Ενέργεια

Μομέντουμ λύσης βλέπει ο Ν. Κοτζιάς

Κολακευτικά σχόλια για τον Μουσταφά Ακιντζί από τον Έλληνα ΥΠΕΞ
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη θέση της Αθήνας για τις εγγυήσεις, τονίζοντας ότι τόσο αυτές όσο και ο τουρκικός και ο ελληνικός στρατός πρέπει να φύγουν από την Κύπρο
«Ο ΑΛΛΑΧ το αποφάσισε, Ελλάδα και Τουρκία να είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έριξε ζάρια και έπεσαν εξάρες. Έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σ' εμάς», είπε ο Ν. Κοτζιάς

Πρόβλημα των Κυπρίων και όχι των Ελλήνων ή των Τούρκων είναι το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στη «Hurriyet». «Οι Τ/κ είχαν δύσκολα χρόνια το 1963-1964, λόγω της συμπεριφοράς από μέρος του πληθυσμού της Κύπρου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δώσουμε την πιθανότητα στους Τ/κ να πάρουν το μάξιμουμ των δικαιωμάτων τους τα οποία ζητούν. Σε κάθε κοινωνία έχεις κοινότητες, μειονότητες. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Τ/κ αισθάνονται, πιστεύουν και ζουν με τη σκέψη ότι η Κύπρος είναι δική τους πατρίδα», είπε.
Στην ιδιαίτερα αποκαλυπτική συνέντευξή του, ο Ελλαδίτης Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νεοεκλεγέντα ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, σημειώνοντας: «Αισθάνεται Κύπριος, όχι απλώς Τ/κ. Μιλάει Ελληνικά. Οι πολίτες του δεν μιλάνε Ελληνικά πια. Οι παλιοί Ε/κ πολιτικοί μιλούσαν Τουρκικά και οι Τ/κ Ελληνικά. Αλλά τώρα υπάρχει ένα καλό μομέντουμ. Αυτή η γενιά μπορεί να πετύχει μια καλή λύση. Αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολα». Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δύο ηγέτες της Κύπρου δεν πρέπει να δεχθούν πιέσεις, αλλά να δημιουργήσουν το δικό τους μομέντουμ, ενώ πρόσθεσε ότι τόσο οι εγγυήσεις όσο και ο τουρκικός και ελληνικός στρατός πρέπει να φύγουν από την Κύπρο.
Χημεία Τσίπρα-Νταβούτογλου
Αναφερθείς στο νέο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς δήλωσε ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015, προτείνοντας παράλληλα τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας, με σκοπό την επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή της Μεσογείου. Μιλώντας για τις σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο Τσίπρας και ο Νταβούτογλου έχουν καλή χημεία».
Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το σχόλιό του για το μέλλον των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε: «Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος που να πω ότι δεν θα έχουμε δυσκολίες ή διαφορές. Αλλά είμαι αισιόδοξος στο να βρούμε τρόπους να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες. Η Τουρκία και η Ελλάδα, ο Αλλάχ το αποφάσισε, είναι μαζί στο ίδιο μέρος του κόσμου. Ο Θεός έριξε ζάρια και έπεσαν εξάρες. Έδωσε έξι στην Τουρκία και έξι σ' εμάς. Πρέπει να βρούμε τρόπους να χρησιμοποιήσουμε τα καλά αποτελέσματα», είπε ο Έλληνας Υπουργός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προχθεσινά πλάνα από τη Σύνοδο του NATO στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου δείχνουν τον Έλληνα ΥΠΕΞ να χορεύει τραγουδώντας ενθουσιασμένος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πυροδότησαν σωρεία επικριτικών σχολίων σε αρκετά μέσα μαζικής δικτύωσης.