Ενέργεια

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία AKEΛ για την Αρμενική Γενοκτονία

Πρωτοβουλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αναλάβει το ΑΚΕΛ, με σκοπό την προώθηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων μέσω ψηφοφορίας στην Ομάδα της Αριστεράς, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, έπειτα από συνάντηση στα γραφεία του κόμματος με αντιπροσωπία της Αρμενικής Εθνικής Ομοσπονδίας.
«Οι Ευρωβουλευτές μας έχουν αναλάβει πρωτοβουλία και έχει υιοθετηθεί από την ομάδα της Αριστεράς ένα ψήφισμα, το οποίο προωθείται στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με στόχο να υιοθετηθεί, γιατί θεωρούμε -όχι ξεκινώντας από αντιτουρκισμό- ότι εκείνο το οποίο έγινε τότε, είναι κάτι που αποτελεί ντροπή για την ανθρωπότητα και θα πρέπει όλοι να φροντίσουμε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα», σημείωσε ο κ. Κυπριανού.
Όπως δήλωσε εκ μέρους της Αρμενικής Οργάνωσης ο Σιμόν Αϊνεντζιάν, στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν και άλλα θέματα που απασχολούν την αρμενική κοινότητα και την οργάνωση σε διάφορους πολιτιστικούς και ανθρωπιστικούς τομείς, καθώς και θέματα που αφορούν τον χώρο των MME.
Το Λουξεμβούργο αναγνώρισε τη Γενοκτονία
Μετά το Βατικανό, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Αυστρία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Λουξεμβούργο γίνεται η τελευταία χώρα από τις συνολικά 22 που αποκάλεσε ως «Γενοκτονία» τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων το 1915 από τους Οθωμανούς Τούρκους και τους Νεότουρκους του Κεμάλ, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου ενέκρινε ομόφωνα την Τετάρτη ψήφισμα, με το οποίο αναγνωρίζει και καταδικάζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων.
Στο ίδιο πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε την πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, για να παραστεί στην τελετή στη Ρωσία με αφορμή την 70ή επέτειο από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη. Η κίνηση αυτή του Ερντογάν φαίνεται να είναι μια απάντηση στην απόφαση του Πούτιν τον περασμένο μήνα να αποκαλέσει «Γενοκτονία» τη μαζική εξόντωση των Αρμενίων το 1915.