Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 38 ΧΡΟΝΙΑ

Δεν ανακηρύσσουν «κράτος»
«Μετά από δυναμικές παρεμβάσεις - ΑΠΕΣΟΒΗΘΗ Η ΚΡΙΣΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ: "Δεν παρίσταται ανάγκη μονομερούς ανακηρύξεως ανεξαρτησίας" - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΩΝ», είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 1977, κάτω από τον οποίο γράφει:
Μετά από δυναμική παρέμβαση της αμερικανικής κυβερνήσεως και των χωρών της Κοινής Αγοράς, η Άγκυρα και η τουρκοκυπριακή ηγεσία απεφάσισαν να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για μονομερή ανακήρυξη τουρκοκυπριακού κράτους πριν από τις γενικές εκλογές στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ιδιαίτερα δυναμική υπήρξε η παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα μετά τις επίμονες πληροφορίες ότι η τουρκική πλευρά σκόπευε να προβεί στην επίσημη μονομερή ανακήρυξη σήμερα, 1η Ιουνίου.
Επιλεκτικά επιδόματα
Μεγάλη αδικία, που προσλαμβάνει τις διαστάσεις σοβαρού σκανδάλου, επεσήμανε η εφημερίδα μας σε βάρος αυτοστεγαζομένων προσφύγων.
Συγκεκριμένα, ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων, που είχαν αρχίσει την αυτοστέγασή τους με την ανεπαρκή αρχική επιχορήγηση των 800 λιρών, την συνέχισαν ή και την συμπλήρωσαν με δικούς τους πόρους και οι περισσότεροι με δυσκολοσυντήρητα δάνεια. Οι άνθρωποι αυτοί δεν θέλησαν να καθυστερήσουν την στέγασή τους, γιατί αντιμετώπιζαν πολύ πιεστικές οικογενειακές συνθήκες.
Βομβαρδιστικά στο Ακρωτήρι
Έφθασαν χθες στη Βάση Ακρωτηρίου τέσσερα βομβαρδιστικά, τα οποία εστάθμευσαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βάσεως.
Όπως είναι γνωστό, από δύο και πλέον ετών δεν σταθμεύουν στη Βάση του Ακρωτηρίου βαρέα βομβαρδιστικά της ΡΑΦ.
Νεκρός με πιστόλι
Χθες, γύρω στο μεσημέρι, άνδρες που εργάζονταν κοντά στον κόλπο της Επισκοπής μέσα στην περιοχή της Βρεττανικής Βάσεως, αντελήφθησαν αυτοκίνητο «Φίατ», και στο μπροστινό κάθισμα έναν άνδρα νεκρό με τραύμα στον κρόταφο, που είχε στο χέρι πιστόλι.
Η Αστυνομία των Βάσεων εξετάζει κατά πόσον πρόκειται για εγκλημα ή για αυτοκτονία.
Νέα υπόθεση κατασκοπείας
Και άλλη γυναίκα συνέλαβε η Αστυνομία για την υπόθεση κατασκοπείας. Πρόκειται για την Α. Α. Μ., 27 χρονών, από τη Λευκωσία και τώρα κάτοικο Λεμεσού.
Η σχετική αστυνομική ανακοίνωση, που εξεδόθη ψες, δεν αναφέρει τίποτε άλλο, σύμφωνα όμως με πρόσθετες πληροφορίες, οι έρευνες της Αστυνομίας επεκτείνονται τώρα και προς την κατεύθυνση της Λευκωσίας και προς κύκλους ξένων στρατιωτικών που υπηρετούν στην Κύπρο.
Ως γνωστόν, η πρώτη συλληφθείσα, ιδιοκτήτρια μπαρ και πρώην σύζυγος ειρηνευτού, μετέδιδε τα μυστικά της σε Τούρκους που είχαν δήθεν αποδράσει από τα κατεχόμενα.
Η Μ. θα παρουσιασθή σήμερα το πρωί στο Δικαστήριο για την έκδοση διατάγματος κρατήσεώς της.
Σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες από αστυνομικούς κύκλους πρέπει να αναμένονται και άλλες συλλήψεις για την ίδια υπόθεση.