Περιβάλλον

Βρομίζουν τις γειτονιές κι όποιον πάρει ο… Χάρος

Ανεύθυνοι εγκληματούν επανειλημμένα, μετατρέποντας αδιάκοπα σε «Κοτσιάτηδες» πολλά σημεία μέσα σε οικιστικές περιοχές

Το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, εάν δεν αποκτήσουμε ως λαός την αναγκαία περιβαλλοντική συνείδηση και στοιχειώδη ευαισθησία
Μεταφέρω μέσα από αυτό το κείμενο την απελπισία, αλλά και οργή των Δήμων της Μείζονος Λευκωσίας, για το φαινόμενο της μαζικής, ανεξέλεγκτης και εγκληματικής απόρριψης πάσης φύσεως άχρηστων υλικών σε ανοικτούς χώρους. Πετάνε ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς και... όποιον πάρει ο Χάρος. Άχρηστα είδη υγιεινής, κατεστραμμένα έπιπλα, καρέκλες, στρώματα, διαλυμένα ψυγεία, τηλεοράσεις και άλλα ηλεκτρικά είδη, κεραμικά, πορσελάνες, γυαλιά, χαρτιά και πολλά άλλα.


Μπορεί να υπάρχει σε ανοικτό χώρο εμφανής πινακίδα ότι απαγορεύεται η απόρριψη αχρήστων και η μόλυνση του περιβάλλοντος, αλλά οι ασυνείδητοι και ανεύθυνοι αγρόν ηγόρασαν. Αφού τα πετάξουν και βρομίσουν τις γειτονιές και οικιστικές περιοχές, αρχίζουν να κατηγορούν τα δημαρχεία και τους δημάρχους ότι δεν καθαρίζουν! Είναι ανεύθυνοι, απαράδεκτοι και κατ’ εξακολούθησιν εγκληματίες σε βάρος του περιβάλλοντος και του επιπέδου πολιτισμού της χώρας. Δεν τους νοιάζει ποιος θα τα μαζέψει, αρκεί να τα απαλλαγούν οι ίδιοι και να φύγουν από το δικό τους σπίτι ή αυλή. Πρόκειται για μιαν απαράδεκτη νοοτροπία άναρχου βολέματος, που μας προσβάλλει πολύ ως λαό.
Ο καθένας με τη μεγαλύτερη ευκολία παίρνει τηλέφωνο τον Δήμο και αρχίζει να διαμαρτύρεται, να κάνει εύκολα την κριτική του, να αποκαλεί τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο... άχρηστους, επειδή απαιτεί εδώ και τώρα να καθαριστεί η γειτονιά του. Τον ενδιαφέρει το δικό του κάδρο, αλλά ένας Δήμος οφείλει να βλέπει όλη την εικόνα και να ενεργεί με συνολική προσέγγιση. Έτσι, όταν με πολύ κόπο και έξοδα καθαρίσει ένας χώρος και πας να ανασάνεις, ξαναβλέπεις σύντομα το ίδιο φαινόμενο σε... κασέτα, επειδή θα πεταχτούν άλλα άχρηστα. Σε πολλές γειτονιές, σε πολλά σημεία. Οι ανεύθυνοι εγκληματούν και πάλι, μετατρέποντας αδιάκοπα σε «Κοτσιάτηδες» πολλά σημεία μέσα σε οικιστικές περιοχές.
Θα διερωτηθεί κάποιος: Γιατί δεν κόβουν εξώδικα οι δημοτικές Αρχές; Εύλογο το ερώτημα. Αλλά, για να κόψεις εξώδικο ή να οδηγήσεις στο δικαστήριο κάποιον που παρανομεί ρυπαίνοντας δημόσιους χώρους, πρέπει να τον πιάσεις στα πράσα. Όμως πολλές απορρίψεις γίνονται σε βραδινές ώρες ή και τα χαράματα.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημανθεί ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία περιοίκων, που οφείλουν να ενημερώνουν αμέσως τα δημαρχεία. Συνεργασία που, δυστυχώς, δεν υπάρχει στον επιθυμητό βαθμό. Είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία σε θέματα καθαριότητας και περιβάλλοντος, για να μπορέσουμε να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Μόνο μέσα από μια ευρύτατη κοινωνική ευαισθησία θα μπορέσουν οι τοπικές Αρχές να καταφέρουν καίρια κτυπήματα στους ασυνείδητους, που μολύνουν αδιάκοπα τον περιβάλλοντα χώρο.
Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι η τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος δεν επιτρέπει στα δημαρχεία να έχουν, πλέον, επαρκή κονδύλια για να γεμίζουν αδιάκοπα δέκα φορτηγά την ημέρα με πάσης φύσεως άχρηστα, που δεν εμπίπτουν στην κανονική αποκομιδή σκυβάλων. Για να καθαρίζεις την εγκληματική ανευθυνότητα, πρέπει να επιστρατεύεις γερανό, φορτηγά, εργατικό προσωπικό και επιπλέον να καταβάλλεις δικαιώματα στον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη. Σήμερα, δεν υπάρχει η ανάλογη οικονομική δυνατότητα των Δήμων, μετά από τις τεράστιες περικοπές στις χορηγίες των Δήμων και τη δραματική μείωση των εισοδημάτων τους.
Οι Δήμοι εντείνουμε τις προσπάθειες για καταγγελίες εναντίον παρανομούντων, μέσα από συστηματικές εκστρατείες/επιθεωρήσεις. Αλλά το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί σε ικανοποιητικό βαθμό, εάν δεν αποκτήσουμε ως λαός την αναγκαία περιβαλλοντική συνείδηση και στοιχειώδη ευαισθησία. Αυτό ζητάμε: Στοιχειώδη ευαισθησία. Ζητάμε πολλά; Η καθαριότητα είναι υπόθεση όλων και όχι ενός δημοτικού συμβουλίου.
ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Δήμαρχος Έγκωμης, προεδρεύων κλιμακίου Δημάρχων Λευκωσίας