Ενέργεια

Διχάζει η έκθεση για την Τουρκία

Ακόμη και ο ΔΗΣΥ μιλά με δύο φωνές
Ικανοποιημένοι, Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ, με τις τροπολογίες της έκθεσης στο κυπριακό, παρά την έμμεση προώθηση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-Ε.Ε.

Ικανοποιημένους φαίνεται πως αφήνει Κυβέρνηση και ΔΗΣΥ η έκθεση προόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, παρά τις όποιες σημαντικές παραλείψεις που αυτή εμπεριέχει, αφού, σύμφωνα τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, «ένα κείμενο από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 751 μέλη δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι απόλυτα ικανοποιητικό». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος, Νίκου Τορναρίτη, που σημείωσε:


«Είναι σχεδόν αδύνατο ν' αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους όλους και όλες τις πλευρές, αυτό είναι σίγουρο», προσθέτοντας: «επισημαίνουμε την καταγραφή θετικών στοιχείων, όπως την εκτενή αναφορά για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της ενταξιακής της διαδικασίας π.χ. να επιτρέψει στη ΔΕΑ πλήρη πρόσβαση στα αρχεία και στις στρατιωτικές ζώνες, να αρχίσει να αποσύρει τα κατοχικά στρατεύματα και να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου, να εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, να τερματίσει τον παράνομο εποικισμό στις κατεχόμενες περιοχές». Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις όποιες στρεβλώσεις και παραλείψεις της έκθεσης, ο κ. Τορναρίτης ξεκαθάρισε ότι ο ΔΗΣΥ θεωρεί παρούσα την Ε.Ε. προσθέτοντας:


«Πρέπει να τονίσουμε ότι στην πορεία, για να φτάσουμε στην ώρα της ψήφισης, απορρίφθηκαν αρκετές αρνητικές τροπολογίες που επιχειρήθηκε να παρεισφρήσουν στο ψήφισμα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως για παράδειγμα, αναφορές περί άρσης της απομόνωσης της «βόρειας Κύπρου», όπως επίσης και τροπολογία για άνοιγμα του κεφαλαίου 15 για την ενέργεια». Τέλος, ο κ. Τορναρίτης ενημερώσει ότι στις 17 Ιουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα προσφωνήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Καταψήφισε η Θεοχάρους
Αξίζει να σημειωθεί πως την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας καταψήφισε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους, αφού όπως τόνισε, μέσω ανακοίνωσής της, αυτή ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές, θέτοντας στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία προωθώντας παράλληλα την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας , χωρίς να απαιτείται η εκ των προτέρων εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου.
Ποντιοπιλατική στάση
Ελλιπή και ανεπαρκή χαρακτήρισαν την Έκθεση Προόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία οι Οικολόγοι, αφήνοντας αιχμές για την Ποντιοπιλατική στάση της Ένωσης η οποία απέφυγε να τοποθετηθεί επί κομβικών ζητημάτων όπως είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όσον αφορά τη νέα Navtex της Τουρκίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Κόμματος Ελένη Χρυσοστόμου, οι Τούρκοι προκαλούν για ακόμα μια φορά την Κύπρο και την Ελλάδα, κάνοντας εξαγωγή των εσωτερικών τους προβλημάτων.
Να σταματήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε
Ανικανοποίητο βρίσκει το ΕΥΡΩΚΟ η έκθεση προόδου της Τουρκίας παρά τα όποια θετικά στοιχεία αυτή εμπεριέχει, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Κόμματος, Μιχάλη Γιωργάλλα, να σημειώνει «Τα όργανα, οι θεσμοί και οι αποφάσεις της Ε.Ε. μπορούν να αποτελέσουν υπόβαθρο στον αγώνα μας ενάντια στην κατοχή, αν σταματήσουμε να αυτοσχεδιάζουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποκτήσουμε στόχους και στρατηγική για το τι θέλουμε να πετύχουμε». Αντιδρώντας στην έκδοση της νέας Navtex o κ. Γεωργάλλας είπε ότι οφείλουμε να παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις, αφού η Τουρκία έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν κάνει ούτε τυχαίες ούτε απρογραμμάτιστες κινήσεις.
Θα την επιστρέψουν οι Τούρκοι
Υπενθυμίζεται πως μετά την έγκριση της έκθεσης, ο υπουργός της Τουρκίας στην Ε.Ε. και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Volkan Bozkir, δήλωσε ότι θα την απορρίψει την έκθεση και θα τη στείλει πίσω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, την Τετάρτη, ο Bozkir είπε ότι οι τροπολογίες επί της έκθεσης την έκαναν ανισόρροπη και μεροληπτική. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέδειξε ότι δεν διαθέτει ευρύ όραμα. Δεν βοηθά ώστε να φέρει την Τουρκία και την Ε.Ε. πιο κοντά. Ευτυχώς το ΕΚ δεν ομιλεί εξ ονόματος της Ε.Ε. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. Η έκθεση αυτή έχει καταστεί απαράδεκτη για την Τουρκία και μόλις ληφθεί επισήμως θα επιστραφεί», πρόσθεσε.
Οι τηρήσαντες αποχή
Επί του ζητήματος, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, που τήρησε αποχή, δήλωσε: «Υπήρξαν και κάποια σημεία στην Έκθεση που εκφράσαμε τη διαφωνία μας αλλά δεν κατέστη δυνατόν να αφαιρεθούν πλήρως», ενώ ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Κώστας Μαυρίδης ,τόνισε ότι «πρόκειται για την πιο επικριτική έκθεση ως τώρα, παρά κάποιες σοβαρές αδυναμίες». Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, τήρησε στάση αποχής αφού όπως σημείωσε στα αρνητικά σημεία καταγράφεται κυρίως η έμμεση αναφορά για άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων. Στάση αποχής αποφάσισαν να τηρήσουν επίσης και οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης και Τάκης Χατζηγεωργίου, αφού έκριναν ότι το ψήφισμα περιείχε αδυναμίες, όπως η μη αφαίρεση του ΡΚΚ από τον κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων της ΕΕ και η περιγραφή της Τουρκίας ως στρατηγικού εταίρου της ΕΕ και μέλος του ΝΑΤΟ.