Ενέργεια

Ήγγικεν η ώρα για τις αλλαγές

Αναστολή της πρότασης ζητά η ΠΣΕΜ, καλώντας το Υπουργείο σε διάλογο
Στόχος ο εκσυγχρονισμός του περιεχομένου της εκπαίδευσης, του συστήματος διορισμών, της αξιολόγησης και της επιμόρφωσης, σημειώνει ο Κώστας Καδής

Με τον πλέον επίσημο τρόπο παρουσιάστηκαν χθες οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της Μέσης Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, σε ενημερωτική δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ο Υπουργός κ. Κώστας Καδής εξήγγειλε τις ιστορικές αλλαγές που αναμένεται εφαρμοστούν με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια από τη νέα σχολική χρονιά τον προσεχή Σεπτέμβρη. Οι μεταρρυθμίσεις αφορούν τη δομή σχολικού προγράμματος ενώ, όπως τόνισε ο Υπουργός, παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες για τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου της εκπαίδευσης, το σύστημα διορισμών, το σύστημα αξιολόγησης και το σύστημα επιμόρφωσης.
Τέλος στον φαύλο κύκλο
Όπως επεσήμανε ο Υπουργός, σκοπός της εκπαιδευτικής αναδόμησης είναι η λύση των πολλαπλών προβλημάτων των τελευταίων ετών, όπως η πληθώρα επιλογών του προηγούμενου συστήματος το οποίο δημιουργούσε μια κατάσταση σύγχυσης, γεγονός που αποδέχονται και οι ίδιοι οι μαθητές. Επιπλέον, διαπιστώθηκε μια τάση επιλογής των σχετικά εύκολων μαθημάτων εκ μέρους των μαθητών, με αυτοσκοπό την αύξηση του γενικού βαθμού, κάτι που ευνοούσε και μερίδα καθηγητών, με επιδίωξη την ενίσχυση των διορισμών στους συγκεκριμένους κλάδους.


Όλη αυτή κατάσταση, εξήγησε ο Υπουργός, δημιούργησε ένα φαύλο κύκλο, καταλήγοντας στο σημείο να έχουμε απολυτήρια που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική αξία των μαθητών μας, με χώρες όπως η Γερμανία και η Τσεχία να μην δέχονται το απολυτήριο σαν μοναδικό κριτήριο ένταξης στα πανεπιστήμιά τους και τους εκπαιδευτικούς, από την άλλη, να διαμαρτύρονται για το επίπεδο των νεοεισερχόμενων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Αλλαγές στο Γυμνάσιο
Μικρές είναι οι αλλαγές στον γυμνασιακό κύκλο, αφού πλέον οι περίοδοι διδασκαλίας αυξάνονται ελαφρώς από 37 σε 38, ενώ θα υπάρξουν και μικρές αλλαγές στην κατανομή των διδακτικών περιόδων ανά μάθημα. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές της Γ' Γυμνασίου θα μπορούν να επιλέγουν τα μαθήματα προσανατολισμού για την Α’ Λυκείου.
Λύκειο Κατευθύνσεων
Μεγάλη είναι η διαφοροποίηση του συστήματος σε επίπεδο Λυκείου, αφού πλέον καταργείται οριστικά το Ενιαίο Λύκειο και επανέρχεται με ανανεωμένη μορφή, έπειτα από 15 χρόνια, το Λύκειο Κατευθύνσεων. Στην Α' Λυκείου το νέο σύστημα επιλογής μαθημάτων θα αποτελείται από 4 βασικές κατηγορίες, ενώ στη Β' και Γ' Λυκείου οι ομάδες αυξάνονται σε 6, και ενισχύεται παράλληλα ο θεσμός των σχολείων ειδικού ενδιαφέροντος με την λειτουργία Μουσικών και Αθλητικών Λυκείων και Γυμνασίων σε όλες τις πόλεις.
Διαδικασία ενημέρωσης
Προς επίτευξη των στόχων του, το Υπουργείο θα υλοποιήσει στο προσεχές μέλλον μια σειρά από ενέργειες, όπως είναι η ενεργοποίηση όλων των υπηρεσιών για ενημέρωση και προετοιμασία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, η ενεργός εμπλοκή της Υπηρεσίας Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, καθώς και η διαρκής παροχή πληροφόρησης γονέων και μαθητών.
Επιπλέον, ο κ. Καδής παρουσίασε και χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο οι σχολικές μονάδες θα τύχουν ενημέρωσης αυτό τον μήνα. Χθες ενημερώθηκαν οι εκπαιδευτικοί Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής, ενώ σήμερα και αύριο θα σταλεί εγκύκλιος με σαφείς οδηγίες ενημέρωσης προς Επιθεωρητές, Προγραμματιστές σχολείων και Επαρχιακών γραφείων και Διευθυντές Μέσης Εκπαίδευσης. Από αύριο μέχρι και τις 20 του Μάη, θα ακολουθήσει μια περίοδος ενημέρωσης των καθηγητικών Συλλόγων από Διευθυντές, Εκπαιδευτικούς και αρμόδιους Επιθεωρητές, ενώ στο ενδιάμεσο ο κ. Καδής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε διάφορες σχολικές μονάδες.


Σημειώνεται επίσης ότι μέχρι τις 20 του μήνα θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι μαθητές της Γ ́ Γυμνασίου για τις επερχόμενες αλλαγές. Για περαιτέρω πληροφόρηση, πέρα από τη διαδικτυακή ενημέρωση, θα διανεμηθεί και ενημερωτικός οδηγός, ενώ θα υπάρχει και ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή (80002121) προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων από 11/5 μέχρι 3/6 από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 7.00 μ.μ.
«Όλες αυτές οι ενέργειες καταδεικνύουν την αποφασιστικότητα, τη θέληση αλλά και την ετοιμότητα του Υπουργείου να προχωρήσει στον εκσυχρονισμό μιας πολιτικής που λειτουργούσε προβληματικά και είμαι αισιόδοξος ότι με τη συμπαράσταση του κόσμου και σκληρή δουλειά, αλλά και με τη στήριξη των ΜΜΕ, θα τα καταφέρουμε», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.
Δεν μπορούμε να περιμένουμε
Ερωτηθείς κατά πόσο το Υπουργείο προχωρεί σε μονομερείς ενέργειες έπειτα από τις πρόσφατες αντιδράσεις της ΟΕΛΜΕΚ και την απόφαση της οργάνωσης για μη αποδοχή των αλλαγών όσον αφορά τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα, ο Υπουργός σημείωσε ότι στη βάση του διαλόγου με την ΟΛΜΕΚ έγιναν πέραν των 10 αλλαγών στις προτάσεις από την επιστημονική επιτροπή .«Η ΟΕΛΜΕΚ στις τελευταίες τρεις συναντήσεις που είχαμε κατέθετε κάθε φορά και μια διαφορετική πρόταση, ανάλογα με τις ισορροπίες που διαμορφώνονταν στο εσωτερικό της», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας:


«Αντιλαμβάνεστε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να περιμένει αλλά ούτε και να αναπροσαρμόζει την στάση του ανάλογα με αυτές τις ισορροπίες». Δεδομένου ότι ΟΕΛΜΕΚ και Υπουργείο συμφωνούν επί των βασικών αρχών, και δεδομένου ότι η ίδια η ΟΕΛΜΕΚ δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καθολική συναίνεση από τα μέλη, ο κ. Καδής εξήγησε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να στερήσει από ακόμη μια γενιά μαθητών να μπει σε ένα εκσυχρονισμένο εκπαιδευτικό σύστημα.
Αισιοδοξία Υπουργού
Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη υπουργική επιτροπή παρακολούθησης της εφαρμογής του Ωρολογίου. «Δεν κάνουμε ένα βήμα, αλλά ένα άλμα με αυτή τη μεταρρύθμιση. Ακόμα και αν υπάρξουν δυσκολίες, που ούτως ή άλλως θα αντιμετωπιστούν, είναι προτιμότερο να ξεκινήσουμε και να τις αντιμετωπίσουμε, παρά να τις μεταφέρουμε στην επόμενη χρονιά. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός». Αναφερθείς στο σύστημα διορισμών, σημείωσε ότι το Υπουργείο επιθυμεί να προχωρήσει με συναίνεση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για εξεύρεση μιας λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα, που ταλαιπωρεί εδώ και καιρό την Κύπρο.
Αντιδράσεις ΠΣΕΜ
Την αναστολή της πρότασης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού όσον αφορά τα ωρολόγια προγράμματα ζήτησε χθες η ΠΣΕΜ, καλώντας το Υπουργείο σε διάλογο. Βασικές αιτίες της διαφωνίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι η κατάργηση της Αγωγής του Πολίτη και της Συμβουλευτικής στο Γυμνάσιο και η ενίσχυση, όπως ισχυρίζονται, των Αρχαίων εις βάρος άλλων μαθημάτων, η περιθωριοποίηση μαθημάτων όπως η Τέχνη, η Μουσική, η Πληροφορική και οι Γλώσσες, η δημιουργία 6 πλήρως εξειδικευμένων κατευθύνσεων στη Β’ και Γ’ Λυκείου.


«Διαφωνούμε με τη δημιουργία εξατάξιων γυμνασίων στις πόλεις, αφού γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτά δημιουργήθηκαν καθαρά για γεωγραφικούς λόγους και βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, διαφωνούμε με τη δημιουργία σχολείων "ελίτ", στα οποία θα προσφέρονται μόνο 2 ή 3 κατευθύνσεις, κάνοντας έτσι διακρίσεις μεταξύ των μαθητών», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ.