Ενέργεια

Ωρολογιακοί διαξιφισμοί

Σε παγκύπρια συνδιάσκεψη παραπέμπει τη συζήτηση ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, βολές κατά του Γ.Γ. της Οργάνωσης
Κανονικά προχωρεί το Υπουργείο, αφού δεν μπορεί να περιμένει τις ευκαιριακές αποφάσεις με ευκαιριακές πλειοψηφίες της «ανεύθυνης» και «ισοπεδωτικής» ΟΕΛΜΕΚ, τόνισε ο Κώστας Καδής
«ΑΣΤΟΧΟ σε βαθμό απρέπειας χαρακτήρισε το λεξιλόγιο της επιστολής της ΟΕΛΜΕΚ ο Υπουργός Παιδείας»

Σε μετωπική σύγκρουση φαίνεται πως εξελίσσεται η κόντρα μεταξύ του Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή και της ΟΕΛΜΕΚ, αναφορικά με τα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα (ΝΩΠ). Αφορμή της σύγκρουσης φαίνεται πως είναι το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε η τελευταία στο Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με το οποίο η ΟΕΛΜΕΚ καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στον Υπουργό, κάνοντας λόγο για ετσιθελισμό του ιδίου και απορρίπτει την πρόταση, προαναγγέλλοντας τη λήψη μέτρων.


Ο Υπουργός, από την πλευρά του, σε χθεσινές δηλώσεις έξω από το Προεδρικό, εξέφρασε τη λύπη του για το απαξιωτικό και υβριστικό, όπως χαρακτήρισε, ύφος της επιστολής. «Νομίζω δεν περιποιεί τιμή σε μια οργάνωση η οποία θέλει να σέβεται τους θεσμούς, διότι δεν αναφερόταν σε έναν τυχαίο άνθρωπο, αναφερόταν στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, και θα έπρεπε τουλάχιστον να σεβαστεί τον Υπουργό ως θεσμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας:


«Θεωρώ ότι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιήθηκε ήταν άστοχο και έφτανε στο επίπεδο της απρέπειας. Απ' εκεί και πέρα, το Υπουργείο Παιδείας προχωρεί σταθερά στην υλοποίηση των αποφάσεών του».
Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Υπουργείο, σημειώνεται: «Το Υπουργείο θεωρεί απαράδεκτη την ισοπεδωτική στάση της ΟΕΛΜΕΚ, η οποία, πέραν της ανευθυνότητας, καταδεικνύει την αδυναμία της
Οργάνωσης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, των προκλήσεων της σύγχρονης κοινωνίας, καθώς και των αναγκών των νέων μας».
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν
Μιλώντας για την απόφαση του Υπουργείου να προχωρήσει στην υλοποίηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, ο κ. Καδής σημείωσε πως τα ΝΩΠ στηρίχθηκαν πάνω σε τεκμηριωμένη έκθεση επιστημονικής επιτροπής, εν αντιθέσει με τις 3 διαφορετικές προτάσεις της ΟΕΛΜΕΚ, στις οποίες δεν υπήρχε ούτε μία λέξη τεκμηρίωσης. Ερωτηθείς για το κατά πόσο το Υπουργείο θα προχωρήσει στην εφαρμογή των εκπαιδευτικών αλλαγών, δεδομένων των προειδοποιήσεων των εκπαιδευτικών οργανώσεων και την ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Καδής είπε: «Ας αφήσουμε να δούμε ποιο μισό της ΟΕΛΜΕΚ θα επικρατήσει στο τέλος και ποια θα είναι η τελική πρόταση, διότι οι ισορροπίες αλλάζουν από μέρα σε μέρα και το Υπουργείο δεν μπορεί να περιμένει ή να προσκολλάται σε ευκαιριακές αποφάσεις με ευκαιριακές πλειοψηφίες».
Διχασμένη η ΟΕΛΜΕΚ
Σε μιαν άλλη σημαντική εξέλιξη, τo ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ ενέκρινε την Πέμπτη με οριακή ψηφοφορία (11-10) πρόταση μομφής-καταγγελίας κατά του προέδρου της οργάνωσης Δημήτρη Ταλιαδώρου. Η πρόταση, που πέρασε τελικά με τις ψήφους της Προοδευτικής, της ΔΗΚΙ, της Νέας Πνοής και του Μιχάλη Ιερείδη, επικρίνει ουσιαστικά τις ενέργειες και τη δράση του Προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ αναφορικά με τη στάση που κράτησε ο ίδιος στο θέμα ΝΩΠ, θεωρώντας πως αυτή αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΚΔΣ και της ΠΣΓΑ της ΟΕΛΜΕΚ.


O κ. Ταλιαδώρος, από την πλευρά του, δήλωσε στη «Σημερινή» πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι άνευ περιεχομένου, αφού οι κατηγορίες αφορούν προγενέστερα θέματα, τα οποία ήδη συζητήθηκαν. Συγκεκριμένα, είπε ότι όλα γίνονται για ένα πρόσωπο, τον Γραμματέα της Οργάνωσης (Μιχάλη Ιερείδη), που αποστάτησε από την Κίνηση της οποίας ήταν μέλος, και μόλις την περασμένη βδομάδα ψήφισε εναντίον της συγκεκριμένης πρότασης μομφής.


Ο κ. Ταλιαδώρος διερωτήθηκε τι άλλαξε από τότε, τονίζοντας ότι κάποιοι εξυπηρετούν ενδεχομένως σκοπιμότητες αυτοπροβολής. «Συζητούμε πολύ σημαντικά θέματα Παιδείας, αυτά θα πρέπει να τεθούν στο περιθώριο», κατέληξε ο ίδιος, καλώντας σε παγκύπρια συνδιάσκεψη, ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα των ΝΩΠ.
Παραγνωρίστηκαν οι προϋποθέσεις
Το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί πως οι προϋποθέσεις που έθεσε η Οργάνωση και αφορούσαν την επιστημονική τεκμηρίωση, τη μη υποβάθμιση ειδικοτήτων και την προστασία των εν ενεργεία εκπαιδευτικών έχουν παραγνωριστεί από τον κ. Ταλιαδώρο. Συγκεκριμένα, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει: «Παραπλάνησε τα μέλη του ΚΔΣ ότι δεν θα συμφωνούσε στις 35 διδακτικές περιόδους στο Γυμνάσιο και τελικά ο ίδιος υπέγραψε την πρόταση της Επιτροπής την οποία διόρισε το Υπουργείο Παιδείας, που προνοούσε 35 διδακτικές περιόδους στο Γυμνάσιο.


Με δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε ότι είναι αδύνατο να επαναδιοριστούν όσοι καθηγητές εργάζονταν μέχρι σήμερα στο δημόσιο σχολείο μετά από την εφαρμογή του νέου Ωρολογίου Προγράμματος και καλούσε μονομερώς τον Υπουργό Παιδείας να εφαρμόσει το Νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα».
Σκληρή κριτική από ΑΚΕΛ
Βεβιασμένη και πρόχειρη χαρακτήρισε την εφαρμογή των ΝΩΠ στη Μέση εκπαίδευση το ΑΚΕΛ, κατηγορώντας το Υπουργείο Παιδείας ότι προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες προχειρότητας και ετσιθελισμού. Όπως τονίζει με χθεσινή ανακοίνωση Τύπου, τα ΝΩΠ δεν τυγχάνουν της στήριξης ούτε των εκπαιδευτικών οργανώσεων, αλλά ούτε της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την όλη προσπάθεια εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και απειλούν με σοβαρότατα προβλήματα τη νέα σχολική χρονιά.


«Η μονομερής απόφαση του ΥΠΠΟ για τα νέα ωρολόγια προγράμματα είναι κατώτερη των περιστάσεων, είναι απόφαση στο πλαίσιο των πολιτικών της λιτότητας, αφού η πανθομολογουμένως καλύτερη πρόταση του 2012 απορρίφθηκε λόγω κόστους», αναφέρει ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης στην ανακοίνωση, τονίζοντας: «Εάν το Υπουργείο Παιδείας ήθελε οπωσδήποτε να εφαρμόσει νέα ωρολόγια προγράμματα από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, θα έπρεπε να προετοιμαστεί πολύ καλύτερα και κυρίως έγκαιρα. Δυστυχώς, επικράτησαν οι βεβιασμένοι και πρόχειροι σχεδιασμοί, που εκ των πραγμάτων οδηγούν σε αποτελέσματα κατώτερα των αναγκών».
Αντίδραση ΣΕΛΕΚ
Την έντονη ανησυχία αλλά και δυσαρέσκειά του ως προς τη στάση και την πολιτική που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας, η ΟΕΛΜΕΚ και η Ε.Ε.Υ. σχετικά με το θέμα της επαγγελματικής αποκατάστασης των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση, εξέφρασε και o Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικού Καταλόγου, Σ.Ε.Λ.Ε.Κ. Με ανακοίνωσή του που εξέδωσε, τονίζει: «Αυτό που εισηγούμαστε και πιστεύουμε ότι είναι ορθό, είναι να υπάρξουν ειδικές διατάξεις - κανονισμοί και τροποποιήσεις στη νομοθεσία της Ε.Ε.Υ., ούτως ώστε τα άτομα από τον ειδικό κατάλογο αναπήρων που δικαιούνται μονιμοποίηση, με βάση τη νομοθεσία της ποσόστωσης, να εργοδοτηθούν υπό μόνιμη βάση επί δοκιμασία, ανεξαρτήτως αν εκπλήρωσαν το πρόγραμμα της προϋπηρεσιακής κατάρτισης ή όχι», ενώ τα μέτρα που προτείνει είναι: «Αν το οικονομικό κόστος για τη διεκπεραίωση του προγράμματος υπηρεσιακής κατάρτισης ανά κλάδο είναι ασύμφορο, τότε μπορεί για τα άτομα ειδικού καταλόγου να δημιουργηθεί ένα γενικό πρόγραμμα κατάρτισης για όλες τις ειδικότητες».
Έλλειψη διαλόγου καταγγέλλουν οι γεωγράφοι
Αδικημένοι νιώθουν οι καθηγητές Γεωγραφίας, με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καθηγητών Γεωγραφίας να εκφράζει δημόσια τη δυσαρέσκειά του σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου. «Ως κλάδος είμαστε πολύ αδικημένοι από την απόφαση αυτή, αλλά και πολύ δυσαρεστημένοι με τον ίδιο τον Υπουργό. Στην εξαγγελία που έδωσε ο Υπουργός στις 06/05/15 σχετικά με το ΝΩΠ, υποστήριζε ότι η απόφαση αυτή προέκυψε μετά από διάλογο όλων των εμπλεκομένων φορέων και επί τη βάσει επιστημονικών ερευνών. Εμείς ως κλάδος της Γεωγραφίας δηλώνουμε δημόσια ότι ποτέ δεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον Υπουργό και να εκφράσουμε την αδικία την υπόκειται το μάθημα της Γεωγραφίας».
Παράλληλα, ο Σύνδεσμος Θεατρολόγων προειδοποιεί: «Εάν τυχόν η δέσμη δεν επανέλθει στη μορφή που ψηφίστηκε στην ΠΣΓΑ, τότε μιλάμε ουσιαστικά για συνειδητή εξόντωση του θεάτρου από τη Μέση Εκπαίδευση, αφού οι απώλειες του κλάδου θα υπολογίζονταν σε μια τέτοια περίπτωση γύρω στο 88%».