Ενέργεια

Με το όπλο παρά πόδα οι καθηγητές

Η ΟΕΛΜΕΚ κατηγορεί τον Κ. Καδή και προαναγγέλλει τη λήψη μέτρων
Απορρίπτει τη νέα πρόταση ΟΕΛΜΕΚ ο Κώστας Καδής, κάνοντας λόγο για καθολική απαίτηση εκσυγχρονισμού του δημόσιου σχολείου

Τους λόγους για τους οποίους δεν μπόρεσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση της ΟΕΛΜΕΚ για το Ωρολόγιο, που παρέδωσε την περασμένη Δευτέρα, γνωστοποίησε μέσω επιστολής του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής. Απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Γραμματείας της ΟΕΛΜΕΚ, ο Υπουργός απέρριψε την πρόταση την οποία κατέθεσε η οργάνωση στις 4 Μαΐου 2015, επικαλούμενος δομικές αλλαγές που ουσιαστικά διαφοροποιούν την πρόταση του Υπουργείου, όπως αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.


Από την άλλη η ΟΕΛΜΕΚ, απαντώντας στην επιστολή Καδή, αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της ότι αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της προχειρότητας, του ετσιθελισμού, της ελλιπούς τεκμηρίωσης και της ανεύθυνης βιασύνης με την οποία επιχειρεί το Υπουργείο να προχωρήσει στις συγκεκριμένες εκπαιδευτικές αλλαγές. «H επιστολή σας, όπως και γενικότερα η πρότασή σας, στερείται οποιασδήποτε επιστημονικής και παιδαγωγικής βάσης», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Κατηγορώντας την Υπουργό για μονομερείς ενέργειες, η ΟΕΛΜΕΚ κάλεσε τον κ. Καδή να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ούτως ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος για εξεύρεση λύσης. Στόχος της χθεσινής συνεδρίασης του ΚΔΣ της Οργάνωσης, τόνισε, είναι να διορθωθούν οι όποιες αγκυλώσεις που αφορούν τόσο τους μαθητές όσο και γνωστικά αντικείμενα, όπως οι Ξένες Γλώσσες, η Οικιακή Οικονομία, η Φυσική Αγωγή, η Βιολογία, η Χημεία, η Μουσική, η Τέχνη, το Θέατρο και η Τεχνολογία. Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται μεταξύ άλλων, το Λύκειο που προτείνει το Υπουργείο δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κυπριακής αγοράς εργασίας, ενώ δεν θα καταπολεμηθεί ούτε η Λερναία Ύδρα της παραπαιδείας.
«Φανερώνετε στην πράξη ότι δεν έχετε διδαχθεί από τα λάθη που είχαν γίνει με την εφαρμογή του Ενιαίου Λυκείου, αφού επαναλαμβάνετε ακριβώς τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές (έλλειψη διαλόγου, συζητήσεις στο παρασκήνιο, ελλιπής επιστημονική τεκμηρίωση, βεβιασμένη εφαρμογή) για την εισαγωγή των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων», σημειώνει η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Το γεγονός αυτό προδιαγράφει μιαν ανάλογη αποτυχία, για την οποία θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνος εσείς ο ίδιος και όσοι συνήργησαν, στο προσκήνιο και κυρίως στο παρασκήνιο, στη διαδικασία εισαγωγής των νέων Ωρολογίων Προγραμμάτων», αναφέρει.
Η ΟΕΛΜΕΚ γνωστοποίησε, επίσης, την απόφασή της για σύγκληση έκτακτου Κ.Δ.Σ. την ερχόμενη Πέμπτη 14 Μαΐου, γι' αξιολόγηση των εξελίξεων και λήψη μέτρων στην περίπτωση, όπως σημειώνει, που το ΥΠΠ συνεχίζει να αγνοεί τις συνεχείς εκκλήσεις της Οργάνωσης για διάλογο. Σημειώνεται πως αν και η απόφαση της ΟΕΛΜΚΕΚ πάρθηκε κατά πλειοψηφία, εντούτοις πληροφορίες σημειώνουν ότι η πολυφωνία στο εσωτερικό της οργάνωσης προέρχεται από τα αντικρουόμενα συμφέροντα του κάθε κλάδου καθηγητών. Πάντως, μια από τις ανησυχίες που επικαλείται η Οργάνωση είναι τα στενά χρονικά περιθώρια ενημέρωσης των μαθητών για τις νέες μεταρρυθμίσεις, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων.
Αποφασισμένοι να κερδίσουν το στοίχημα
Πάντως ο Υπουργός Παιδείας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΕΔΕΚ στο Ίδρυμα Λυσσαρίδη την Τετάρτη το βράδυ, με θέμα τις μεταρρυθμίσεις της παιδείας, και πιο ειδικά τον νέο τύπο Λυκείου, τόνισε: «Η παιδεία μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Είναι καθολική η απαίτηση για εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου και τερματισμό των στρεβλώσεων και των αδυναμιών του. Το απαιτεί η κοινωνία μας, το απαιτούν οι μαθητές μας, η παιδεία μας και η ιστορία αυτού του τόπου. Είμαστε αποφασισμένοι να κερδίσουμε το στοίχημα, και ελπίζουμε ότι στην προσπάθειά μας αυτή θα σας βρούμε όλους συμπαραστάτες».
Υποτιμάται η Χημεία
Την απολογία του εξέφρασε προς τους μαθητές ο Σύνδεσμος Χημικών Καθηγητών για τη μη βελτίωση, όπως σημειώνει, του εκπαιδευτικού συστήματος, κάνοντας λόγο για φρούδες ελπίδες έπειτα από τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες, όπως σημειώνει, κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικές είναι. Με ανακοίνωσή τους οι καθηγητές Χημείας εξηγούν ότι παρόλη την έντονη προσπάθεια και τις παραινέσεις σε όλα τα επίπεδα για το μάθημα της Χημείας, εντούτοις δεν έγινε κατορθωτό να το «ξεκολλήσουν» από την τελευταία θέση των διδασκόμενων μαθημάτων τόσο του Γυμνασίου όσο και του Λυκείου.


Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση αναφέρει καταληκτικά: «Αγαπητοί μαθητές, απολογούμαστε που ίσως βρείτε πολλές δυσκολίες στις σπουδές σας, αφού σε πολλά πανεπιστήμια (160 σχολές σε Ελλάδα και Κύπρο) έχουν στα προγράμματά τους τη Χημεία. Βλέπετε, εκεί δεν υποτιμάται η επιστήμη της Χημείας ως υποδεέστερο μάθημα και δεν θα μπορείτε να προχωρήσετε αν δεν περάσετε αρκετά μαθήματα που έχουν προαπαιτούμενες γνώσεις Χημείας».
* Η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών ΑΚίΔΑ διοργανώνει σήμερα Παρασκευή, στις 18:30, συνάντηση Διαλόγου στη Δημοσιογραφική Εστία με θέμα: το «Σύστημα Διορισμού στην Εκπαίδευση: Πρόταση Υπουργείου Παιδείας - Πολιτική, Ηθική, Κοινωνική, Εκπαιδευτική, Νομική διάσταση και προεκτάσεις».