Σημερινά

Άλλοι στην τρελή χαρά και άλλοι χάσκουν...

Πού είσαι, λόρδε Χάνεϊ, να δεις το όραμα των «δυο λαών», όπως δηλώνει ο κ. Ακιντζί, που είναι έτοιμοι να ζήσουν σε «δυο ισότιμα συνιστώντα κράτη», πλάι - πλάι. Μετά τους περιπάτους και τις θεατρικές παραστάσεις και τους μόνιμους χειροκροτητές από το παρελθόν, δηλαδή από σχέδιο Ανάν, η εικόνα που εμπεδώνεται στην κοινή γνώμη είναι αυτή των «δυο συμπροέδρων». Και των «δυο κοινωνιών» που βρίσκονται στην τρελή χαρά! Με την Τουρκία να εισπράττει καθαρό ποινικό μητρώο.
Το έλεγαν, άλλωστε, και το λένε. Υπάρχει μόνο ένα σχέδιο: Εκείνο της Τουρκίας και της Βρετανίας, όπως εκπονήθηκε το 1956. Της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας των δυο ισότιμων συνιστώντων κρατών, με την πηγή της εξουσίας να πηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό είναι το όνειρο των δυο ηγετών; Η διχοτόμηση; Γι' αυτόν τον λόγο ενταχθήκαμε στην ΕΕ;
Βεβαίως, από το σκηνικό δεν λείπει και ο λεγόμενος απορριπτικός χώρος, ο οποίος χάσκει στην κυριολεξία, αφού δεν έχει καταφέρει εκτός του φορτικού, πλέον, «όχι» να δώσει επαρκή εναλλακτική πολιτειακή πρόταση. Κινείται μεταξύ της καλής δήθεν ομοσπονδίας, η οποία δεν υπάρχει στη δική μας περίπτωση, και των ασαφών, γενικών και αόριστων εισηγήσεων, που ενταφιάζονται μέσα από τη συνενοχή που αποτυπώνεται στο Εθνικό Συμβούλιο.
Το δίλημμα δεν είναι ομοσπονδία ή διχοτόμηση. Αυτές είναι έννοιες συνώνυμες. Το δίλημμα είναι εάν θα γίνουμε τουρκική επαρχία ή όχι, και αν θα διατηρηθεί και πώς η Κυπριακή Δημοκρατία στη ζωή ως ενιαίο κράτος με έξι περιφέρειες, εκ των οποίων οι δυο θα μπορούσαν να ήταν υπό την τουρκοκυπριακή διοίκηση σε τοπικό επίπεδο, με πλήρη εφαρμογή των αρχών και αξιών της ΕΕ και του δικαιώματος «ένας άνθρωπος-μία ψήφος».


Και με βάση συνομιλιών τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, για τις οποίες πανηγυρίζει η Κυβέρνηση και οι οποίες περιλαμβάνουν την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα. Αντ' αυτών, όμως, στήνονται φιέστες, στο παρασκήνιο των οποίων η ίδια η πολιτική μας ηγεσία θέτει, το γεμάτο από τουρκικές σφαίρες πιστόλι, στον κρόταφο τής Κυπριακής Δημοκρατίας.