Ενέργεια

Στην υπηρεσία της Τουρκίας η CIA

ΣΤΗΝ υπηρεσία της Τουρκίας τέθηκε ο πρώην διευθυντής της CIA επί διακυβέρνησης Μπους, Goss, με σκοπό να πιέσει το Κογκρέσο για θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας, της ενέργειας και της σταθερότητας στην περιοχή του NATO που ελέγχει η Τουρκία.
Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δημοσίευσε η ιστοσελίδα «The Intercept», ο ρόλος του Goss περιλαμβάνει την «εκπαίδευση» των μελών του Κογκρέσου και της διοίκησης για θέματα που έχουν ζωτική σημασία για την Τουρκία. Ενεργώντας ως ανώτερος σύμβουλος του δικηγορικού συλλόγου Dickstein Shapiro, που έχει συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση για τα θέματα της ενέργειας, ο Goss θα ενημερώνει, επίσης, την Τουρκία για διάφορες ενέργειες των ΗΠΑ που επηρεάζουν τα συμφέροντά της. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δικηγορικός σύλλογος διατηρούσε κατά το παρελθόν στενές επαφές με την τουρκική κυβέρνηση για στελέχωση ατόμων που δραστηριοποιούνταν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού.
Στρατηγική πρόσληψη
Όπως μεταδίδει σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο σύμμαχοι (ΗΠΑ-Τουρκία) διαφωνούν σχετικά με το πώς να ανταποκριθούν στην ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία, με την Τουρκία να επιδιώκει την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν στην καταπολέμηση των ένοπλων ομάδων. Εντούτοις, παρά τη δέσμευση της Τουρκίας για στήριξη της αμερικανικής συμμαχίας κατά του ΙΚ, πολυάριθμες εκθέσεις και σχετικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης σημειώνουν ότι τα χρήματα και τα όπλα για τους ισλαμιστές εξτρεμιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών του IΚ, έχουν εισρεύσει κατά μήκος των τουρκικών συνόρων στη Συρία και το Ιράκ. Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε από τον Ιανουάριο τις ΗΠΑ να απελάσουν τον Τούρκο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για ενορχήστρωση συνομωσίας για ανατροπή της κυβέρνησης AKP.
«H πρόσληψη Goss αποτελεί μια αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας ότι διέρχεται μιας δύσκολης περιόδου, προκειμένου να πείσει την τουρκική κοινή γνώμη για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας», δήλωσε ο Jonathan Friedman, στρατηγικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Stroz Friedberg του Λονδίνου, προσθέτοντας: «Αυτή είναι μια προσπάθεια όχι μόνο να υποστηρίξει πιο αποτελεσματικά την πλευρά της στη διαμάχη με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και τους οπαδούς του, αλλά και να ενισχύσει τη θέση της σχετικά με το μέλλον της Συρίας, τους Κούρδους και την ευρύτερη περιοχή».