Ενέργεια

Βιομηχανικός Σχεδιασμός

Τίθεται σε λειτουργία από την επόμενη σχολική χρονιά
Πολύ θετικά τα αποτελέσματα στη βιομηχανία και την οικονομική ανάπτυξη των χώρων που έχουν επιτυχώς εντάξει τον συγκεκριμένο κλάδο

Έφηβοι με φαντασία, δημιουργικότητα, επινοητικότητα και κριτική σκέψη θα πρέπει να εξετάσουν την προοπτική σταδιοδρομίας στον τομέα του Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Οι επαγγελματίες στον τομέα αυτό έχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης υφιστάμενων βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και την επινόηση εντελώς νέων προϊόντων, από πλοία, αεροπλάνα και αυτοκίνητα, μέχρι ιατρικό εξοπλισμό, οικιακές συσκευές και όποιο άλλο βιομηχανικό προϊόν μπορεί να σκεφτεί κανείς.
Η Διεύθυνση Μέσης Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΔΜΤΕΕ), αφού έχει μελετήσει τη δυνατότητα δημιουργίας Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη ΜΤΕΕ, καθώς και τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κυπριακής βιομηχανίας και της οικονομίας, αποφάσισε τη δημιουργία του Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Ο Κλάδος θα προσφερθεί στη Θεωρητική Κατεύθυνση και θα λειτουργήσει για πρώτη φορά κατά την επόμενη σχολική χρονιά 2015-2016 στην Τεχνική Σχολή «Μακάριος Γ’» στη Λευκωσία και στην Α ́ Τεχνική Σχολή Λεμεσού. Από τη σχολική χρονιά 2016-2017 θα λειτουργήσει σε όλες τις επαρχίες και στις περισσότερες Τεχνικές Σχολές της Κύπρου.
Δημιουργία νέων προϊόντων
Ρίχνοντας μια ματιά γύρω μας, μπορούμε να δούμε το έργο του Βιομηχανικού Σχεδιαστή. Εκτός από τον μεγάλο αριθμό προϊόντων και αντικειμένων, εντυπωσιάζει επίσης η απίστευτη ποικιλομορφία και το εύρος των σχημάτων, των λειτουργιών και των τεχνολογιών. Οι Βιομηχανικοί Σχεδιαστές συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της δημιουργίας ενός νέου προϊόντος, από τη στιγμή της επινόησης των ιδεών και τα αρχικά σκίτσα, μέχρι την παραγωγή των ολοκληρωμένων προϊόντων για μαζική παραγωγή.


Η δημιουργία ενός νέου προϊόντος απαιτεί ικανότητες και γνώσεις από πολλές διαφορετικές επιστημονικές περιοχές. Η εργασία του Βιομηχανικού Σχεδιαστή είναι να ερευνά και, μέσα από το αποτέλεσμα της έρευνάς του, αλλά και μέσα από την αξιοποίηση των γνώσεων και των ικανοτήτων του, να δημιουργεί ένα νέο προϊόν. Ο Σχεδιαστής συνδυάζει τις οπτικές και εργονομικές σπουδές με την ικανότητα εφαρμογής της κατάλληλης τεχνολογίας για τη δημιουργία προϊόντων.
Ο Βιομηχανικός Σχεδιαστής ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη σχεδίαση καινοτόμων προϊόντων, τη μελέτη και βελτίωση της αισθητικής, της εργονομίας, της λειτουργικότητας και χρηστικότητας ενός προϊόντος, την επιλογή των υλικών και των μεθόδων παραγωγής του, τη δημιουργία της συσκευασίας και την κοστολόγηση του προϊόντος. Ο Βιομηχανικός Σχεδιαστής κατέχει πολύπλευρες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες που του επιτρέπουν να αντιλαμβάνεται τις βασικές αρχές όλων των ειδικοτήτων της μηχανικής επιστήμης και μπορεί να συνδυάσει τις γνώσεις αυτές για την ανάπτυξη προϊόντων.
Σημασία του Κλάδου
Ο χώρος του Βιομηχανικού Σχεδιασμού προϊόντων αποτελεί για τις επιχειρήσεις (μεγάλες, μικρές ή μικρομεσαίες) μια ισχυρή δύναμη ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα κλάδο που μπορεί να στηρίξει τόσο τα υφιστάμενα προϊόντα, όσο και τη δημιουργία και προώθηση άλλων καινοτόμων προϊόντων που δημιουργούνται από τις νέες τάσεις στην αγορά. Με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, οι Βιομηχανικοί Σχεδιαστές μπορούν να αναβαθμίσουν υφιστάμενα προϊόντα και να δημιουργήσουν καινούργια με σημαντική προστιθέμενη αξία. Ο ρόλος του Βιομηχανικού Σχεδιαστή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως σημαντικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική επιτυχία των κατασκευασμένων προϊόντων.


Η βιομηχανία κάθε χώρας, για να μπορέσει να καταστεί ανταγωνιστική, χρειάζεται ικανούς επαγγελματίες, Σχεδιαστές βιομηχανικών προϊόντων, οι οποίοι μπορούν να συνδυάσουν αποτελεσματικά τη σχεδιαστική σκέψη και την επιδεξιότητα με την τεχνολογική εφαρμογή. Χώρες οι οποίες έχουν επιτύχει να εντάξουν τον Σχεδιασμό στη βιομηχανία τους επιτυγχάνουν πολύ θετικά αποτελέσματα, τόσο στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τους, όσο και της οικονομίας τους γενικότερα. Επιπρόσθετα, ένας Βιομηχανικός Σχεδιαστής έχει τη δυνατότητα να εργαστεί από τη χώρα του σε επιχειρήσεις οι οποίες μπορεί να βρίσκονται στην άλλη άκρη της γης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.


Έχοντας υψηλή αισθητική και επιστημονική θεώρηση των μεθόδων έρευνας και σχεδιασμού, οι απόφοιτοι του Βιομηχανικού Σχεδιασμού μπορούν να εργαστούν και σε ευρύτερους επαγγελματικούς τομείς, όπως σύμβουλοι σε θέματα διακόσμησης χώρων, σύμβουλοι πελατών σε καταστήματα επίπλων, φωτιστικών και άλλων βιομηχανοποιημένων προϊόντων, σε αρχιτεκτονικά γραφεία, ακόμη και ως σύμβουλοι σε θέματα οπτικής επικοινωνίας και marketing.
Σκοπός του Κλάδου
Σκοπός του Κλάδου Βιομηχανικού Σχεδιασμού στη ΜΤΕΕ είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών και μαθητριών, οι οποίοι/ες, μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, θα αποκτήσουν ένα ισχυρό υπόβαθρο γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων, έτσι ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και να καταστούν αξιόλογοι/ες Βιομηχανικοί Σχεδιαστές/τριες. Η τριβή μέσα από το πρόγραμμα εκπαίδευσης σε θέματα έρευνας, τεχνογνωσίας και τεχνολογίας, τεχνικού σχεδίου, τεχνολογίας υλικών, προγραμμάτων σχεδίασης στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και άλλα, θα προσφέρουν στους απόφοιτους ολοκληρωμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις σε όλο το φάσμα που σχετίζεται με τον Βιομηχανικό Σχεδιασμό προϊόντων.
Ακαδημαϊκοί προορισμοί
Ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προσφέρουν ευρεία επιλογή εκπαιδευτικών διαδρομών για τους δυνητικούς φοιτητές Βιομηχανικού Σχεδιασμού. Ένας πανεπιστημιακός τίτλος στον Βιομηχανικό Σχεδιασμό είναι απαραίτητος και προσφέρει στους φοιτητές μια ισχυρή ακαδημαϊκή βάση στον σχεδιασμό και τη μηχανική επιστήμη. Οι φοιτητές μαθαίνουν να συνδυάζουν τα πιο πάνω, βελτιώνοντας τη χρηστικότητα, τον σχεδιασμό και τις τεχνολογικές εφαρμογές υφιστάμενων ή νέων προϊόντων. Ταυτόχρονα, ολοκληρώνουν συνήθως το πρόγραμμα σπουδών τους με ένα ισχυρό πορτοφόλιο, το οποίο αποδεικνύει τα επιτεύγματα και τις δεξιότητές τους.
Οι ακαδημαϊκές σπουδές για τους Βιομηχανικούς Σχεδιαστές μπορεί να φτάσουν μέχρι και τον διδακτορικό τίτλο, καλύπτοντας πολύ εξειδικευμένα θέματα, όπως τη σχέση Βιομηχανικού Σχεδιασμού και περιβάλλοντος, τον σχεδιασμό προϊόντων με τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών, τον σχεδιασμό ιατρικού εξοπλισμού, αυτοκινήτων, αεροπλάνων, ακόμα και διαστημοπλοίων.