Ενέργεια

Έχει ο καιρός γυρίσματα...

Καταιγιδοφόρα σύννεφα πάνω από την Κύπρο μέχρι αύριο
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν οι καταιγίδες από τους πολίτες, με την Πυροσβεστική να περιορίζεται σε κλίσεις αποκλειστικά για άντληση νερού

Δεν λέει να σταθεροποιηθεί ο καιρός, με τις χθεσινές νεροποντές να αποδεικνύουν ότι υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι να μπούμε ολοκληρωτικά στην καλοκαιρινή περίοδο. Οι ολιγόλεπτες καταιγίδες, που ξέσπασαν χθες το μεσημέρι κυρίως σε ορεινές περιοχές και στο εσωτερικό του νησιού, αν και ξάφνιασαν λόγω έντασης, δεν φαίνεται να δημιούργησαν ιδιαίτερα προβλήματα στους πολίτες. Ισχυρή, ωστόσο, ήταν η χαλαζόπτωση στην περιοχή του δρόμου Λευκωσίας - Παλαιχωρίου, στο ύψος του χωριού Άγιος Επιφάνειος, όπου οι οδηγοί έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεχτικοί, να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες, να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.
Σύμφωνα με δηλώσεις της εκπρόσωπου Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κωνσταντίνας Δημητρίου στο ΚΥΠΕ, η Πυροσβεστική δέχθηκε μόλις 18 κλήσεις, που αφορούσαν αποκλειστικά την άντληση νερού από διάφορα υποστατικά σε δρόμους. Οι περισσότερες κλήσεις προέρχονταν από τις περιοχές Ανθούπολης, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου, στη Λευκωσία, οι οποίες δέχτηκαν τις περισσότερες βροχές. Όπως τόνισε η κ. Δημητρίου, η βροχόπτωση υπήρξε έντονη για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γι' αυτό αποφύγαμε τη δημιουργία οποιωνδήποτε σοβαρών προβλημάτων. «Απλώς ο κόσμος πανικοβλήθηκε, λόγω του ότι η βροχόπτωση ήταν έντονη», κατέληξε η ίδια.
Συνηθισμένο φαινόμενο
Σε συνομιλία της «Σημερινής» με τον γνωστό ερασιτέχνη μετεωρολόγο Ρικ Κίτα (www.kitasweather.com), ο ίδιος εξήγησε αναφορικά με τους λόγους δημιουργίας των συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων ότι η Κύπρος επηρεάζεται από σχετικά χαμηλή πίεση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε συνδυασμό με την ύπαρξη μιας ασταθούς αέρια μάζας που βρίσκεται στην ατμόσφαιρα. Όπως διευκρίνισε, τα φαινόμενα αυτά δεν είναι ξένα για την εποχή, αφού το φθινόπωρο και την άνοιξη υπάρχουν συνήθως αυτού του είδους οι επιδράσεις με διαφορετική κάθε φορά ένταση. «Αυτά τα φαινόμενα παρατηρούνται συνήθως τις πιο ζεστές ώρες τις ημέρας, που είναι αργά το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι και τις απογευματινές ώρες. Αυτό συμβαίνει στις περιοχές του εσωτερικού και στα ορεινά, όπου η επιφάνεια της γης ζεσταίνεται πιο γρήγορα.


Έτσι, σε συνδυασμό με τη φορά του ανέμου, οι υδρατμοί που ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα ψύχονται λόγω της χαμηλής πίεσης και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο από καταιγιδοφόρα σύννεφα». Τα σύννεφα που δημιουργούνται πάνω από το Τρόοδος, όπως σημείωσε, κατευθύνονται ανάλογα με τη φορά του ανέμου. Τη Δευτέρα υπήρχε νοτιο-ανατολικός άνεμος, έτσι οι βροχές κατευθύνθηκαν προς την περιοχή της Μόρφου και της κατεχόμενης Λευκωσίας, ενώ χθες η ελαφρά μετατόπιση του ανέμου νοτιοδυτικά επηρέασε ολόκληρη τη Λευκωσία.


Ερωτηθείς σχετικά με την εξέλιξη του καιρού τις επόμενες μέρες, ο κ. Κίτας είπε ότι ο καιρός σήμερα θα είναι ο ίδιος, ενώ δεν αποκλείεται και να παρατηρηθούν μεμονωμένες πλημμύρες και χαλαζόπτωση σε ορισμένες ορεινές περιοχές. Την Πέμπτη το σκηνικό θα παραμείνει βροχερό, με τη Λάρνακα και την ορεινή Λεμεσό να επηρεάζονται περισσότερο. Το Σαββατοκυρίακο, πάντως, αναμένεται αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ παρόμοια καιρικά φαινόμενα ενδεχομένως να παρουσιαστούν από την επόμενη Τρίτη.