Ενέργεια

Έμφραγμα στα νοσοκομεία

Καθολική απεργία των επαγγελματιών Υγείας από τις 7:30π.μ.-11:30π.μ.
Στην τετράωρη στάση εργασίας θα λάβουν μέρος, τελικά, και οι κυβερνητικοί ιατροί - Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα κρατικά νοσηλευτήρια

Στον αναπνευστήρα μπαίνουν σήμερα για τέσσερις ώρες, από τις 7:30 π.μ. έως τις 11:30 π.μ., τα κρατικά νοσηλευτήρια, ως αποτέλεσμα της τετράωρης στάσης εργασίας στην οποία κατέρχονται σχεδόν όλες οι ομάδες επαγγελματιών υγείας. Στη στάση εργασίας θα λάβουν, τελικά, μέρος και οι κυβερνητικοί γιατροί, κατόπιν σχετικής απόφασης που έλαβε χθες το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), το οποίο νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.
Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, κατά τη διάρκεια της απεργίας τα δημόσια νοσηλευτήρια θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ενώ τα σοβαρά περιστατικά, που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ασθενών, θ’ αποστέλλονται σε νοσηλευτήρια του ιδιωτικού τομέα, για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία.
Πέραν της ΠΑΣΥΚΙ, στη σημερινή τετράωρη στάση εργασίας θα συμμετέχουν οι νοσηλευτές-μέλη του Κλάδου Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, του Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών, το προσωπικό των Νοσοκομειακών Εργαστηρίων-μελών του Κλάδου Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ, οι φαρμακοποιοί-μέλη του Κλάδου Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, καθώς και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, μέλη του Κλάδου Τεχνολόγων, Ακτινολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοθεραπείας.
Οι ρυθμίσεις...
Σε δηλώσεις του, χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ), Θεόδωρος Πετέλης, εξέφρασε προς το κοινό την απολογία των νοσηλευτών για την ταλαιπωρία την οποία θα υποστεί εξαιτίας της στάσης εργασίας. Όπως ανέφερε, από τις 7:30π.μ. μέχρι τις 11:30 π.μ. δεν θα λειτουργήσουν τα Εξωτερικά Ιατρεία, ενώ οι Πρώτες Βοήθειες θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, που θα χειρίζεται μόνο επείγοντα περιστατικά. Προσωπικό ασφαλείας θα υπάρχει, επίσης, σε όλους τους θαλάμους. Κατά τη διάρκεια της απεργίας δεν θα λειτουργήσουν χειρουργεία, δεν θα γίνουν αγγειογραφίες κτλ. «Αυτό που προτρέπουμε τους πολίτες, είναι να τηλεφωνήσουν στα νοσοκομεία στα οποία έχουν ραντεβού εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, είτε για να αλλάξουν το ραντεβού είτε για να μεταφερθεί η ώρα του ραντεβού. Αυτό είναι κάτι το οποίο η διοίκηση των νοσηλευτηρίων θα πρέπει να πράξει», υπέδειξε κ. Πετέλης.


Εξάλλου:
* Αναφορικά με τα Ακτινολογικά (Κλάδος Τεχνολόγων, Ακτινολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοθεραπείας) θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας για εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά ως εξής:
Ακτινολογικό (x-ray): Ένα άτομο.
Αξονικός Τομογράφος: Ένα άτομο.
Τμήμα Καθετηριασμού: Ένα άτομο.
Φυσιοθεραπεία: Ένα άτομο στα νοσοκομεία, όπου υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας.
* Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομειακά εργαστήρια (Κλάδος Νοσοκομειακών Εργαστηρίων), δεν θα γίνουν αιμοληψίες ούτε θα δεχθούν δείγματα στο διάστημα της τετράωρης στάσης εργασίας, εκτός από επείγοντα δείγματα από τις Πρώτες Βοήθειες και τα Τμήματα Εντατικής, που θα καλύπτει προσωπικό ασφαλείας. Οι Τράπεζες Αίματος θα λειτουργήσουν μόνο για επείγοντα περιστατικά (έλεγχος και επεξεργασία).
* Κλειστά κατά την τετράωρη στάση εργασίας θα παραμείνουν τα φαρμακεία στα δημόσια νοσηλευτήρια, ένεκα της συμμετοχής στην απεργία του Κλάδου Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών ΠΑΣΥΔΥ. Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι φαρμακοποιοί θα εργαστούν κανονικά, καθότι η υπό σύσταση Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Φαρμακοποιών (ΠΑΣΥΚΥΦΑ), ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να μη συμμετέχει στη στάση εργασίας.
Οι λόγοι της απεργίας
Σε κοινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι Κλάδοι Γενικού Νοσηλευτικού Προσωπικού ΠΑΣΥΔΥ, Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας ΠΑΣΥΔΥ, Νοσοκομειακών Εργαστηρίων ΠΑΣΥΔΥ, Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Τεχνολόγων, Ακτινολόγων, Φυσιοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Πυρηνικής Ιατρικής και Ακτινοθεραπείας, καθώς και η Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών, καταγράφουν τους λόγους (πέραν των επιμέρους αιτημάτων τους), οι οποίοι τους ώθησαν στην απόφασή τους αυτή. Όπως αναφέρουν:
«*Απεργούμε γιατί ο μεγάλος φόρτος εργασίας που δέχονται τα Κρατικά Νοσοκομεία, λόγω της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με την ελλιπή στελέχωση, τόσο σε νοσηλευτικό όσο και άλλο παραϊατρικό προσωπικό καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα των νοσοκομείων, δεν μας αφήνουν άλλη διέξοδο από του να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Θέλουμε τα Δημόσια Νοσοκομεία να ενδυναμωθούν και να στελεχωθούν σωστά, ώστε ο Κύπριος πολίτης να απολαμβάνει την ποιοτική φροντίδα υγείας που του αξίζει σε συνθήκες ασφάλειας.
»*Απεργούμε γιατί πέραν των 1262 ατόμων υπηρετούν ως έκτακτοι, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική ξεπαγώματος των κενών θέσεων, ενώ σε άλλες υπηρεσίες έχουν ήδη ξεπαγώσει εκατοντάδες θέσεις και έπονται και άλλες.
»*Απεργούμε γιατί υπάρχει σοβαρό διοικητικό κενό (υπάρχουν πέραν των 306 θέσεων ανέλιξης κενές) και η διοικητική κάλυψη τόσο σε επίπεδο τμημάτων όσο και σε επίπεδο νοσοκομείων πάσχει.
»*Απεργούμε γιατί με τις προθέσεις που υπάρχουν περί Αυτονόμησης, αυτό που διαβλέπουμε είναι ότι σταδιακά τα Δημόσια Νοσοκομεία θα πέσουν σε μαρασμό και κλείσιμο.
»*Απεργούμε γιατί ο Κύπριος πολίτης, ενώ έχει την ανάγκη μιας αξιοπρεπούς φροντίδας υγείας σε συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας, δεν την έχει».
Και οι γιατροί στον χορό
Συμμετοχή στην τετράωρη στάση εργασίας αποφάσισε χθες το απόγευμα και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ), το οποίο νωρίτερα συναντήθηκε με τον Υπουργό Υγείας, Φίλιππο Πατσαλή.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Δ.Σ. της ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει τα εξής: «Σε έκτακτη συνεδρία του το Δ.Σ. της ΠΑ.ΣΥ.Κ.Ι., που πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, αφού μελέτησε τις εξελίξεις σε συνέχεια της συνεδρίας ημερομηνίας 30 Απριλίου 2015, αποφάσισε να ενεργοποιήσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για κλιμακωτά δυναμικά μέτρα. Ως πρώτο βήμα προχωρεί σε 4ωρη προειδοποιητική στάση εργασίας αύριο (σ.σ. σήμερα) Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015, από τις 7:30 έως τις 11:30. Μετά τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση, αναμένουμε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015, την ολοκλήρωση των θεμάτων της συμφωνίας που έχει υπογραφεί στις 20 Ιανουαρίου 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, προχωρούμε στο επόμενο μέτρο, σε 24ωρη απεργία.
»Η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών στα ΜΜΕ για τη χρήση ηλεκτρονικής κάρτας που αφορά τον χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης των ιατρών από τα νοσηλευτήρια, δεν είχε τεθεί ποτέ στην υπογραφείσα συμφωνία. Διερωτόμαστε αν αυτό είναι πρόσχημα. Στόχος μας, δεν είναι η ταλαιπωρία των ασθενών, αλλά η διεκδίκηση ποιοτικής φροντίδας για όλους, παράλληλα με αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας».
Κυβέρνηση: Αχρείαστη η στάση εργασίας
«Η ΣΤΑΣΗ εργασίας στα κρατικά νοσηλευτήρια είναι αχρείαστη και δεν εξυπηρετεί ούτε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των εργαζομένων, ούτε όμως και των ασθενών», αναφέρεται, πάντως, σε χθεσινή γραπτή δήλωση του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου. Όπως σημειώνεται, «προς αποκατάσταση της αλήθειας, ουδείς, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο Υπουργός Οικονομικών τάχθηκε οποτεδήποτε υπέρ της απαγόρευσης του ιερού δικαιώματος των εργαζομένων, είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, στην απεργία».


«Εκείνο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσαν αναφορικά με την προγραμματισμένη στάση εργασίας των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΝΟ», προστίθεται, «είναι ότι τη θεωρούν αδικαιολόγητη και καταχρηστική, διότι έχει ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους, πλην αυτού της αναβάθμισης των κλιμάκων μισθοδοσίας τους. Και αυτό», συνεχίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «επειδή είναι θέμα, για το οποίο θα γίνει διάλογος κατά τη διαπραγμάτευση των εργασιακών θεμάτων, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης και αυτονόμησης των νοσοκομείων».
Καταλήγοντας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι τα θέματα αυτά, μπορούν να επιλυθούν στο πλαίσιο του επικείμενου διαλόγου και μέσα στα μέτρα της αντοχής των δημοσίων οικονομικών.