Ενέργεια

Άνοιξε ο δρόμος για τα Ωρολόγια

Καταργείται οριστικά το Ενιαίο Λύκειο
Στηρίζει ο Σύνδεσμος Γονέων τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για τον κλάδο των Τεχνικών Σχολών, των Αγγλικών και της Πληροφορικής

Το πράσινο φως άναψε το Υπουργικό Συμβούλιο στον Υπουργό Παιδείας, για να προχωρήσει στην ολοκλήρωση των προτάσεων για τα νέα Ωρολόγια Προγράμματα (ΝΩΠ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, το Υπουργείο προτίθεται μέσα στις επόμενες σε 2-3 μέρες να τελειώσει την όλη διαδικασία και να προβεί σε ανακοίνωσή της. Με αυτές τις εξελίξεις θεωρείται, πλέον, δεδομένη η κατάργηση του Ενιαίου Λυκείου και η επαναφορά στο προηγούμενο εκπαιδευτικό σύστημα επιλογής κλάδου.
Σήμερα Τετάρτη, ο Υπουργός Παιδείας θα έχει νέα συνάντηση με τις οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ, με τις οποίες θα συζητηθεί το ζήτημα των νέων δεδομένων για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Μέσης Εκπαίδευσης. Επικαλούμενο έγκυρες πηγές, το Paideia-News σημείωσε ότι αναμένονται μικρές αλλαγές, οι οποίες, ωστόσο, δεν αλλάζουν καθόλου την όλη φιλοσοφία της πρότασης.
Προτάσεις ΠΟΕΔ
Αύριο Πέμπτη αναμένεται και η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔ, με σκοπό να εξετάσει προσεκτικά τις δυο προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της Δημοτικής και το νέο Σύστημα Διορισμών. Σε δηλώσεις του στο Paideia-News, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού ανέφερε ότι η συνεδρία θα είναι μακράς διάρκειας, αφού θα αρχίσει από το πρωί, θα ακολουθήσει μεσημβρινή διακοπή για γεύμα και θα συνεχιστεί το απόγευμα. Ο κ. Φυλακτού εξήγησε ότι πρόκειται να καταθέσει προς συζήτηση δυο υπαλλακτικές προτάσεις, με τις οποίες κανένας εκπαιδευτικός δεν μένει αδιόριστος. Οι συγκεκριμένες προτάσεις παρουσιάστηκαν από τον κ. Φυλακτού και στη χθεσινή συνεδρία της ΠΑΔΕΔ Πρωτοπορία, με στόχο τη συζήτηση και έγκρισή τους.
Στηρίζουν οι Σύνδεσμοι Γονέων
Τις ευχαριστίες τους προς το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εκφράζουν η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης, αναφορικά με την απόφασή αλλαγής του «παρηκμασμένου» -όπως χαρακτηρίζει το υπάρχον- εκπαιδευτικού συστήματος της Κύπρου.
Με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος σημειώνει:


«Η αληθινή και μοναδική μας έγνοια είναι οι μαθητές. Θέλουμε ένα σχολείο όπου ο μαθητής τελειώνοντας το Λύκειο να παίρνει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για τη ζωή που απλώνεται μπροστά του. Ένα σχολείο δημοκρατικό και ανθρώπινο, με μαθητές με κριτική σκέψη, καλλιέργεια δεξιοτήτων, εμπέδωση των βασικών αξιών της ζωής και ταυτόχρονη ισορροπημένη γνωσιολογική κατάρτιση. Θέλουμε τα παιδιά μας, όταν αποφοιτούν, να είναι ολοκληρωμένες προσωπικότητες, άρτια εφοδιασμένες να αντιμετωπίσουν τις αντιξοότητες και τις προκλήσεις που θα βρουν στον δρόμο τους».
Επιρρίπτοντας ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της Παιδείας τόσο στις δομές όσο και στους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας και τους εκπαιδευτικούς, η ανακοίνωση προσθέτει: «Η δική μας ευθύνη είναι η μεγάλη ανοχή που δείξαμε τόσα χρόνια, θεωρώντας ότι οι πιο πάνω ως ειδικοί 'ξέρουν καλύτερα'».
Επιπλέον, όπως σημειώνεται, το θέμα των ανεπαρκών καθηγητών αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Συνομοσπονδία. «Η απομάκρυνσή τους είναι αδιαπραγμάτευτο σημείο για εμάς. Χαιρετίζουμε τη νέα προσπάθεια, που θα αναθεωρεί και θα εκσυγχρονίζει τη δημόσια εκπαίδευση. Οι προτάσεις πρέπει να στηρίζονται στις αρχές της συστηματικότητας, της καθολικότητας, τον συνεχή εμπλουτισμό των γνώσεων και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, όχι μόνο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών», συμπληρώνει.
Ανησυχίες
Ικανοποίηση εκφράζεται επίσης και για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και ειδικά για την αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος που κινείται, όπως τονίζουν, προς τη σωστή κατεύθυνση. Αυτό που ωστόσο ανησυχεί τον Σύνδεσμο Γονέων είναι η ελλιπής αναφορά για τον κλάδο των Τεχνικών Σχολών, ενώ τέλος διαφωνούν με τη μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αγγλικών και της Πληροφορικής.
Αντιδρούν οι θεατρολόγοι
Κατηγορηματικά απορρίπτει την πρόταση που κατατέθηκε το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ προς τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού στις 27 Απριλίου 2015 ο Σύνδεσμος Θεατρολόγων. Καλώντας την ΟΕΛΜΕΚ να αποσύρει αμέσως την πρόταση και τον Υπουργό Παιδείας να την αγνοήσει παντελώς, με χθεσινή, σκληρή ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος σημειώνει μεταξύ άλλων:


«Ο Σύνδεσμος διαπιστώνει πως ο εμπνευστής της δέσμης Τεχνών 'τερατούργησε' ανέμπνευστα, δημιουργώντας μία δέσμη που απλώς δεν έχει σχέση με τις τέχνες και τη δυνατότητα των προσβάσεων που έχουν να προσφέρουν στους μαθητές», προσθέτοντας επίσης ότι «ο Σύνδεσμος στηρίζει την πρόταση για τη δημιουργία κατεύθυνσης Καλών Τεχνών, όπως αυτή ψηφίστηκε στις 23 Απριλίου 2015 από την ΠΣΓ (με την προσθήκη ΟΜΠ στην κατεύθυνση αυτή). Η πρόταση αυτή διαμορφώθηκε με πολύ διάλογο, διαπραγματεύσεις και μόχθο».
«Έλεος, σύντροφοι»
Βαρείς χαρακτηρισμούς και σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Νέας Κίνησης Καθηγητών Θέμης Πολυβίου, στρέφοντας τα πυρά του κατά της Προοδευτικής αλλά και άλλων καθηγητών. Συγκεκριμένα για την Προοδευτική, ο κ. Πολυβίου κατηγορεί την οργάνωση ότι αγκάλιασαν έναν αποστάτη γι’ αυτό πρέπει να ντρέπονται, γιατί έχουν παραβιάσει, όπως σημειώνει με ανακοίνωσή του, το καταστατικό, οδηγώντας την ΟΕΛΜΕΚ σε περιπέτειες. Στη συνέχεια, αφού κατηγορεί την Προοδευτική για έλλειψη δημοκρατικότητας, σημειώνει καταληκτικά: «Όταν σας συμφέρει η ΠΣΓΑ είναι το ανώτατο όργανο. Τώρα πώς ήλθατε και αγνοήσατε την απόφαση του ανωτάτου οργάνου; Τις συμπαιγνίες, λοιπόν, τις ίντρικες χάρη συμφερόντων να τις ψάξετε στην πλευρά σας και στις συμμαχίες που κάνατε μέσα και έξω από την ΟΕΛΜΕΚ. Εμείς έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας ότι πράξαμε το καθήκον μας και αυτό θα φανεί σύντομα».