Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Κρίσιμοι μήνες
«ΚΡΙΣΙΜΟΙ ΜΗΝΕΣ - Ο κ. Κουεγιάρ αναχωρεί στις 5 Ιουνίου στη Ν. Υόρκη για επαφές με τον κ. Βάλντχαϊμ - ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ Ή ΜΕΣΑ ΙΟΥΛΙΟΥ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 25 Μαΐου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Οι ερχόμενοι δύο μήνες, Ιούνιος και Ιούλιος, θα είναι οι πιο κρίσιμοι για την πορεία του κυπριακού προβλήματος και θ’ αφήσουν να φανεί κατά πόσον υπάρχουν πράγματι δυνατότητες για μια συμβιβαστική διαπραγματευτική κατ’ αρχήν διευθέτηση πριν από το τέλος του 1977, όπως είχε προβλέψει ο απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου κ. Κλαρκ Κλίφφορντ, ή έστω αρχές του 1978.
Αγανάκτηση προσφύγων
Μαχητικές εκδηλώσεις και επείγοντα νομοθετικά μέτρα προωθεί η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων για την προστασία του προσφυγικού κόσμου, ιδιαίτερα εναντίον της απειλής της εξώσεως.
Χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής καταγγέλλει με «θλίψη και αγανάκτηση» ότι το κύμα των εξώσεων συνεχίζεται και κανένα θετικό μέτρο δεν έχει ληφθή για να προστατευθούν οι πρόσφυγες.
Αθωώθηκε ο Λεωνίδα
Αθωώθηκε και απηλλάγη τελικά ο Χρίστος Λεωνίδα, ο οποίος εκατηγορείτο για την οχλαγωγία στην Αμερικανική Πρεσβεία, στις 19 Αυγούστου 1974.
Ο Δικηγόρος του Λεωνίδα, κ. Ι. Μιχαηλίδης, ήγειρε προχθές ένσταση στο Κακουργιοδικείο, όσον αφορά παρουσίαση καταθέσεως του πελάτη του στο Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, η κατάθεση αυτή δόθηκε από τον Λεωνίδα ύστερα από υποσχέσεις εκ μέρους της Αστυνομίας.
Μετά την αθώωση του Λεωνίδα στο Δικαστήριο συνεχίσθηκε η μαρτυρία του αναπληρωτή λοχία Κατσικίδη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι πήρε κατάθεση από τον κατηγορούμενο Λεφτή.
Διπλωματικό σκάνδαλο
Πήραμε χθες ανακοίνωση της Πρεσβείας της «Λιβυκής Αραβικής Τζαμαχιρίας», που αποτελεί μια χαμηλού επιπέδου επίθεση εναντίον μερίδας του κυπριακού Τύπου, που επέκρινε τον συνταγματάρχη Καντάφι για τις γνωστές δηλώσεις του στη διάρκεια της πρόσφατης Ισλαμικής Διασκέψεως.
Εκτός από το γεγονός ότι το κείμενο της πρεσβείας του κ. Ζιντάνι, που μετά από δέκα μήνες στην Κύπρο αρνείται να επιδώσει τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Μακάριο, αποτελεί ένα χυδαίο λιβελλογράφημα, η ανακοίνωση αντιβαίνει προς κάθε διπλωματική δεοντολογία. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο χωρίς προηγούμενο στα ιστορικά της διπλωματίας: Μια πρεσβεία, της οποίας, μάλιστα, ο πρεσβευτής δεν είναι κανονικά διαπιστευμένος να εξυβρίζει τον Τύπο και τους δημοσιογράφους.
Καταγγέλλουμε το σκάνδαλο στην Ένωση Συντακτών, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Ξένο Διπλωματικό Σώμα κι επιφυλάσσουμε συγχρόνως τα νομικά μας δικαιώματα.