τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ όσο και από Γενικός Αντιπρόσωπος της Οργάνωσης, γιατί δεν εκφράζει πλέον τη Νέα Κίνηση».