Ενέργεια

Ισραηλινές πιέσεις για το Αρμενικό

Στην Κύπρο ο Τανέρ Ακτσάμ για να αποκαλύψει τα εγκλήματα των Τούρκων
Πολιτικοί αρχηγοί και βουλευτές της Κνεσέτ πιέζουν γι' αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας, κατηγορώντας την Κυβέρνηση για διπλωματικούς ελιγμούς χάρη οικονομικών συμφερόντων

Κάλεσμα στη Βουλή του Ισραήλ (Κνεσέτ) για επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων απηύθυνε την Τρίτη ο ομιλητής Yuli Edelstein. Συγκεκριμένα ο κ. Edelstein, μιλώντας σε ειδική σύνοδο για την 100ή επέτειο από τις μαζικές σφαγές στην Τουρκία, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν μπορεί πλέον να περιορίζεται από διπλωματικές πιέσεις ή να κρύβεται πίσω από αόριστες λεκτικές διατυπώσεις επί του θέματος.


Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Haaretz», o Edelstein περιέγραψε τη δολοφονία του 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ως ένα από τα πιο δραματικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, τονίζοντας πιο κάτω ότι οι άνθρωποι αυτοί εξοντώθηκαν «μέσα από πράξεις σφαγής και απέλασης, εξαιτίας του ρατσισμού και της ξενοφοβίας».


Αναφορικά με τη στάση του κράτους του Ισραήλ, ο Edelstein δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν είναι μυστικό ότι το κράτος του Ισραήλ έχει μέχρι στιγμής πάρει μιαν αμφίσημη στάση σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Μια σωρεία περιορισμών, διπλωματικών και άλλων, έκανε την επίσημη θέση του Ισραήλ να είναι πολύ διστακτική, πολύ επιφυλακτική και, ως εκ τούτου, υποβαθμίζει την αξία και τη δύναμη αυτού του γεγονότος».
«Μην κλείνετε τα μάτια»
Υπενθυμίζοντας τις τραγικές μνήμες από το Ολοκαύτωμα, ο ίδιος σημείωσε ότι το εβραϊκό έθνος δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλό και να κλείνει τα μάτια μπροστά στην αρμενική τραγωδία. «Το κράτος του Ισραήλ πρέπει να επανεξετάσει προσεκτικά την επίσημη θέση του, επειδή κανένας από εμάς δεν πρόκειται να αλλάξει την ιστορία», είπε. «Εμείς δεν μπορούμε, και δεν επιτρέπεται να καλύψουμε αυτήν τη μεγάλη καταστροφή που έπληξε τον λαό της Αρμενίας και το βάθος του ηθικού πλήγματος που υπέστη η ανθρωπότητα». Πάντως, οι δηλώσεις αυτές του Edelstein θεωρούνται ιδιαίτερα αξιοσημείωτες, διότι, σύμφωνα με τους νόμους του Ισραήλ, ο Ομιλητής της Κνεσέτ, όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει στο εξωτερικό, είναι εν ενεργεία Προέδρος.


Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις της βουλευτού Zahava Gal-On, και Προέδρου του κόμματος Meretz, η οποία, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι είναι συνεργός στην άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, είπε: «Η επονομασία της Γενοκτονίας των Αρμενίων ως 'τραγωδία' εκ μέρους της κυβέρνησης (Ισραήλ), εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα πιόνι στα χέρια της εξωτερικής πολιτικής του Ισραήλ, και καθορίζεται από τις διπλωματικές, οικονομικές και πολιτικές του σκέψεις. Το Ισραήλ επιλέγει να θυσιάσει τις αξίες της μνήμης, της αναγνώρισης, και της μνημόνευσης της Γενοκτονίας των Αρμενίων στον βωμό των διάφορων στενών συμφερόντων».
Εκδήλωση με τον Τανέρ Ακτσάμ
Ιδιαίτερης σημασίας φαίνεται να είναι πάντως η εκδήλωση μνήμης με θέμα «100 χρόνια μετά: Νέες πτυχές της Γενοκτονίας των Αρμενίων», που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Κυπριακή Επιτροπή Μνήμης, με κύριο ομιλητή τον διακεκριμένο Τούρκο ιστορικό και κοινωνιολόγο καθηγητή Τανέρ Ακτσάμ. Η εκδήλωση μνήμης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 και ώρα 20:15, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Τανέρ Ακτσάμ, που μεγάλωσε στην Τουρκία, φυλακίστηκε κατά το παρελθόν με αφορμή τη σύνταξη ενός πολιτικού δημοσιεύματος, ενώ το 1976 χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία ως κρατούμενος συνείδησης. Ο ίδιος είναι ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους πρώτους Τούρκους μελετητές που έχουν γράψει με κίνδυνο της ζωής τους εκτενώς για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Τουρκία και τους Νεότουρκους του Κεμάλ στις αρχές του 20ού αιώνα.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Paideia-News, από τα πιο γνωστά του βιβλία σχετικά με το θέμα των Αρμενίων είναι: «Μια Επαίσχυντη Πράξη - Η Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ζήτημα της Τουρκικής Ευθύνης», για το οποίο και έλαβε το Minnesota Book Award for General Nonfiction και «Το έγκλημα των Νεότουρκων κατά της Ανθρωπότητας: Η Γενοκτονία των Αρμενίων και η εθνοκάθαρση στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», το οποίο απέσπασε, το 2013, το Hourani Book Prize από την Εταιρεία Μεσανατολικών Σπουδών (MESA) των ΗΠΑ και επιλέχθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία στη Μέση Ανατολή για το 2012. Ένα επικείμενο βιβλίο του καθηγητή, που εκδίδεται σε συνεργασία με τον ?mit Kurt, είναι «Το Πνεύμα των Νόμων: Η Λεηλασία του Πλούτου στην Αρμενική Γενοκτονία».
Συνάντηση ΔΗΣΥ-Αρμενίων
Σε μια προσπάθεια σύσφιγξης των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δυο λαών, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κύπρου και ο ΔΗΣΥ πραγματοποίησαν χθες συνάντηση, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για θέματα που απασχολούν την αρμενική κοινότητα της Κύπρου. Σύμφωνα με δήλωση της Αναπληρώτριας Εκπρόσωπου Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Σταυριάνας Κοφτερού, η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες παγκόσμια που αναγνώρισαν την Αρμενική Γενοκτονία, ενώ η «Η αρμενική κοινότητα πάντα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην Κύπρο σε όλα τα επίπεδα, πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά», είπε, τονίζοντας καταληκτικά, «Θα παραμείνουμε σε επαφή και θα ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας σε όλα τα επίπεδα».
Γενοκτονία Ποντίων
Ενόψει της επερχόμενης ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, που καθιερώθηκε να τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου, ο απόδημος Ελληνισμός έχει αρχίσει ήδη τις προετοιμασίες των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και Φιλέλληνες από τη Μητρόπολη της Νέας Υόρκης ετοιμάζονται για όγδοη συνεχή χρονιά να τιμήσουν τη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων Ελλήνων, καθώς και των υπόλοιπων χριστιανικών πληθυσμών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των Ασσυρίων και των Αρμενίων. Παράλληλα στη Μόσχα το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, μέσα από εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα στη ρωσική πρωτεύουσα τη Δευτέρα 18 Μαΐου, επιδιώκει να στέλνει το μήνυμα ότι οι Έλληνες στην πόλη δεν πρέπει να ξεχνούν και οφείλουν να παραμένουν ενωμένοι και δημιουργικοί, λέγοντας «όχι» στις γενοκτονίες και την εξόντωση των εθνών.