Σημερινά

Η «ΣΗΜΕΡΙΝΗ» ΠΡΙΝ ΑΠΟ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Παραμένει το χάσμα
«Για την επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών - ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ στις θέσεις Ελλήνων-Τούρκων - ΕΜΜΟΝΗ ΒΑΛΝΤΧΑΪΜ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ». Με αυτόν τον πρωτοσέλιδο τίτλο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου 1978 η «Σημερινή».
Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έκαμε χθες δήλωση για τις διαβουλεύσεις που ο Γενικός Γραμματέας είχε εκεί για το Κυπριακό. Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων, που ο κ. Βάλντχαϊμ είχε χωριστά με τους Κυπριανού και Ντενκτάς, εξετέθησαν διάφορες απόψεις και οι θέσεις των δύο μερών όσον αφορά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων διασαφηνίσθησαν από μερικές απόψεις. Πάντως, προστίθεται, «δεν υπήρξε ένδειξη για σμίκρυνση του χάσματος στις θέσεις των δύο μερών», σχετικά με τη βάση για επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών.
Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν -καταλήγει η χθεσινή δήλωση- ήταν και η πιθανότητα να συναντηθούν πρόσωπο με πρόσωπο στη Νέα Υόρκη μερικοί ή όλοι οι ηγέτες των ενδιαφερομένων μερών, δεν κατέστη όμως δυνατό να συμφωνηθεί μια τέτοια συνάντηση.
Οπισθοδρόμηση
Στη δημοσιότητα δόθηκε, επίσης, χθες το πλήρες κείμενο της εκθέσεως του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Βάλντχαϊμ, για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαΐου '78, η οποία θα συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας πιθανώτατα μεθαύριο Δευτέρα.
Στην έκθεσή του ο Γενικός Γραμματέας ζητεί νέα εξάμηνη παράταση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Βάλντχαϊμ εκφράζει την άποψη ότι η οπισθοδρόμηση των τελευταίων εβδομάδων δεν πρέπει να αφεθεί να ματαιώσει την αναζήτηση μιας δίκαιης και ειρηνικής λύσεως του κυπριακού προβλήματος.
Καραμανλής - Λιούμπισιτς
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Καραμανλής εδέχθη προχθές τον Υπουργό Αμύνης της Γιουγκοσλαβίας, στρατηγό κ. Νικολάι Λιούμπισιτς. Τον κ. Λιούμπισιτς συνόδευε ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ε. Αβέρωφ. Κατά τη συνάντηση του Έλληνος πρωθυπουργού και του Γιουγκοσλάβου Υπουργού ανασκοπήθηκαν κατ' αρχήν οι σχέσεις των δυο χωρών, ιδιαίτερα δε η συνεργασία τους σε αμυντικά θέματα, και αντηλλάγησαν απόψεις επί της διεθνούς καταστάσεως κυρίως επί του Κυπριακού, δεδομένου ότι η Γιουγκοσλαβία σαν ηγέτις δύναμη των Αδεσμεύτων μπορεί να επηρεάζει θετικά τον Τρίτο Κόσμο υπέρ των ελληνοκυπριακών θέσεων. Ο Γιουγκοσλάβος Υπουργός επέδωσε εξάλλου και φιλικό μήνυμα του προέδρου Τίτο προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό.
Από κοινού λειτουργία του αεροδρομίου θέλουν οι Τούρκοι
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ στην Κύπρο αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Γκαλίντο Πολ συναντήθηκε χθες το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ορέκ. Στη συνάντηση παρευρίσκετο επίσης ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος κ. Γκορζιέ. Η συνάντηση αυτή διήρκεσε 90 λεπτά.
Μιλώντας αργότερα προς Τούρκους δημοσιογράφους, ο κ. Ορέκ είπε ότι συζητήθηκαν αρκετά προβλήματα που αφορούν τα Ηνωμένα Έθνη. Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Πολ και Ορέκ έγινε αναφορά στο Διεθνές Αεροδρόμιο Λευκωσίας και συζητήθηκαν τρόποι χρήσεώς του τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Τούρκους.
Ο κ. Ορέκ, σύμφωνα με τον παράνομο ραδιοσταθμό «Μπαϋράκ», δήλωσε ακόμα ότι το θέμα του αεροδρομίου είχε περιληφθεί στην πρόσφατη έκθεση του κ. Βάλντχαϊμ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.