Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Προστατεύστε τις θαλάσσιες χελώνες

Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προσπάτεες του περιβάλλοντος

Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλασσίων χελωνών και ολόκληρου του πλανήτη μας
Ελαττώνοντας τις ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θαλασσίων χελωνών που πεθαίνουν εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών τσαντών κ.λπ
OI ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ
* Η τυχαία εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία (δίκτυα, παραγάδια).
* Η σκόπιμη θανάτωση από ασυνείδητους ανθρώπους.
* Οι συγκρούσεις με σκάφη.
* Η ενόχληση από την έντονη χρήση των παραλιών ωοτοκίας.
* Η άναρχη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη στις παραλίες ωοτοκίας.
* Η κατάποση απορριμμάτων και πλαστικών.
* Η πετρελαϊκή ρύπανση.
* Η μεταβολή των οικοσυστημάτων.
* Η κλιματική αλλαγή.
Συμπληρώθηκαν ήδη 15 χρόνια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για τις Χελώνες, που γιορτάζεται στις 23 Μαΐου. Οι χελώνες σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης. Ιδιαίτερα οι θαλάσσιες χελώνες απειλούνται με εξαφάνιση και γι' αυτό περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων. Δυστυχώς, τη χρονιά που μας πέρασε (2014) σημειώθηκε μόνο στην Ελλάδα νέο αρνητικό ρεκόρ από θαλάσσιες χελώνες που βρέθηκαν νεκρές και τραυματισμένες. Κάθε ημέρα, ο καθένας μας κάνει επιλογές για το τι θα φάει και τι θα αγοράσει, τι θα καταναλώσει και πώς θα περάσει τον χρόνο του. Ας δούμε πέντε απλούς τρόπους να προστατέψουμε τις θαλάσσιες χελώνες, που τόσο απειλούνται σήμερα!
1. Ελαττώστε τη χρήση πλαστικού
Ελαττώνοντας τις ποσότητες πλαστικού που καταλήγουν στις θάλασσές μας, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των θαλασσίων χελωνών που πεθαίνουν εξαιτίας της κατάποσης πλαστικών τσαντών κ.λπ. Πηγαίνετε στην αγορά με τη δική σας επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα ή δίχτυ και μην επιλέγετε συσκευασίες μιας χρήσης ούτε πλαστικά μπουκάλια.
2. Επιλέξτε το σωστό θαλασσινό φαγητό
Αποφεύγετε να τρώτε τόνο, ξιφία και γαρίδες σε κονσέρβες. Τα αλιευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για το ψάρεμα αυτών των ειδών αιχμαλωτίζουν και θανατώνουν, παγκοσμίως, τεράστιους αριθμούς θαλασσίων χελωνών και άλλων ζώων της θάλασσας. Επίσης τα παραπάνω είδη είναι πολλές φορές βλαβερά για την υγεία, γιατί συγκρατούν τον υδράργυρο και άλλα βαρέα μέταλλα.
3.Τρώτε υγιεινά για να «συγκρατήσετε» την κλιματική αλλαγή.
Μπορείτε να βοηθήσετε στην σωτηρία των θαλασσίων χελωνών τρώγοντας υγιεινά! Η υπερθέρμανση του πλανήτη ήδη ζεσταίνει και πλημμυρίζει τις παραλίες ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών. Επιλέγοντας τοπικά προϊόντα που δεν έχουν ταξιδέψει από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη και δεν έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία συμβάλλετε στη μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που επηρεάζουν την αλλαγή του κλίματος.
4. Γίνετε ένας ευαισθητοποιημένος πολίτης
Παρακολουθείτε πάντοτε τα οικολογικά και περιβαλλοντικά δρώμενα και συμμετέχετε σ’ αυτά. Και μη σταματάτε εκεί! Οι θαλάσσιες χελώνες χρειάζονται πολλούς φίλους για να επιβιώσουν στις θάλασσές μας.
5. Εκπαιδεύστε τα παιδιά
Η εκπαίδευση των μελλοντικών γενεών είναι ο καλύτερος τρόπος προστασίας των θαλασσίων χελωνών και ολόκληρου του πλανήτη μας. Σήμερα πρέπει να δημιουργήσουμε τους αυριανούς προστάτες του περιβάλλοντος. Καλλιεργήστε στα παιδιά και στους μαθητές το αίσθημα ευθύνης για το στεριανό και το θαλάσσιο περιβάλλον μας.
Πηγή: econews.gr

Υποστηρίξτε τη