Ειδήσεις

«Δεν θα τους αφήσω ούτε σεντ»

Ο Αρχιεπίσκοπος πήρε 450.000 ευρώ από την εκκλησία Παναγίας του Τράχωνα και προειδοποιεί
Οι επίτροποι της εκκλησίας τον καταγγέλλουν για κατάχρηση εξουσίας και ζητούν τις 450.000 ευρώ πίσω. Ο Χρυσόστομος απαντά πως θα τους παύσει σήμερα κιόλας

Ιερά διαμάχη ξέσπασε χθες ανάμεσα στην Συντονιστική Επιτροπή Προσφυγικής Κοινότητας Τράχωνα και τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αφορμή, η ενέργεια του Αρχιεπισκόπου να αποσύρει καταθέσεις του ιερού ναού Παναγίας Τράχωνα ύψους 450.000 ευρώ. Οι δυο πλευρές, μάλιστα, αντήλλαξαν βαριές κατηγορίες, με τον Κύπρου Χρυσόστομο να απειλεί πως σήμερα θα παύσει την Επιτροπή και ότι θα σηκώσει όλες τις καταθέσεις της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα, καθώς επίσης κι ότι ως διαχειριστής ασκεί διοίκηση «και σε όποιον δεν αρέσει να περάσει έξω».
Οι καταγγελίες
Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες της Συντονιστικής Επιτροπής της Προσφυγικής Κοινότητας Τράχωνα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Κόκκινος ανέφερε ότι στις 30 Ιανουαρίου 2015, η Ιερά Αρχιεπισκοπή ενημέρωσε την Εκκλησιαστική Επιτροπή της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα ότι έχει άμεση ανάγκη το ποσό των 100.000 ευρώ. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή αποδέχθηκε και ενέκρινε την παραχώρηση, αφού έλαβε από την Αρχιεπισκοπή διατακτικό εσωτερικού δανεισμού, ότι οφείλει να επιστρέψει το ποσό μέχρι τις 13 Μαρτίου 2015. Το έγγραφο υπέγραψε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος.
«Το ποσό αυτό δεν έχει επιστραφεί μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Κόκκινος. «Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 εστάλησαν από την Αρχιεπισκοπή στην Εκκλησιαστική Επιτροπή έγγραφα για υπογραφή, για την αγορά δύο μετατρέψιμων χρεογράφων της Ελληνικής Τράπεζας (ΜΑΚ), αξίας 60 σεντ το καθένα, έναντι του συνολικού ποσού των 450.000 ευρώ. Πωλητής ήταν Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. Ταυτόχρονα, απεστάλη συμπληρωμένο έγγραφο αποδοχής από την Επιτροπή, καθώς και εντολή εμβάσματος του πιο πάνω ποσού εις πίστιν της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε συνάντηση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής με τον Αρχιεπίσκοπο, όπου εκφράστηκε η ανησυχία για τα χρεόγραφα και την εμπλοκή της εκκλησίας της Παναγίας στο Χρηματιστήριο».
Πέραν αυτού, συνέχισε ο κ. Κόκκινος, αντιβαίνει τις αρχές, τους στόχους και τις επιδιώξεις της εκκλησίας. Τονίστηκε, επίσης, στον Μακαριότατο ότι τα χρήματα αυτά έχουν προσφερθεί από τους πρόσφυγες Τραχωνίτες και φίλους για την ανέγερση της εκκλησίας στη χάρη της Παναγίας, καθώς και την αγορά παρακείμενης γης για δημιουργία χώρου στάθμευσης», πρόσθεσε.
Ιερά... τιμωρία
Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Κόκκινο, «η Εκκλησιαστική Επιτροπή δεν αποδέχτηκε να υπογράψει τα έγγραφα και υπό το βάρος της απόφασής της και των πιέσεων που δέχτηκε κάλεσε και ενημέρωσε τη Συντονιστική Επιτροπή του Τράχωνα, η οποία αποτελείται από όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινότητας. Στις 25 Μαρτίου η Εκκλησιαστική Επιτροπή απέστειλε και επιστολή για μη αποδοχή του αιτήματος της Αρχιεπισκοπής. Γνωρίζουμε πολύ καλά το έργο που επιτελεί η Εκκλησιαστική Επιτροπή, την εντιμότητα των προσώπων που την αποτελούν, την εκτίμηση της οποίας τυγχάνουν απ' όλη την κοινότητα και τον χειρισμό με άψογο τρόπο των οικονομικών της Εκκλησίας», συμπλήρωσε.
Ο κ. Κόκκινος ανέφερε, ακόμη, ότι στις 3 Μαρτίου 2015 η Αρχιεπισκοπή απέστειλε επιστολή σε τράπεζα και σε ΣΠΕ, όπου είναι κατατεθειμένα τα χρήματα στο όνομα του ιερού ναού της Παναγίας του Τράχωνα, με εντολή αφαίρεσης του δικαιώματος ανάληψης των χρημάτων από τον Πρόεδρο και ταμία της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Επίσης, στην επιστολή έγραφε από τούδε και στο εξής θα υπογράφει μόνον ο Αρχιεπίσκοπος και ο οικονομικός διευθυντής.
«Στις 11 Μαρτίου, αντιπροσωπία της Συντονιστικής Επιτροπής του Τράχωνα είχε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, όπου παρέθεσε τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες από μια τέτοια ενέργεια. Σ' αυτήν τη συνάντηση παραδόθηκε και ιδιοχείρως σχετική επιστολή με τους προβληματισμούς μας. Προχθές, Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου, ενημερωθήκαμε ότι η Αρχιεπισκοπή απέσυρε από τον λογαριασμό της εκκλησίας της Παναγίας Τράχωνα το ποσό των 350 χιλιάδων ευρώ, χωρίς καμία έγκριση ή συγκατάθεση της Εκκλησιαστικής Επιτροπής. Η ανωτέρω ενέργεια της Αρχιεπισκοπής αποτελεί κατάχρηση εξουσίας, γιατί πουθενά στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου δεν προβλέπεται ότι μπορεί να αποσύρει χρήματα των τοπικών εκκλησιών και να τα χρησιμοποιεί για δικούς της σκοπούς», υπέδειξε.
Το αίτημα της Επιτροπής
Με βάση τα πιο πάνω, ο κ. Κόκκινος τόνισε πως αίτημα της Επιτροπής είναι η άμεση επιστροφή των χρημάτων που έχουν μέχρι σήμερα αποσυρθεί. «Λυπούμαστε πραγματικά, που αυτές τις μέρες ο κάθε άνθρωπος σκέφτεται ιδιαίτερα τον συνάνθρωπό του και προσπαθεί να βοηθήσει από το υστέρημά του, η Εκκλησία της Κύπρου και ο προκαθήμενός της ασχολούνται με το χρηματιστήριο, τραπεζικές δοσοληψίες και απόσπαση χρημάτων από ιερούς ναούς. Από σήμερα ανοίγουμε κατάλογο υπογραφών των ενοριτών της εκκλησίας της Παναγίας Τράχωνα που ενίστανται στη διαχείριση του ταμείου από την Αρχιεπισκοπή και ζητούμε όπως η διαχείριση γίνεται από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού, με έλεγχο από την Αρχιεπισκοπή, όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης. Επίσης, θα σταλεί επιστολή στην Ιερά Σύνοδο με όλες τις υπογραφές για μελέτη του όλου θέματος και προβληματισμό», συμπλήρωσε.
Τέλος, κάλεσε τους ενορίτες της εκκλησίας της Παναγίας του Τράχωνα και όλο τον κόσμο να είναι κοντά στην Εκκλησία με πίστη και προσευχή.
Απάντηση από Αρχιεπίσκοπο
Σηκώνοντας το γάντι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου απάντησε λέγοντας ότι θα παύσει τη Συντονιστική Επιτροπή της Προσφυγικής Κοινότητας Τράχωνα. Σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο, ο Κύπρου Χρυσόστομος απέρριψε τις κατηγορίες κατάχρησης εξουσίας, η οποία δεν προβλέπεται στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου. Δήλωσε ότι αυτός είναι ο διαχειριστής και ότι σήμερα το πρωί θα παύσει την Επιτροπή.
Λάβρος κατά των Επιτρόπων ο Μακαριότατος τόνισε:
«Οι Επίτροποι δεν μπορούν να ξοδεύσουν ούτε ένα σεντ αν δεν το εγκρίνει ο διαχειριστής, γι’ αυτό να μάθουν να σέβονται. Εκείνοι, αν επιχειρήσουν να πάρουν έστω και ένα σεντ από την εκκλησία, είναι κλέφτες. Αν εγώ πάω τα μεσάνυκτα και σπάσω και την πόρτα και μπω μέσα και πάρω οτιδήποτε δεν είμαι κλέφτης, επειδή είμαι ο διαχειριστής της περιουσία της εκκλησίας. Αυτό να το καταλάβουν οι πάντες». Στον ίδιο αυστηρό τόνο ο Μακαριότατος υπέδειξε ότι ως διαχειριστής ασκεί διοίκηση και σε όποιον δεν αρέσει να περάσει έξω, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι θα πάρει όλα τα χρήματα από τον ιερό ναό Παναγίας Τράχωνα. «Δεν θα αφήσω σεντ», είπε με οργίλο ύφος.
Τα βάζει και με τους Τραχωνίτες
Ο Αρχιεπίσκοπος δεν παρέλειψε να τα βάλει και με τους κατοίκους της κοινότητας, όταν ρωτήθηκε εάν θα λάβει υπ' όψιν τις θέσεις των κατοίκων, λέγοντας ότι «δεν θα μας πουν ούτε οι κάτοικοι ούτε εκείνοι που λένε ότι εκπροσωπούν την κοινότητα του Τράχωνα. Τους εισηγηθήκαμε να τους δώσουμε αξιόγραφα της Τράπεζας Κύπρου και αρνήθηκαν», συνέχισε, τονίζοντας ότι σήμερα το πρωί θα παύσει την Επιτροπή και θα διορίσει άλλη.
«Θέλω να καταλάβουν ότι διαχειριστής όλων των ενοριών, ιδιαίτερα των εξωκκλησιών, είναι η Αρχιεπισκοπή και όχι οι εκάστοτε επίτροποι», είπε.