Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Μια οικονομία με πλούτο 24 τρισ. ευρώ

«Οι θάλασσές μας ανταγωνίζονται σε πλούτο τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αλλά τις αφήνουμε να «βυθίζονται» υπό το βάρος ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς WWF

Σε έκθεσή της η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή υποβάθμισή της, κυρίως λόγω της υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων και της κλιματικής αλλαγής
Αν οι θάλασσές μας «μεταφράζονταν» σε μια εθνική οικονομία, τότε θα ήταν η έβδομη μεγαλύτερη παγκοσμίως, με «εθνικό ακαθάριστο προϊόν» που ξεπερνάει τα 2,5 τρισ. δολάρια ετησίως και συνολική αξία που αγγίζει τα 24 τρισ. δολάρια. Αυτό αποδεικνύει η έκθεση «Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών», την οποία δημοσιεύει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Το WWF, μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση που επεξεργάστηκε σε συνεργασία με το Global Change Institute του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ και τη «The Boston Consulting Group» (BCG), αναδεικνύει την αξία των αγαθών και υπηρεσιών που προσφέρει η θάλασσα στην παγκόσμια οικονομία.
Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαρκή υποβάθμισή της, κυρίως λόγω της υπερεκμετάλλευσης των θαλάσσιων πόρων και της κλιματικής αλλαγής. Στην ίδια έκθεση, η περιβαλλοντική οργάνωση προτείνει ένα πακέτο οκτώ συγκεκριμένων δράσεων για τη σωτηρία αυτού του τόσο πολύτιμου για την ανθρωπότητα φυσικού κεφαλαίου.
«Οι θάλασσές μας ανταγωνίζονται σε πλούτο τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, αλλά τις αφήνουμε να 'βυθίζονται' υπό το βάρος ενός αποτυχημένου οικονομικού συστήματος», δήλωσε ο Διευθυντής του Διεθνούς WWF Μάρκο Λαμπερτίνι, συμπληρώνοντας: «Οφείλουμε να επενδύσουμε στο μέλλον αυτού του πολύτιμου θαλάσσιου κεφαλαίου και όχι να συνεχίσουμε την απερίσκεπτη εκμετάλλευσή του».
«Έχοντας υπολογίσει τόσο την ετήσια όσο και τη συνολική αξία των θαλασσών, είναι πλέον ξεκάθαρο τι διακυβεύεται σε ‘καθαρά νούμερα’, τόσο οικονομικά όσο και περιβαλλοντικά. Ελπίζουμε ότι αυτή η έκθεση θα αποτελέσει ένα κίνητρο για επιχειρήσεις και πολιτικούς, προκειμένου να λάβουν σοφότερες και πιο τεκμηριωμένες αποφάσεις ως προς το μέλλον της κοινής παγκόσμιας οικονομίας των θαλασσών», δήλωσε o Ντάγκλας Μπιλ (Douglas Beal), Εταίρος και Διευθύνων Σύμβουλος της BCG.
Ο πλούτος της Μεσογείου και το WWF
«Ο ρόλος της Μεσογείου είναι κρίσιμος σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει ο Τζουζέπε Ντι Κάρλο, Διευθυντής της Θαλάσσιας Μεσογειακής Πρωτοβουλίας του WWF για να συμπληρώσει: «Μόνο ο θαλάσσιος και παράκτιος τουρισμός της Μεσογείου, που αποτελεί το 1/3 της μεσογειακής θαλάσσιας οικονομίας, παράγει μιαν αξία 100 δισεκατομμυρίων και παρέχει 1,7 εκατομμύριο θέσεις εργασίας».
Η Θαλάσσια Μεσογειακή Πρωτοβουλία είναι μια κοινή προσπάθεια συστράτευσης, που φέρνει κοντά όλα τα γραφεία του WWF στη Μεσόγειο αλλά και πολλούς άλλους φορείς, με στόχο την προστασία του κοινού μας θαλάσσιου πλούτου, των υπηρεσιών που προσφέρει, αλλά και των τοπικών κοινωνιών που εξαρτώνται άμεσα από αυτές. Το WWF Ελλάς, συμμετέχοντας ενεργά στην προσπάθεια αυτή, έχει αναπτύξει συγκεκριμένες δράσεις που ταυτίζονται με αυτές που προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο από την έκθεση «Δίνοντας ζωή στην οικονομία των θαλασσών».
Θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές
Ο διεθνής στόχος για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση τουλάχιστον του 30% των ακτών και θαλασσών μέχρι το 2030 είναι μια προτεραιότητα ως προς την οποία η χώρα μας βρίσκεται πολύ πίσω. Για του λόγου το ασφαλές, σήμερα μόλις το 1,48% των θαλασσών μας καλύπτεται από θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το WWF Ελλάς, μαζί με μια σειρά από εταίρους και σε συνεργασία με τις κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου, φιλοδοξεί στη δημιουργία ενός πρωτοποριακού μοντέλου θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής, μέσα από το πρόγραμμα ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE. Στόχος του προγράμματος είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Γυάρου, που φιλοξενεί τον πιο σημαντικό πληθυσμό της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας Monachus monachus στη Μεσόγειο, και η στήριξη ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης στην περιοχή.

Υποστηρίξτε τη