Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Πρόταση για το Βαρώσι
«Από Αμερικανούς γερουσιαστές που υποστηρίζουν άρση του εμπάργκο -
ΕΓΙΝΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΡΩΣΙ - Άνοιγμα της πόλεως υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ κι έναρξη διαλόγου - Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΕΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής», ημερομηνίας 28 Μαΐου 1978, κάτω από τον οποίο γράφει:
Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες από την Ουάσιγκτον, ομάδα γερουσιαστών που ευνοούν την άρση του εμπάργκο εξέδωσαν ανακοίνωση, με την οποία εισηγούνται το άνοιγμα της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών ταυτόχρονα με την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.
Οι ίδιοι οι γερουσιαστές διευκρίνισαν αμέσως μετά ότι δεν είχαν διαβεβαιώσεις από την τουρκική πλευρά, ότι πρόκειται να κάμει τέτοια προσφορά.
Μετά τη διευκρίνιση αυτή, η ανακοίνωση των γερουσιαστών δεν εκυκλοφόρησε, όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί.
Πληθωρισμός
Η επιτάχυνση των ρυθμών πληθωρισμού στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο του εισαγομένου διεθνούς πληθωρισμού, αλλά στη μεγέθυνσή του συμβάλλουν και οι κερδοσκοπικές τάσεις κυπριακών επιχειρηματικών κύκλων. Αυτά αναφέρει, μεταξύ άλλων, υπόμνημα που οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις ΣΕΚ και ΠΕΟ και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Προστασίας των Καταναλωτών υπέβαλαν προς τον Υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Μυστικό μήνυμα
ΣΤΗΝ εφημερίδα «Τζιουμχουριέτ» της Κωνσταντινουπόλεως δημοσιεύτηκε η πληροφορία ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Άγκυρα κ. Ρόναλντ Σπάιερς εξετέλεσε επείγουσα αποστολή στις Βρυξέλλες, όπου επέδωσε στον Τούρκο Πρωθυπουργό, που βρισκόταν στη βελγική πρωτεύουσα, «μυστικό μήνυμα». Κατά την ίδια εφημερίδα, ο κ. Σπάιερς παρέμεινε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμενε ο Ετζεβίτ για μια περίπου ώρα, συνομιλώντας με τον Τούρκο Πρωθυπουργό.
Πυροβολήθηκε ο ηγούμενος Χρυσορρογιάτισσας
Υποψίες για τους πιθανούς δράστες της απόπειρας εναντίον του εξέφρασε χθες το πρωί στην Αστυνομία ο Ηγούμενος Χρυσορρογιάτισσας Κύριλλος, σε μια πρώτη κατάθεση που έδωσε, παρά τη σοβαρή κατάστασή του.
Ανεξάρτητα από την κατάθεση του Ηγουμένου Κύριλλου, η Αστυνομία διενεργεί έρευνες και προς άλλες κατευθύνσεις με βάση διάφορες άλλες εκδοχές.
Όπως είναι γνωστό, ο Ηγούμενος Χρυσορρογιατίσσης πυροβολήθηκε τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με αυτόματο όπλο στο λαιμό και το κεφάλι, από αγνώστους, οι οποίοι είχαν στήσει ενέδρα στον Ηγούμενο Κύριλλο, στην τοποθεσία «Σύριζα», μισό μίλι έξω από το χωριό Παναγιά στην Πάφο.