Ενέργεια

Σχέδιο αναβάθμισης των Τεχνικών Σχολών ετοιμάζει το Υπουργεί

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΝΕΑ ώθηση θα δοθεί στο θέμα των Τεχνικών Σχολών, τόνισε ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Καδής στη χθεσινή ημερίδα για ενημέρωση σχετικά με τα Ωρολόγια Προγράμματα. Συγκεκριμένα, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισής τους, ιδίως για την περίοδο κρίσης που ζούμε. «Στην Κύπρο υπάρχει το χαμηλότερο ποσοστό μαθητών που επιλέγουν την τεχνική εκπαίδευση. Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας έχει ανάγκη από άτομα τα οποία προέρχονται από τεχνικά επαγγέλματα, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να προχωρήσουμε στην αναβάθμιση των τεχνικών μας σχολών», εξήγησε.
Τα τρία μέτρα
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στους τρεις άξονες, πάνω στους οποίους θα βασιστούν οι μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις τεχνικές σχολές. Η πρώτη διάσταση αφορά την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών. «Ό,τι γίνεται με τα ωρολόγια προγράμματα στη Μέση και Δημοτική εκπαίδευση, θα εφαρμοστεί και στις τεχνικές σχολές. Ήδη έχει συσταθεί επιτροπή από καταρτισμένα άτομα, και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.


Περιμένουμε τις εισηγήσεις και τις προτάσεις για αναβάθμιση του περιεχομένου τεχνικής εκπαίδευσης, με σκοπό να πετύχουμε ένα αναβαθμισμένο τεχνικό πρόγραμμα σπουδών», σημείωσε.
Σε δεύτερο επίπεδο, προβλέπεται η δημιουργία υποδομών για εξυπηρέτηση των διογκούμενων αναγκών. «Η αυξητική τάση μαθητών προς τις τεχνικές σχολές και οι αυξημένες πλέον ανάγκες, οδήγησαν σε μια συστηματική προσπάθεια δημιουργίας υποδομών προ όφελος των νέων μαθητών. Μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβρη θα δεχθούμε επιπρόσθετα 288 μαθητές, σε δημοφιλείς κλάδους», εξήγησε ο κ. Καδής.
Στον τρίτο πυλώνα, ο Υπουργός τόνισε τα οφέλη από τη δημιουργία και αναβάθμιση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων. «Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τα Μεταλυκειακά Ινστιτούτα αναβαθμίζονται σε τριτοβάθμια επαγγελματική εκπαίδευση, ούτως ώστε να καλύψουμε το κενό που επέφερε ο τερματισμός του Ανώτατου Τεχνολογικού Ινστιτούτου. Θα δώσουμε διέξοδο στα παιδιά που είχαν ανάγκη να αποκτήσουν επαγγελματικά προσόντα, για να ενταχτούν στην αγορά εργασίας. Σημειώνεται ότι το ποσοστό των αποφοίτων των κλάδων των μεταλυκειακών σπουδών φτάνει το 80% με 85%, και δείχνει και την ανάγκη της αγοράς εργασίας για τις υπηρεσίες τους», κατέληξε.