Το ΓΕΣΥ και η αυτονόμηση…

Στην Κύπρο αρεσκόμαστε -ειδικοί και μη- να προβαίνουμε σε διαπιστώσεις επί διαφόρων ζητημάτων. Διαπιστώσεις επί διαπιστώσεων για προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία, για τα οποία όμως δύσκολα προχωράμε σε αποφάσεις για επίλυση, πολύ περισσότερο όταν η λήψη των αποφάσεων αυτών προϋποθέτει σύγκρουση με συμφέροντα και κατεστημένα, ή ενδεχομένως συνεπάγεται πολιτικό κόστος για εκείνους που είναι αρμόδιοι για τις λάβουν.


Μια τέτοια διαπίστωση που εδώ και πάρα πολλά χρόνια ακούμε, και που δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλήξει σε αυτή, είναι ότι το σύστημα της υγείας της χώρας μας νοσεί βαριά, πως ουσιαστικά η παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας, από το Κράτος στους πολίτες του, είναι μόνο κατ’ όνομα. «Το σύστημα της δημόσιας υγείας της χώρας μας έχει προ πολλού καταρρεύσει» είναι η φράση που ακούμε από παντού και τείνει να γίνει κλισέ, την ώρα, όμως, που ο απλός κόσμος γνωρίζει ότι αν έχει την ατυχία να ασθενήσει και δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσει την υγεία του στον ιδιωτικό τομέα, το πιθανότερο είναι να μην την επανεύρει ποτέ...
Η παρούσα Κυβέρνηση έθεσε ως στόχο, υψηλά στις προτεραιότητές της, την εφαρμογή του περιβόητου Γενικού Σχεδίου Υγείας μέχρι το τέλος της θητείας της, ενώ, τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο νυν Υπουργός Υγείας έχουν επανειλημμένως εκφράσει την αποφασιστικότητά τους για υλοποίηση αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Η κινητικότητα προς την κατεύθυνση αυτή είναι ενδεχομένως μεγαλύτερη από ποτέ άλλοτε, αλλά αυτό δεν δείχνει να είναι από μόνο του ικανό και αρκετό για να πιστεύουμε πως το ΓΕΣΥ όντως θα εφαρμοστεί, τουλάχιστον εντός των αναθεωρημένων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.


Οι εκκρεμότητες παραμένουν πολλές, όπως πολλές παραμένουν επίσης οι διαφωνίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, με κλασικότερη τη διάσταση απόψεων που προκύπτει ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας. Είναι, εξάλλου, και η άλλη παράμετρος. Η εφαρμογή του ΓΕΣΥ περνά μέσα από την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων, την οποία ο Φίλιππος Πατσαλής ευελπιστεί να εφαρμόσει με την αρχή της νέας χρόνιας. Το σχετικό προσχέδιο του νομοσχεδίου είναι έτοιμο, αλλά με την καυτή πατάτα των εργασιακών θεμάτων να καίει, με όλη τη σημασία της λέξης.


Οι επαγγελματίες υγείας, τουλάχιστον η πλειοψηφία, αντιδρούν. Πώς θα γίνει η αυτονόμηση χωρίς τη σύμφωνο γνώμη αυτών που θα κληθούν να την εφαρμόσουν; Πώς θα εφαρμοστεί σε 1,5 χρόνο το ΓΕΣΥ, όταν πολλές από τις παραμέτρους του παραμένουν θολές; Υγεία με οξυγόνο από τον αναπνευστήρα και βλέπουμε...