Ενέργεια

Επίκαιρα τα μηνύματα

Η Κύπρος τιμά την εργατική Πρωτομαγιά, με το βλέμμα στραμμένο στα θύματα της κρίσης
Για υλοποίηση σχεδίων επιδότησης της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης και διασφάλιση παροχής ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης στις οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, έκανε λόγο η Υπουργός Εργασίας

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, γιορτάζεται σήμερα σε όλο τον κόσμο η καθιερωμένη μέρα τιμής των εργαζομένων. Μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, τη σημερινή μέρα τιμά και ο εργαζόμενος κυπριακός λαός, ο οποίος, πέραν της τουρκικής κατοχής, καλείται πλέον να αντιμετωπίσει και μια ιδιότυπη οικονομική κατοχή. Πολιτική ηγεσία και κόμματα εξέδωσαν σειρά ανακοινώσεων για να τιμήσουν τη σημερινή επέτειο, το μήνυμα της οποίας μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.
Ιστορικά αξίζει να σημειωθεί πως η Πρωτομαγιά, ως εργατική γιορτή, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στις 20 Ιουλίου 1889, κατά τη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς (Σοσιαλιστικής Διεθνούς) που έλαβε χώρα στο Παρίσι, σε ένδειξη ανάμνησης του ξεσηκωμού της 1ης Μαΐου 1886 του Σικάγο, όταν εργάτες διεκδικούσαν εκτός από το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η όλη εξέγερση κατέληξε λίγες μέρες αργότερα σε αιματοχυσία, ύστερα από επέμβαση της αστυνομίας και μελών της ασφάλειας των εργοδοτών. Στη συγκεκριμένη απεργία έλαβαν μέρος περίπου 350.000 εργάτες σε περίπου 1.200 εργοστάσια των ΗΠΑ. Στο Σικάγο, συγκεκριμένα, έγινε η πιο μαχητική πορεία, με τη συμμετοχή περίπου 90.000 ανθρώπων.
Δράσεις αντιμετώπισης ανεργίας
Η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε μήνυμά της για τη φετινή εργατική Πρωτομαγιά, αφού αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης, εξήρε την ανάγκη να τεθούν στο επίκεντρο των δράσεων της Κυβέρνησης μια σειρά από κοινωνικά αποδεκτά μέτρα, ως βάση που θα επιτρέψουν μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα.


«Προωθούμε την υλοποίηση σχεδίων επιδότησης της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης και προσφέρουμε την ευκαιρία στους μακροχρόνια άνεργους να επανενταχθούν στο εργατικό δυναμικό του τόπου μας, καθώς και τη δυνατότητα στους νέους μας να ενταχθούν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας, για απόκτηση εργασιακής πείρας», ανέφερε η Υπουργός. «Επιπρόσθετα, με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Κύπρο, εργαζόμαστε ακατάπαυστα για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, διασφαλίζοντας την παροχή ενός ελάχιστου επιπέδου διαβίωσης στις οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους»,
είπε.


Από την πλευρά του, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ενημέρωσε χθες πως, σύμφωνα με τον περί της Ρύθμισης της Λειτουργίας Καταστημάτων και των Όρων Απασχόλησης των Υπαλλήλων τους Νόμο, όλα τα γενικά καταστήματα σήμερα Παρασκευή, 1η Μαΐου 2015, θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά.
Μήνυμα προς Ευρώπη
Με το βλέμμα στραμμένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, σε μήνυμά του με την ευκαιρία εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, έκανε έκκληση για αλλαγή κατεύθυνσης, προς πολιτικές ανάπτυξης, δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ πλούσιου Βορρά και φτωχού Νότου.


«Η απάντηση στην οικονομική κρίση που πλήττει σήμερα ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ήπειρο είναι ο εξανθρωπισμός μιας απάνθρωπης παγκοσμιοποίησης, η πρόταξη της αλληλεγγύης, της ανακατανομής του πλούτου, η δημοκρατία, η ρύθμιση των αγορών, η υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ομήρου.
Έκκληση σε Τ/κ εργαζόμενους
Ο ΔΗΣΥ αναφέρεται στην ιδιαίτερη σημασία της φετινής γιορτής η οποία, όπως σημειώνει, βρίσκει τους εργαζόμενους στο μέσο μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας που στόχο έχει τη διόρθωση και αποκατάσταση της οικονομίας, και τη δημιουργία προϋποθέσεων για μια νέα πορεία ανάπτυξης και ευημερίας, μέσω μεταρρυθμίσεων που θα είναι πάνω σε στέρεη βάση για το μέλλον της Κύπρου.


Απευθυνόμενο, παράλληλα, προς τους Τουρκοκύπριους, το κόμμα σημειώνει: «Ανανεώνουμε μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης. Ο εορτασμός της μέρας των εργαζομένων λειτουργεί και ως υπόμνηση ότι ο πιο μεγάλος στόχος είναι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, μέσα από μια πολιτική συμφωνία που θα απαλλάξει τη χώρα μας από την κατοχή και θα την επανενώσει, προκειμένου να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».
Κοινή εκδήλωση Ε/κ και Τ/κ
Με ιδιαίτερη αναφορά στους πολύχρονους αγώνες των εργαζομένων για έναν καλύτερο κόσμο, το ΑΚΕΛ τιμά τους πρωτοπόρους, όπως τους χαρακτηρίζει, εργάτες του Σικάγο και μαζί τους, τους πρωτοπόρους των ταξικών αγώνων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτούς του εργατικού κινήματος στην Κύπρο, που με τους αγώνες τους άλλαξαν, όπως σημειώνει, προς το καλύτερο τη ζωή στη χώρα μας. Με ευκαιρία τις εκδηλώσεις της σημερινής μέρας, η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, τονίζοντας:


«Η φετινή Πρωτομαγιά θα τιμηθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με κοινή εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων εργαζομένων, που διοργανώνουν η ΠΕΟ και οι τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις μέλη της ΠΣΟ. Οι προοδευτικοί εργαζόμενοι της Κύπρου δείχνουν για άλλη μια φορά τον δρόμο της κοινής πάλης για τη σωτηρία της κοινής μας πατρίδας», καταλήγει.
Δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης
Στην ανάγκη δημιουργίας συνθηκών ανάπτυξης αναφέρεται με λιτή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι «στόχος όλων μας πρέπει είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες, για να υπάρξει και πάλι ανάπτυξη και αναζωογόνηση της πραγματικής οικονομίας, έτσι ώστε όλοι να απολαμβάνουν το αγαθό της εργασίας, υπό καθεστώς διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων».
Επίκαιρα μηνύματα
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, η οποία εξαίρει την επικαιρότητα των αιτημάτων της Πρωτομαγιάς του 1886, δίνοντας παράλληλα έμφαση στους εγκληματικούς πολιτικούς χειρισμούς που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στον εργασιακό τομέα. «Τα αιτήματα της εργατικής Πρωτομαγιάς του 1886 είναι όχι απλώς επίκαιρα, αλλά απαραίτητα για τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Όπως και τότε, έτσι και σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικούν δικαίωμα στην πλήρη απασχόληση, δίκαιη αμοιβή και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το σοσιαλδημοκρατικό Κίνημα.
Επαναφορά ήθους και αλήθειας
Αναφερόμενο στους φετινούς εορτασμούς με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά, το ΕΥΡΩΚΟ εστιάζει την προσοχή του στους συμπατριώτες μας, οι οποίοι ταλανίζονται από τη μάστιγα της ανεργίας. Σημειώνει επίσης την ανάγκη ανάκτησης της χαμένης ευρωστίας και την επαναφορά στον δρόμο της ανάπτυξης, ούτως ώστε να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας. Για να επιτευχθεί αυτό, το ΕΥΡΩΚΟ τονίζει ότι «πρέπει να ξαναφέρουμε το ήθος και την αλήθεια στην πολιτική».
Στροφή στην πράσινη ανάπτυξη
Για δημιουργία ενός υδροκέφαλου και μη ευέλικτου κράτους που κακοδιαχειρίστηκε τα δημόσια ταμεία κάνει λόγο η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, τις επιπτώσεις του οποίου καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι. Με την ευκαιρία του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς, το Κίνημα αναφέρει: «Απαιτείται η στροφή σε νέα μορφή πράσινης ανάπτυξης. Πρέπει να γίνουν επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των άλλων φιλικών προς το περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής τεχνολογιών. Έτσι θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, για να αντιμετωπιστεί η ανεργία».
Νέοι επιστήμονες μετανάστες
«Η εργατική Πρωτομαγιά βρίσκει 70.000 και πλέον άνεργους Κύπριους», σημειώνει ανακοίνωση της Συμμαχίας Πολιτών, κάνοντας επίσης αναφορά στο θλιβερό φαινόμενο νέοι Κύπριοι επιστήμονες να μετατρέπονται σε οικονομικούς μετανάστες, ψάχνοντας ένα καλύτερο μέλλον μακριά από τον τόπο τους και τις οικογένειές τους. Η ανακοίνωση σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση απέναντι στις χιλιάδες των ανέργων, στις δυσπραγούσες οικογένειες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να διαμορφώσει επιτέλους μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή οικονομική πολιτική».