Ενέργεια

Η κατοχή, το πρόβλημα της Κύπρου

Ο Νίκος Κοτζιάς ζητά τερματισμό του καθεστώτος των εγγυήσεων
Απείρως μεγαλύτερη η ενόχληση από την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην ευρωπαϊκή Κύπρο από την παρουσία ξένων στρατευμάτων στην Ουκρανία, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη στήριξη της Ελλάδας για δημιουργία μιας ανεξάρτητης, κυρίαρχης και ομοσπονδιακής Κύπρου εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στο περιθώριο της ομιλίας του στην Οξφόρδη, το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. «Η Ελλάδα πιστεύει, επιθυμεί και υποστηρίζει μια Κύπρο πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη - μια Κύπρο ομοσπονδιακή, χωρίς το βάρος της ντροπής: μια τρίτη δύναμη να έχει υπό κατοχήν έδαφος του νησιού και κατ’ επέκτασιν της Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς
Κατά την ομιλία που που έγινε στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του St Anthony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με θέμα την ελληνική εξωτερική πολιτική εν καιρώ κρίσης, ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αν ενοχλούμαστε από την παρουσία ξένων δυνάμεων στην Ουκρανία, ένα κράτος που δεν είναι μέλος της Ένωσης, η ενόχλησή μας θα έπρεπε να είναι απείρως μεγαλύτερη με την κατοχή τμήματος της Κύπρου, μιας χώρας μέλους της Ε.Ε., από μια ξένη δύναμη». Επιπλέον έκανε λόγο για υποστήριξη της Ελλάδας για ειλικρινή λύση του Κυπριακού χωρίς εξωτερικές πιέσεις, με τρόπο που οι δύο κοινότητες θα νιώθουν ασφάλεια, εξηγώντας:


«Γι’ αυτό υποστηρίζουμε τα μεγαλύτερα δυνατά -όχι τα μεγαλύτερα ή τα δυνατά αλλά τα μεγαλύτερα δυνατά- δικαιώματα των Τουρκοκύπριων και των τριών μειονοτήτων. Και από την άλλη πλευρά τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τους Ελληνοκυπρίους», και συμπλήρωσε: «Το λειτουργικό πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι ούτε η κατανομή πόρων ούτε οι διάφορες των κοινοτήτων της. Είναι η κατοχή. Η παρουσία 43.000 Τούρκων στρατιωτών, ενός για κάθε τέσσερις εποίκους στην κατεχόμενη Κύπρο, ενός για κάθε δυο εναπομείναντες Τουρκοκυπρίους, καθώς οι περισσότεροι έχουν διαφύγει στο εξωτερικό».
Τερματισμός εγγυήσεων
Αναφερθείς στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και την πορεία των συνομιλιών, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν επιθυμεί μια εικονική λύση με τρόπο που να καταστήσει την ελληνική πλευρά αιχμάλωτο της Ιστορίας. «Γι' αυτό προτείνουμε μια πραγματική, ουσιαστική λύση. Γι' αυτό υποστηρίζουμε τις δικοινοτικές συνομιλίες και γι' αυτό θέλουμε να φέρουμε ένα τέλος στο καθεστώς των εγγυητριών δυνάμεων. Ξένα στρατεύματα δεν χρειάζονται στην Κύπρο, που είναι μέλος της Ε.Ε. Και, άλλωστε, τι είδους λύση θα ήταν αυτή που θα επέβαλλε τη συνέχιση της παρουσίας τους, που θα έλεγε "ναι, όλα έχουν λυθεί αλλά όλα πρέπει να μείνουν τα ίδια";», διερωτήθηκε.
Τέλος, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως Ελλάδα και Τουρκία είναι δυο έθνη που πρέπει να συνυπάρξουν, δημιουργώντας συνθήκες συνεργασίας.