Ενέργεια

Τρισδιάστατες… αρχαιότητες

Στο προσκήνιο ξανά τα κυπριακά ευρήματα από τη Μαλλούρα
Το ειδώλιο της Αφροδίτης, το κεφάλι αγαλματιδίου του Πάνα, λυχνάρια, θυμιατό και το τμήμα μιας πίπας ανάμεσα στα έργα τέχνης Αμερικανίδας ερευνήτριας
ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ αρχαιότητες ξαναζωντανεύουν

Μια εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία, που αφορά την κυπριακή αρχαιολογία, έχει αναλάβει ομάδα ερευνητών από το κολέγιο Davidson, το οποίο εδρεύει στη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ. Πρόκειται για τη δημιουργία τρισδιάστατων αναπαραστάσεων από κυπριακά αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία αριθμούν περίπου 4,5 χιλιάδες, και βρέθηκαν στην ανασκαφική κοιλάδα της Μαλλούρας στη Λάρνακα.
Το συγκεκριμένο Κολέγιο αποστέλλει τα τελευταία 25 χρόνια στην περιοχή καθηγητές και φοιτητές που συμμετέχουν στην «Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου», η οποία ιδρύθηκε από τον καθηγητή Μιχάλη Τουμάζου. Η ερευνήτρια Kristen Huffer, ειδική σε θέματα κλασικών σπουδών και Ιστορίας της Τέχνης, πραγματοποιεί τρισδιάστατες απεικονίσεις με τη χρήση υπερσύγχρονου υπολογιστή για λογαριασμό του προσωπικού της project, που ονομάζεται «Dig it/Digital: 3-D Printing the Past-Cypriot Style».


Το συναρπαστικό τελικό αποτέλεσμα είναι μια συλλογή από αρχαιολογικά αντίγραφα, τα οποία πλέον οι θεατές, όχι μόνο μπορούν δουν στην οθόνη αλλά και να τα αγγίξουν. «Επειδή είναι ρέπλικες (αντίγραφα), στην πραγματικότητα μάς ενθαρρύνουν να τις αγγίξουμε. Με ενδιαφέρει για το πώς οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετασχηματίσουν τις πρακτικές των γκαλερί τεχνών και γενικότερα πώς η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τη μακρινή τέχνη», δήλωσε η κ. Huffer στην ιστοσελίδα του κολεγίου.
Οι επιλογές των έργων
Προσδιορίζοντας συγκεκριμένα ποια κομμάτια ήθελε να εκτυπώσει και να απεικονίσει, η κ. Huffer δήλωσε πως επικεντρώνεται σε αυτά με την πιο ενδιαφέρουσα ιστορία, που αντιπροσωπεύουν διάφορες ιστορικές περιόδους στη γύρω κοιλάδα της Μαλλούρας. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους τάφους της κοιλάδας, τους οικισμούς και τα θρησκευτικά ιερά, που αντανακλούν μια ιστορική δραστηριότητα ξεκινώντας από τη Νεολιθική έως τη σύγχρονη εποχή, με ποικίλες ελληνικές, ρωμαϊκές, αιγυπτιακές, βυζαντινές, φράγκικες, ενετικές και οθωμανικές επιρροές.


«Επέλεξα κομμάτια από τις τρεις περιοχές, αλλά κυρίως από τα θρησκευτικά ιερά. Συμπεριέλαβα θεϊκές αναπαραστάσεις, χρηστικά εργαλεία, και αφιερώματα που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν τον λάτρη ή τη θεότητα», σημείωσε η κ. Huffer, στο έργο της οποίας περιλαμβάνεται ένα ειδώλιο της Αφροδίτης, ένα κεφάλι αγαλματιδίου του Πάνα, λυχνάρια, θυμιατό και το τμήμα μιας πίπας.
Η διαδικασία
Όπως αναφέρει το κολέγιο, τα αντίγραφα είναι κατασκευασμένα από στρώματα πλαστικού, καθιστώντας τα κοίλα και πολύ ελαφρύτερα από τα πρωτότυπα. Προς αποφυγήν των επιμέρους δομών στήριξης που θα άλλαζαν την εμφάνιση των αντικειμένων, η Huffer συνεργάστηκε με τον πρώην εργαστηριακό τεχνικό γλυπτικής, Austin Sheppard, με σκοπό να αποφασιστεί με πόσα επιμέρους τμήματα και σε ποια γωνία θα εκτυπωθεί το κάθε κομμάτι. Μετά την εκτύπωση των κομματιών, η κ. Huffer τα γέμισε και τα ζωγράφισε με ακρυλικό, ούτως ώστε να τα κάνει να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με τα πρωτότυπα. Η παρουσίαση του έργου της Kristen Huffer κατέστη δυνατή με τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Αρχαιολογικού Προγράμματος Αθηένου, των γκαλερί VanEvery/Smith του κολεγίου του Davidson, και διάφορων άλλων φορέων και συνδέσμων τέχνης του ιδίου εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Ιστορικά, πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η Αθηένου, που βρίσκεται έξι χιλιόμετρα από τη Μαλλούρα, είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη της Κύπρου «Γόλγοι». Η πρώτη γραπτή αναφορά των Γόλγων εντοπίζεται στον Θεόκριτο, στο ειδύλλιο «Συρακούσαι ή Αδωνιάζουσαι» που γράφτηκε το 275 π.χ. Οι Γόλγοι αναφέρονται επίσης και από άλλους συγγραφείς όπως ο Παυσανίας, ο Κάτουλλας και ο Πλίνιος.