Ενέργεια

Ακάθεκτοι για Ωρολόγια

Βολές ΑΛΛΑΓΗΣ κατά ΟΕΛΜΕΚ, Προοδευτικής, ΔΗ.ΚΙ και Νέας Πνοής
Σύσταση ειδικής Επιτροπής για παρακολούθηση της εφαρμογής του Νέου Ωρολόγιου Προγράμματος με την εμπλοκή των Διευθυντών των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, εξήγγειλε χθες το Υπουργείο Παιδείας

Τη σύσταση ειδικής Επιτροπής για παρακολούθηση της εφαρμογής του Νέου Ωρολόγιου Προγράμματος (ΝΩΠ) με την εμπλοκή των Διευθυντών των Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Στους όρους εντολής που έλαβε η συγκεκριμένη Επιτροπή, που διορίστηκε από τον ίδιο τον Υπουργό Κώστα Καδή, περιλαμβάνονται η παρακολούθηση της εφαρμογής των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων, καθώς και ο έγκαιρος εντοπισμός προβλημάτων και δυσλειτουργιών που ενδεχομένως να παρουσιαστούν, με σκοπό την άμεση λήψη διορθωτικών μέτρων.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Επιτροπή θα είναι επιφορτισμένη με την παρακολούθηση της πορείας διαμόρφωσης των Αναλυτικών Προγραμμάτων όλων των μαθημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα μαθήματα της Α’ Λυκείου, της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και της ενημέρωσης των προγραμματιστών. Επιπλέον, η Επιτροπή αναμένεται να καθορίσει συγκεκριμένους τρόπους αξιολόγησης της εφαρμογής του ΝΩΠ, ενώ θα διαθέτει την ευχέρεια πραγματοποίησης μικρών αλλαγών, χωρίς, ωστόσο, να διαφοροποιείται η φιλοσοφία και η δομή του προγράμματος. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Υπουργός θα ενημερώσει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη τους Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης, τα μέλη της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και τους Προέδρους των Συνδέσμων Γονέων των Γυμνασίων και Λυκείων όλων των επαρχιών για όλες τις τρέχουσες εκπαιδευτικές εξελίξεις.
Πράσινο φως από ΟΛΤΕΚ
Στο μεταξύ, βρέθηκε τελικά η χρυσή τομή μεταξύ της ΟΛΤΕΚ και του Υπουργείου Παιδείας, αφού η πρώτη αποδέχθηκε όπως το κοινό μάθημα με την ονομασία Γραφικές/Εικαστικές Τέχνες μοιράζεται εξίσου σε δύο δίωρα και να διδάσκονται οι μεν Εικαστικές Τέχνες από τους καθηγητές της Τέχνης και οι Γραφικές Τέχνες από τους καθηγητές Γραφικών Τεχνών, που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους καταλόγους της τεχνικής εκπαίδευσης.
Αναφορικά με τα Ωρολόγια Προγράμματα, ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Στέφανος Σάββα με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ σημείωσε: «Ζητήσαμε την ενοποίηση του Τεχνικού/αρχιτεκτονικού Σχεδίου με το Ελεύθερο/προοπτικό. Ζητήσαμε να παραμείνει ως διδασκόμενο επιλεγόμενο ή υποχρεωτικό το μάθημα των Γραφικών Τεχνών και η γνωστή μας διαφωνία με το θέμα της Τεχνολογίας, από ποιους διδάσκεται σε σχέση με τα προσόντα τους», προσθέτοντας ότι η μετατροπή του μαθήματος Γραφικών Τεχνών σε κοινό μάθημα Γραφικών Τεχνών και Εικαστικών Τεχνών δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους καθηγητές της μέσης γενικής εκπαίδευσης. «Σαν ύστατη υποχώρηση, παρόλο που δεν ήταν αυτό το αρχικό μας αίτημα, νοουμένου ότι είναι υποχρεωτικό, αποδεχθήκαμε την πρόταση του Υπουργείου όπως κοινό μάθημα, υπό την ονομασία Γραφικές/Εικαστικές Τέχνες, μοιράζεται εξίσου σε δύο δίωρα και να διδάσκεται, το μεν Εικαστικές Τέχνες από τους καθηγητές Τέχνης και οι Γραφικές Τέχνες από τους καθηγητές Γραφικών Τεχνών που έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους καταλόγους της τεχνικής εκπαίδευσης», εξήγησε καταληκτικά.
Σημειώνεται πως το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΛΤΕΚ ανακοίνωσε χθες προς όλα τα μέλη της Οργάνωσης ότι η Παγκύπρια Τακτική Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015, η ώρα 5.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «Thalassa» στο κέντρο «Ανδρέας και Μελανή» στην Ακτή του Κυβερνήτη (Governor's Beach). Στην ημερήσια διάταξη, όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση, θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων το ζήτημα λογοδοσίας του ΚΔΣ για τα πεπραγμένα του χρόνου που πέρασε από τoν Πρόεδρο της Οργάνωσης.
Στηρίζει η ΑΛΛΑΓΗ
Τη στήριξη και την ικανοποίησή της εξέφρασε η Κίνηση Καθηγητών ΑΛΛΑΓΗ, αναφορικά με την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για κατάργηση, έπειτα από 15 χρόνια, του Ενιαίου Λυκείου και την υιοθέτηση του νέου τύπου Λυκείου κατευθύνσεων, κάτι που, όπως τονίζει, αποτελούσε πάγια θέση της ΟΕΛΜΕΚ εδώ και χρόνια. H ανακοίνωση της Κίνησης σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η ΟΕΛΜΕΚ τις τελευταίες μέρες έχει περιπέσει σε μια σειρά αντιφάσεων, υποβάλλοντας στον Υπουργό Παιδείας κάθε βδομάδα αντιφατικές και διαφορετικές προτάσεις για το Ωρολόγιο Πρόγραμμα. Όλα αυτά τα παράδοξα συμβαίνουν εξαιτίας του σχηματισμού μιας "πλειοψηφίας" στο ΚΔΣ, ως αποτέλεσμα της αποστασιοποίησης του Γενικού Γραμματέα της ΟΕΛΜΕΚ από τις θέσεις της Κίνησής του, αλλά και από τις θέσεις που μέχρι την 21η Απριλίου 2015 ψήφιζε και ο ίδιος στο ΚΔΣ».


Χαρακτηρίζοντας επιπλέον τις αποφάσεις της ΟΕΛΜΕΚ αλλοπρόσαλλες, η ανακοίνωση κάνει λόγο για τακτικισμούς των Κινήσεων «Προοδευτική», ΔΗ.ΚΙ και «Νέα Πνοή», που, όπως σημειώνει, κινούνται από «πολιτικές, μικροκομματικές και μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες, από προσωπικές εμπάθειες, και κυρίως από απουσία ουσιαστικής θέλησης για αλλαγές». Τέλος, η ΑΛΛΑΓΗ τονίζει ότι οι όποιες αλλαγές στα ΝΩΠ μπορούν να συζητηθούν στο πλαίσιο της Επιτροπής Παρακολούθησης της Εφαρμογής του Ωρολόγιου Προγράμματος, ενώ καλεί παράλληλα τον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου να στηρίξει το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα.
Δυσαρέσκεια Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας
Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Σύνδεσμος Καθηγητών Οικιακής Οικονομίας, αναφορικά με τη θέση του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας στο Γυμνάσιο και τον κοινό κορμό στην Α ́ Λυκείου, καθώς και για τη θέση του μαθήματος της Οικογενειακής Αγωγής στη Β ́ και Γ ́ Λυκείου. Με ανακοίνωση που κοινοποίησε προς την ΟΕΛΜΕΚ και την Επιτροπή Αναδόμησης/Αναδιαμόρφωσης του Ωρολόγιου Προγράμματος Μέσης Εκπαίδευσης, καλεί τον Υπουργό Παιδείας, έστω και την υστάτη, να επανεξετάσει τη συμπερίληψη του μαθήματος της Οικιακής Οικονομίας/Αγωγής Υγείας στην Α ́ Λυκείου, το οποίο είναι το μοναδικό μάθημα που απουσιάζει από τον κοινό κορμό. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση σημειώνει καταληκτικά πως σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Συνδέσμου παρακαλούμε όπως δοθούν δημόσια εξηγήσεις με επιστημονικούς και τεκμηριωμένους λόγους, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν περαιτέρω μέτρα αντίδρασης έπειτα από Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Κλάδου.